Wordt op restaurant gaan straks dubbel zo duur?
Nieuws

Wordt op restaurant gaan straks dubbel zo duur?

Vandaag komt de veiligheidsraad opnieuw bijeen en dus wordt er weer reikhalzend uitgekeken naar de mogelijke nieuwe versoepelingen. Zeker bij de horeca zitten ze op het puntje van hun stoel. Er is de hoop dat rond 8 juni restaurants op één of andere manier de deuren weer zullen mogen openen. Als mensen weer mogen werken en winkelen, en op een beperkte manier sociale contacten hebben, dan is het ook niet onlogisch dat we misschien ook weer iets mogen gaan eten.

Maar als die versoepeling er al zo snel zal komen, dan zal het sowieso niet meteen volledig zijn. Sommigen opperen dat eerst enkel de terrassen zullen mogen gebruikt worden. En als je al binnen zult kunnen eten dan zal de social distancing sowieso gerespecteerd moeten worden. Dat wil zeggen dat er anderhalve meter afstand zal moeten gehouden worden van de andere tafels, van de andere bubbels zeg maar.

Het is nu al duidelijk dat dat niet efficiënt zal zijn. Een bevriende restaurateur legde me uit dat hij zich nu al suf zit te piekeren hoe ze dat in zijn restaurant moeten gaan aanpakken. Het zou voor veel zaken betekenen dat ze de helft van de tafels weg moeten halen, en dus ook maar de helft van de omzet zullen draaien, terwijl op dat moment de steunmaatregelen van de overheid voor de sector ook zullen stilvallen. Financieel eigenlijk een ramp, en het einde van zijn restaurant.

Er zijn op dat moment eigenlijk niet veel oplossingen. Ofwel probeer je die gehalveerde omzet te compenseren door volop in te zetten op take away. Ofwel maak je je menu’s gewoon aanzienlijk duurder. Op die manier zou op restaurant gaan weer meer en meer iets worden voor de happy few. Enkel de mensen met veel geld zouden zich dan nog een bezoekje aan een restaurant kunnen permitteren.

Dat zal nu wel niet gebeuren, hoor ik je denken. Maar ik ben daar nog niet zo zeker van. Het lijkt me overigens een trend die zich ook in andere sectoren zou kunnen doorzetten. Stel dat je ook maar met de helft van het aantal passagiers in een vliegtuig mag zitten, en stel dat er een paar luchtvaartmaatschappijen straks failliet gaan, dan zullen ook daar de prijzen flink stijgen. En ook reizen zal dan een luxe worden voor steeds minder mensen.

Wellicht gaan we niet naar een verdubbeling van de prijzen voor een vliegtuigticket, en op restaurant gaan zal nu ook niet meteen dubbel zoveel gaan kosten, maar dat er een stevig prijskaartje aan dat soort “luxe” zal hangen na de quarantaine, zal wellicht niemand verwonderen.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer