Wordt op restaurant gaan straks dubbel zo duur?
Nieuws

Wordt op restaurant gaan straks dubbel zo duur?

Vandaag komt de veiligheidsraad opnieuw bijeen en dus wordt er weer reikhalzend uitgekeken naar de mogelijke nieuwe versoepelingen. Zeker bij de horeca zitten ze op het puntje van hun stoel. Er is de hoop dat rond 8 juni restaurants op één of andere manier de deuren weer zullen mogen openen. Als mensen weer mogen werken en winkelen, en op een beperkte manier sociale contacten hebben, dan is het ook niet onlogisch dat we misschien ook weer iets mogen gaan eten.

Maar als die versoepeling er al zo snel zal komen, dan zal het sowieso niet meteen volledig zijn. Sommigen opperen dat eerst enkel de terrassen zullen mogen gebruikt worden. En als je al binnen zult kunnen eten dan zal de social distancing sowieso gerespecteerd moeten worden. Dat wil zeggen dat er anderhalve meter afstand zal moeten gehouden worden van de andere tafels, van de andere bubbels zeg maar.

Het is nu al duidelijk dat dat niet efficiënt zal zijn. Een bevriende restaurateur legde me uit dat hij zich nu al suf zit te piekeren hoe ze dat in zijn restaurant moeten gaan aanpakken. Het zou voor veel zaken betekenen dat ze de helft van de tafels weg moeten halen, en dus ook maar de helft van de omzet zullen draaien, terwijl op dat moment de steunmaatregelen van de overheid voor de sector ook zullen stilvallen. Financieel eigenlijk een ramp, en het einde van zijn restaurant.

Er zijn op dat moment eigenlijk niet veel oplossingen. Ofwel probeer je die gehalveerde omzet te compenseren door volop in te zetten op take away. Ofwel maak je je menu’s gewoon aanzienlijk duurder. Op die manier zou op restaurant gaan weer meer en meer iets worden voor de happy few. Enkel de mensen met veel geld zouden zich dan nog een bezoekje aan een restaurant kunnen permitteren.

Dat zal nu wel niet gebeuren, hoor ik je denken. Maar ik ben daar nog niet zo zeker van. Het lijkt me overigens een trend die zich ook in andere sectoren zou kunnen doorzetten. Stel dat je ook maar met de helft van het aantal passagiers in een vliegtuig mag zitten, en stel dat er een paar luchtvaartmaatschappijen straks failliet gaan, dan zullen ook daar de prijzen flink stijgen. En ook reizen zal dan een luxe worden voor steeds minder mensen.

Wellicht gaan we niet naar een verdubbeling van de prijzen voor een vliegtuigticket, en op restaurant gaan zal nu ook niet meteen dubbel zoveel gaan kosten, maar dat er een stevig prijskaartje aan dat soort “luxe” zal hangen na de quarantaine, zal wellicht niemand verwonderen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer