Wordt op restaurant gaan straks dubbel zo duur?
Nieuws

Wordt op restaurant gaan straks dubbel zo duur?

Vandaag komt de veiligheidsraad opnieuw bijeen en dus wordt er weer reikhalzend uitgekeken naar de mogelijke nieuwe versoepelingen. Zeker bij de horeca zitten ze op het puntje van hun stoel. Er is de hoop dat rond 8 juni restaurants op één of andere manier de deuren weer zullen mogen openen. Als mensen weer mogen werken en winkelen, en op een beperkte manier sociale contacten hebben, dan is het ook niet onlogisch dat we misschien ook weer iets mogen gaan eten.

Maar als die versoepeling er al zo snel zal komen, dan zal het sowieso niet meteen volledig zijn. Sommigen opperen dat eerst enkel de terrassen zullen mogen gebruikt worden. En als je al binnen zult kunnen eten dan zal de social distancing sowieso gerespecteerd moeten worden. Dat wil zeggen dat er anderhalve meter afstand zal moeten gehouden worden van de andere tafels, van de andere bubbels zeg maar.

Het is nu al duidelijk dat dat niet efficiënt zal zijn. Een bevriende restaurateur legde me uit dat hij zich nu al suf zit te piekeren hoe ze dat in zijn restaurant moeten gaan aanpakken. Het zou voor veel zaken betekenen dat ze de helft van de tafels weg moeten halen, en dus ook maar de helft van de omzet zullen draaien, terwijl op dat moment de steunmaatregelen van de overheid voor de sector ook zullen stilvallen. Financieel eigenlijk een ramp, en het einde van zijn restaurant.

Er zijn op dat moment eigenlijk niet veel oplossingen. Ofwel probeer je die gehalveerde omzet te compenseren door volop in te zetten op take away. Ofwel maak je je menu’s gewoon aanzienlijk duurder. Op die manier zou op restaurant gaan weer meer en meer iets worden voor de happy few. Enkel de mensen met veel geld zouden zich dan nog een bezoekje aan een restaurant kunnen permitteren.

Dat zal nu wel niet gebeuren, hoor ik je denken. Maar ik ben daar nog niet zo zeker van. Het lijkt me overigens een trend die zich ook in andere sectoren zou kunnen doorzetten. Stel dat je ook maar met de helft van het aantal passagiers in een vliegtuig mag zitten, en stel dat er een paar luchtvaartmaatschappijen straks failliet gaan, dan zullen ook daar de prijzen flink stijgen. En ook reizen zal dan een luxe worden voor steeds minder mensen.

Wellicht gaan we niet naar een verdubbeling van de prijzen voor een vliegtuigticket, en op restaurant gaan zal nu ook niet meteen dubbel zoveel gaan kosten, maar dat er een stevig prijskaartje aan dat soort “luxe” zal hangen na de quarantaine, zal wellicht niemand verwonderen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer