Wordt op restaurant gaan straks dubbel zo duur?

Vandaag komt de veiligheidsraad opnieuw bijeen en dus wordt er weer reikhalzend uitgekeken naar de mogelijke nieuwe versoepelingen. Zeker bij de horeca zitten ze op het puntje van hun stoel. Er is de hoop dat rond 8 juni restaurants op één of andere manier de deuren weer zullen mogen openen. Als mensen weer mogen werken en winkelen, en op een beperkte manier sociale contacten hebben, dan is het ook niet onlogisch dat we misschien ook weer iets mogen gaan eten.

Maar als die versoepeling er al zo snel zal komen, dan zal het sowieso niet meteen volledig zijn. Sommigen opperen dat eerst enkel de terrassen zullen mogen gebruikt worden. En als je al binnen zult kunnen eten dan zal de social distancing sowieso gerespecteerd moeten worden. Dat wil zeggen dat er anderhalve meter afstand zal moeten gehouden worden van de andere tafels, van de andere bubbels zeg maar.

Het is nu al duidelijk dat dat niet efficiënt zal zijn. Een bevriende restaurateur legde me uit dat hij zich nu al suf zit te piekeren hoe ze dat in zijn restaurant moeten gaan aanpakken. Het zou voor veel zaken betekenen dat ze de helft van de tafels weg moeten halen, en dus ook maar de helft van de omzet zullen draaien, terwijl op dat moment de steunmaatregelen van de overheid voor de sector ook zullen stilvallen. Financieel eigenlijk een ramp, en het einde van zijn restaurant.

Er zijn op dat moment eigenlijk niet veel oplossingen. Ofwel probeer je die gehalveerde omzet te compenseren door volop in te zetten op take away. Ofwel maak je je menu’s gewoon aanzienlijk duurder. Op die manier zou op restaurant gaan weer meer en meer iets worden voor de happy few. Enkel de mensen met veel geld zouden zich dan nog een bezoekje aan een restaurant kunnen permitteren.

Dat zal nu wel niet gebeuren, hoor ik je denken. Maar ik ben daar nog niet zo zeker van. Het lijkt me overigens een trend die zich ook in andere sectoren zou kunnen doorzetten. Stel dat je ook maar met de helft van het aantal passagiers in een vliegtuig mag zitten, en stel dat er een paar luchtvaartmaatschappijen straks failliet gaan, dan zullen ook daar de prijzen flink stijgen. En ook reizen zal dan een luxe worden voor steeds minder mensen.

Wellicht gaan we niet naar een verdubbeling van de prijzen voor een vliegtuigticket, en op restaurant gaan zal nu ook niet meteen dubbel zoveel gaan kosten, maar dat er een stevig prijskaartje aan dat soort “luxe” zal hangen na de quarantaine, zal wellicht niemand verwonderen.