Wordt op restaurant gaan straks dubbel zo duur?
Nieuws

Wordt op restaurant gaan straks dubbel zo duur?

Vandaag komt de veiligheidsraad opnieuw bijeen en dus wordt er weer reikhalzend uitgekeken naar de mogelijke nieuwe versoepelingen. Zeker bij de horeca zitten ze op het puntje van hun stoel. Er is de hoop dat rond 8 juni restaurants op één of andere manier de deuren weer zullen mogen openen. Als mensen weer mogen werken en winkelen, en op een beperkte manier sociale contacten hebben, dan is het ook niet onlogisch dat we misschien ook weer iets mogen gaan eten.

Maar als die versoepeling er al zo snel zal komen, dan zal het sowieso niet meteen volledig zijn. Sommigen opperen dat eerst enkel de terrassen zullen mogen gebruikt worden. En als je al binnen zult kunnen eten dan zal de social distancing sowieso gerespecteerd moeten worden. Dat wil zeggen dat er anderhalve meter afstand zal moeten gehouden worden van de andere tafels, van de andere bubbels zeg maar.

Het is nu al duidelijk dat dat niet efficiënt zal zijn. Een bevriende restaurateur legde me uit dat hij zich nu al suf zit te piekeren hoe ze dat in zijn restaurant moeten gaan aanpakken. Het zou voor veel zaken betekenen dat ze de helft van de tafels weg moeten halen, en dus ook maar de helft van de omzet zullen draaien, terwijl op dat moment de steunmaatregelen van de overheid voor de sector ook zullen stilvallen. Financieel eigenlijk een ramp, en het einde van zijn restaurant.

Er zijn op dat moment eigenlijk niet veel oplossingen. Ofwel probeer je die gehalveerde omzet te compenseren door volop in te zetten op take away. Ofwel maak je je menu’s gewoon aanzienlijk duurder. Op die manier zou op restaurant gaan weer meer en meer iets worden voor de happy few. Enkel de mensen met veel geld zouden zich dan nog een bezoekje aan een restaurant kunnen permitteren.

Dat zal nu wel niet gebeuren, hoor ik je denken. Maar ik ben daar nog niet zo zeker van. Het lijkt me overigens een trend die zich ook in andere sectoren zou kunnen doorzetten. Stel dat je ook maar met de helft van het aantal passagiers in een vliegtuig mag zitten, en stel dat er een paar luchtvaartmaatschappijen straks failliet gaan, dan zullen ook daar de prijzen flink stijgen. En ook reizen zal dan een luxe worden voor steeds minder mensen.

Wellicht gaan we niet naar een verdubbeling van de prijzen voor een vliegtuigticket, en op restaurant gaan zal nu ook niet meteen dubbel zoveel gaan kosten, maar dat er een stevig prijskaartje aan dat soort “luxe” zal hangen na de quarantaine, zal wellicht niemand verwonderen.

Gerelateerde nieuwsberichten

AI0A2942

Publiciteit: Win een citytrip naar Barcelona met Caractère

Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer