WORDT DE SOEP IN BARCELONA NOG WEL ZO HEET GEGETEN?
Nieuws

Wordt de soep in barcelona nog wel zo heet gegeten?

Ik heb het de voorbije 24 uur, tijdens mijn blitzbezoek duidelijk gemerkt: er is absoluut iets veranderd in Barcelona. Heel opvallend. Mensen praten plotseling wel over politiek. Zelfs commerçanten. Restaurateurs. De man waar ik m’n wijn koop. De traiteur waar ik wat hapjes haalde. Waar ze zich vroeger het liefst van al op de vlakte hielden en het achterste van hun tong niet wilden tonen, doen ze dat vandaag wel. Zeggen dat ze nu allemaal hetzelfde denken zou natuurlijk een leugen zijn. Maar ze zoeken wel expliciet de mening van buitenstaanders op. Hoe denkt de rest van Europa nu over de spannende situatie in Catalonië? Steunen wij de Catalaanse zaak nu of zijn we, zoals bijvoorbeeld het Europese parlement duidelijk heeft aangegeven, allemaal tegenstanders van een vrij Catalonië?

“Hoe doen jullie dat eigenlijk in België, want er is toch ook een afscheidingsbeweging in Vlaanderen?” vroeg de maître van mijn favoriete restaurant Via Veneto in Barcelona vrijdagavond zo ergens tussen gang vier en gang zeven. Ik vertelde hem dat ik maandag nog in een talkshow zat (Van Gils en gasten op Eén) samen met onze minister van binnenlandse zaken Jan Jambon, en dat zijn standpunt nogal bijzonder is. Hij is een van de belangrijkste leden van een (ik ga even kort door de bocht) separatistische partij (N-VA), maar tegelijk ook absoluut een staatsman. Jambon zegt bijvoorbeeld: “we gaan uiteraard geen referendum over onafhankelijkheid uitroepen in Vlaanderen als we duidelijk weten dat we toch niet winnen kunnen, de enquêtes bewijzen dat dat zelfmoord zou zijn.” Klaar en duidelijk.

Pedro van Via Veneto vond dat nog niet zo’n slechte redenering, en wellicht ook de enige wenselijke strategie. Het is duidelijk dat er twee hele sterke bevolkingsgroepen in Catalonië voor onafhankelijkheid zijn. De ouderen die de tijd van Franco nog hebben gekend en Spanje tot op vandaag als een bezetter zien, en de jeugd die opgegroeid is in een wereld waar de Catalaanse cultuur en taal een hele sterke positie heeft kunnen innemen. “Als onze leiders nu eens even tien of twintig jaar geduld zouden hebben, dan hadden ze wellicht een meerderheid van 60 à 70 procent voor de onafhankelijkheid gekregen, maar nu is het gewoon teveel een dubbeltje op z’n kant,” hoorde ik van Pedro en van vele andere Catalanen. En dan een referendum uitroepen waar Spanje van zegt dat het illegaal is, en waarvan je weet dat er niet genoeg mensen op zullen dagen, is gewoon gevaarlijk spel. Je kunt in het beste geval een kleine meerderheid voor krijgen vandaag, maar dat wil zeggen dat een hele grote minderheid tegen zo’n afscheuring is. Het maakt de kloof en de vijandigheid enkel groter. En ja, de Spaanse regering reageert totaal verkeerd, en de Spaanse koning maakte een grote blunder door de confrontatie en niet de toenadering te prediken, maar ook de separatisten hebben boter op het hoofd, ze gaan gewoon te snel, te hard. Zo had ik het nog niet bekeken… Maar het is zeker als halve migrant belangrijk om alle kanten van het verhaal te kenen. En denken dat de overgrote meerderheid van de Catalanen morgen, ten koste van alles, in een onafhankelijk land wil leven, zou ook niet correct zijn.

Intussen ben ik terug uit Barcelona, en is mijn volgende bezoek pas eind oktober gepland. Benieuwd wat er intussen allemaal gebeuren gaat. Ik weet wel dat het spannend wordt. De Catalaanse regering blijft dreigen met een eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid, maar het zou natuurlijk geen kwaad kunnen om toch voor overleg te kiezen. Dat lijken ze ook te gaan doen, want de voor maandag geplande zitting van het parlement is verboden en gaat ook niet doorgaan morgen. Hopelijk gaan beide partijen nu in overleg. Want Europa is duidelijk: een onafhankelijk Catalonië zal niet erkend worden. En intussen vertrekt de ene Spaanse bank na het andere Spaanse bedrijf uit het trotse Barcelona. Dat is slecht nieuws. En ook een vorm van chantage. Als de Catalanen massaal hun geld weghalen bij de vertrekkende banken zorgt dat ook voor een economische ramp. Hoe dan ook: ik steun alle Catalanen uit het diepste van mijn hart, ook zij die los willen van Spanje. Omdat ik vind dat vrije meningsuiting en wilsbeschikking essentieel zijn.  Maar ik hoop wel dat ze goed nadenken welke stappen ze de komende tijd gaan zetten… kamikaze is een eenmalige en niet echt succesvolle strategie. En intussen hoop ik vooral dat Madrid ook begrijpt dat de onverzettelijke houding van de Spaanse premier en z’n regering, het parlement en de koning, constante olie op het Catalaanse vuur is. Die vlam doven ze niet zomaar…

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer