WORLD HEART DAY: HARTZIEKTE VERMIJDEN MET BENECOL #advertentie

Het is vandaag World Heart Day. Het is, dat weet je wel, belangrijk om een goed hart te hebben. Figuurlijk zeker. Voor alle mensen rondom jou. Maar zeker ook letterlijk. Voor jezelf en voor je gezondheid. Want bijna 18 miljoen mensen sterven elk jaar wereldwijd aan hart- en vaatziekten. Dat is een derde van alle sterfgevallen op de planeet. Het is daardoor de belangrijkste oorzaak van sterfgevallen.

En nochtans zijn er manieren om die problemen te vermijden. Dat bewustzijn aanwakkeren is erg belangrijk. Sinds 2000 wordt daarom elk jaar op 29 september de ‘Wereld Hart Dag’ (World Heart Day) of de ‘Internationale Dag van het Hart’ georganiseerd door de World Heart Federation. Het is een dag van sensibiliseren, want het belangrijkste orgaan in ons lichaam gezond houden en zo hart- en vaatziekten proberen te voorkomen, is de belangrijke inzet van deze dag.

Met enkele duidelijke aanpassingen aan je levensstijl kun je al een groot verschil maken. De kans op hart- en vaatziekten kun je aanzienlijk verkleinen door een gezondere leefstijl: roken is uiteraard uit den boze, het is belangrijk om een gezond gewicht te hebben, dus kun je maar beter gezond en gevarieerd eten (met veel, fruit en groente, vezels, en vis) en het is ook belangrijk om voldoende te bewegen. Dagelijks een goede wandeling maken is een prima idee.

Al deze adviezen zijn belangrijk voor hartpatiënten en ook voor mensen met een hoger risico op hart- en vaatziekten, zoals mensen met een te hoog cholesterolgehalte. Er zijn nogal wat misverstanden over cholesterol. Er wordt makkelijk beweerd dat vooral 65-plussers last hebben van een te hoge cholesterol, maar dat klopt eigenlijk niet. Maar liefst 39% van de 18- tot 39-jarigen heeft al een te hoge cholesterol. En maar liefst 55,7% van de 40- tot 64 jarigen. Dat is een zeer groot deel van onze bevolking.

Nog zo’n misverstand is dat het vooral een kwaaltje zou zijn waar mannen last van hebben. Maar ook dat blijkt helemaal niet te kloppen, want ook vrouwen kunnen een te hoge cholesterol hebben, meer zelfs, eigenlijk zit de verdeling op 50/50. Het risico voor vrouwen is dus even hoog. Alleen blijken er veel mensen last van te hebben zonder het goed te beseffen.

Maar je moet het echt in de gaten houden en laten controleren door je arts. Want een verhoogde cholesterol is één van de belangrijkste risicofactoren in de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Cardiovasculaire aandoeningen, waaronder coronaire hartziekten, veroorzaken bijna één derde van alle overlijdens wereldwijd, en is daarmee dus nog altijd de grootste doodsoorzaak van deze tijd.

Daarom vind ik het belangrijk om vandaag nog eens te communiceren rond Benecol. De margarines en yoghurt drinks van Benecol bevatten immers plantenstanolester. In meer dan 80 klinische studies is daarvan bewezen dat die de LDL-cholesterol verlaagt. 1 inname per dag van de Benecol yoghurtdrink volstaat om je cholesterol (pro-)actief te verlagen. Ook Benecol margarine smeren, aan 3 porties per dag, helpt al.

Alle kleine beetjes helpen. Bewegen. Gezond leven. En uitkijken met wat je eet of smeert. Dat Benecol kan helpen om je cholesterol te verlagen is dus zeker goed meegenomen. De Benecol yoghurt drinks en margarines zijn verkrijgbaar bij Colruyt, Okay, Carrefour, Delhaize en Spar.