Sinds de krokusvakantie zijn we niet meer in onze flat in Barcelona geraakt. Logisch, met die domme, lelijke, vervelende corona. We zouden in de paasvakantie gaan, met hemelvaart, nu in het pinksterweekend, en volgende week, want dan is het mijn verjaardag. Jammer maar helaas. Ook al missen we onze lievelingsstad enorm, gezondheid komt op de eerste plaats.
Sinds we de flat hebben in 2013 zijn we er nooit langer dan 5 weken niet geweest. Dus het voelt wel niet zo lekker dat de flat nu al die tijd leegstaat. En we maakten ons vooral zorgen over de inhoud van de frigo. Ik vreesde dat er nog melk, kaas, eieren en andere verse producten inzaten. Maar zeker was ik niet. En we kunnen het niet even snel gaan checken, dat spreekt voor zich.
“Heeft er dan niemand een sleutel?” vroegen veel mensen me, toen ik er over schreef. Het antwoord daarop is niet simpel. Spaanse vrienden van ons hebben wel de sleutels, maar net voor de krokusvakantie is de sleutel van de voordeur veranderd, omdat er een inbraak in ons gebouw was geweest. Luis en Francois, onze beste vrienden in Barcelona, hebben wel de sleutels, maar dus die ene die op de voordeur past niet meer. En op de koop toe mochten zij hun kot niet uit, wekenlang, behalve om eten te shoppen.
Maar sinds kort mogen ze hun flat wel verlaten, en Luis is vanavond dan toch naar ons appartement gegaan. Hij heeft aangebeld bij onze vriendelijke Catalaanse buurvrouw met de vraag of hij het gebouw binnen mocht, en is dan onze flat binnen geraakt. En wij volgden alles live via Facetime. Je zult het misschien belachelijk vinden, maar we zaten wel met een tikkend hartje alles te volgen.
Luis zei alvast dat het niet slecht rook in de flat. Dus dat zat al goed. En tijdens de virtuele rondleiding zagen we zelf ook wel dat alles er prima uitzag. Ik moet zeggen: ik had wel een beetje de krop in de keel. Wat mis ik ons kleine paleisje in Barcelona. Ik was blij om te zien dat we alles in februari piekfijn hadden achtergelaten.
En dan het spannendste: de frigo. Wat ik gevreesd had bleek ook waar te zijn. In onze ijskast zaten nog eieren. Melk. Kaas. Veel verse kruiden ook die nu helemaal zo vers niet meer waren. Maar er kropen geen beesten uit de ijskast, en het rook er ook niet slecht. Zei hij. Hij heeft alle bederfelijke etenswaren er wel uitgehaald. Er stond bijvoorbeeld ook nog een oorlogsvoorraad cola light in de ijskast die begin juni vervalt. Dus die heeft hij ook maar meegenomen. Kortom, de frigo is weer proper. Ik ben niet bang meer voor de volksgezondheid van m’n lieve Catalaanse buren. Enfin, toch niet door giftige walmen die hen zouden kunnen bedwelmen vanonder onze voordeur. Laat ons nu hopen dat ook corona hen niet te pakken krijgt. Maar goed: ik ben wel ontzettend opgelucht. Een pak van m’n hart, dat virtuele bezoekje!
Oh ja, toch nog één ding. Er lag blijkbaar nog een fles Veuve Clicquot in de ijskast. Ik gok dat die nog wel even goed blijft. En er lagen ook nog twee doosjes Royal Belgian Caviar. Die zijn blijkbaar nog goed tot augustus 2020. Eerlijk: ik ga niks overhaasten, geen risico’s nemen of zo, en we zien wel wanneer we veilig weer in ons flatje raken. Maar die eerste avond dat we er terug zijn gaat die fles en één van die blikjes wel zeker open! Ik zweer het u. Ik snak er naar om het leven weer te mogen vieren en te klinken op al het mooie in Barcelona. Is het raar? Neen toch?
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer