Yes! Ik heb flink gescoord gisterenavond...
Nieuws

Yes! Ik heb flink gescoord gisterenavond…

Ik ben op bezoek bij vrienden in de Gers, in Condom. Dat bezoek was al maanden gepland. Lang voor ik wist dat de Rode Duivels de achtste finale zouden moeten spelen tegen Portugal. En mijn gastheer, die niks met voetbal heeft, had gisterenavond drie weduwen uitgenodigd. Goede vriendinnen van  hem. Eentje werd 80. En het leek hem fijn om die dame een mooie avond te bezorgen. Met andere woorden: ik zou de tafel feestelijk delen met vijf 65 plussers. Stuk voor stuk mensen met boeiende verhalen. Maar er was maar één verhaal dat ik die avond wou horen en liefst ook zien: dat van onze Belgische voetbalploeg.

Het was een groot dilemma: voetbal kijken of beleefd zijn en mee met de gasten de tachtigste verjaardag van Gabriella vieren. Het is het laatste geworden. Er was gewoon geen andere optie. Voor het eerst in een eeuwigheid heb ik een match op een WK of EK van onze Belgen gemist. Maar ik heb wel een goed compromis gevonden. Ik heb aangeboden om te koken. Een mooi voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, heb ik op mijn eentje bereid in de keuken, en eerlijk is eerlijk, daar heb ik wel het voetbal gevolgd. Op mijn Smartphone, en via de VRT-app ook bij de collega’s van Sporza op Radio 1. Wat een zenuwslopende match was me dat zeg. Zeker dat einde, toen was ik tergend traag de taart aan het aansnijden in de keuken, stond ik poep-zenuwachtig in die Franse keuken de seconden af te tellen.

Maar wat een avond was me dat: Thorgan Hazard scoorde en ikzelf eerlijk gezegd ook. Het gezelschap waardeerde het enorm dat ik een verrassingsdiner voor de tachtigjarige gravin bijeen kookte. Ik maakte bruschetta met tomaat, look en basilicum, ook eentje met zure room, gerookte zalm en sjalot, en een derde met burrata, groene asperges en prosciutto met wat citroenzeste. Daarna kwam mijn surf en turf met zeevruchten en rundsballetjes, aardappelen en witte wijn op tafel. En afsluiten deden we met de legendarische appeltaart van mijn mama. Jorge, de gastheer, had daar zalige Calon Ségur bij open gemaakt. Een topwijn uit Saint-Estephe, met een hartje op het etiket, een fenomenale wijn voor een onvergetelijke avond.

Ik heb geen spijt van mijn keuze. Soms moet je gewoon beleefd zijn. En eigenlijk genoot ik ook wel van het gezelschap. De gasten waren lovend over mijn kookkunsten, en bijzonder dankbaar. En de Duivels hebben ons intussen ook een ronde verder gebracht op het EK. Dus ik ben tevreden van de bijzondere avond. Maar één ding is wel duidelijk, vrijdag, in Barcelona, ga ik voor niemand koken, en zet ik mij een hele avond met een Belgisch biertje, voor TV om de match tegen Italië te volgen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer

Richting herfstvakantie met dit gezellige weekmenu

Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer