Yes! Ik heb flink gescoord gisterenavond...
Nieuws

Yes! Ik heb flink gescoord gisterenavond…

Ik ben op bezoek bij vrienden in de Gers, in Condom. Dat bezoek was al maanden gepland. Lang voor ik wist dat de Rode Duivels de achtste finale zouden moeten spelen tegen Portugal. En mijn gastheer, die niks met voetbal heeft, had gisterenavond drie weduwen uitgenodigd. Goede vriendinnen van  hem. Eentje werd 80. En het leek hem fijn om die dame een mooie avond te bezorgen. Met andere woorden: ik zou de tafel feestelijk delen met vijf 65 plussers. Stuk voor stuk mensen met boeiende verhalen. Maar er was maar één verhaal dat ik die avond wou horen en liefst ook zien: dat van onze Belgische voetbalploeg.

Het was een groot dilemma: voetbal kijken of beleefd zijn en mee met de gasten de tachtigste verjaardag van Gabriella vieren. Het is het laatste geworden. Er was gewoon geen andere optie. Voor het eerst in een eeuwigheid heb ik een match op een WK of EK van onze Belgen gemist. Maar ik heb wel een goed compromis gevonden. Ik heb aangeboden om te koken. Een mooi voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, heb ik op mijn eentje bereid in de keuken, en eerlijk is eerlijk, daar heb ik wel het voetbal gevolgd. Op mijn Smartphone, en via de VRT-app ook bij de collega’s van Sporza op Radio 1. Wat een zenuwslopende match was me dat zeg. Zeker dat einde, toen was ik tergend traag de taart aan het aansnijden in de keuken, stond ik poep-zenuwachtig in die Franse keuken de seconden af te tellen.

Maar wat een avond was me dat: Thorgan Hazard scoorde en ikzelf eerlijk gezegd ook. Het gezelschap waardeerde het enorm dat ik een verrassingsdiner voor de tachtigjarige gravin bijeen kookte. Ik maakte bruschetta met tomaat, look en basilicum, ook eentje met zure room, gerookte zalm en sjalot, en een derde met burrata, groene asperges en prosciutto met wat citroenzeste. Daarna kwam mijn surf en turf met zeevruchten en rundsballetjes, aardappelen en witte wijn op tafel. En afsluiten deden we met de legendarische appeltaart van mijn mama. Jorge, de gastheer, had daar zalige Calon Ségur bij open gemaakt. Een topwijn uit Saint-Estephe, met een hartje op het etiket, een fenomenale wijn voor een onvergetelijke avond.

Ik heb geen spijt van mijn keuze. Soms moet je gewoon beleefd zijn. En eigenlijk genoot ik ook wel van het gezelschap. De gasten waren lovend over mijn kookkunsten, en bijzonder dankbaar. En de Duivels hebben ons intussen ook een ronde verder gebracht op het EK. Dus ik ben tevreden van de bijzondere avond. Maar één ding is wel duidelijk, vrijdag, in Barcelona, ga ik voor niemand koken, en zet ik mij een hele avond met een Belgisch biertje, voor TV om de match tegen Italië te volgen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Deel1_Nakd_Lotus-33

Wat een zalige wandeltocht met nākd. #advertentie

Een goede twee weken geleden, op zondag 29 september, een prachtige zondagvoormiddag, maakte ik een heerlijke boswandeling met meer dan 100 winnaars van een wedstrijd die ik als fiere ambassadeur georganiseerd had samen met nākd … Lees meer

COVER

Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”

Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer

El Bulli 1846 Foundation Cala Montjoi Spanje Would Be Chef Sven Ornelis14

Het mooiste culinaire museum ooit: de El Bulli 1846 Foundation

De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer

Ideaal extraatje in je gerechten: pompoenzaden

Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer

WBC-152123

Verras je huisgenoten met mijn weekmenu

Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer

Wat is een quesadilla en hoe maak je het zelf?

Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer

Hoeveel calorieën bevat een glas bier? En is dat meer of minder dan wijn?

Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Vandaag is de dag van de chocolademelk!  Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer