Zat je favoriete restaurant gisterenavond ook vol?

Speciale tijden hoor. De horeca ligt plat. Restaurants zijn gesloten. Nog tot 19 april zelfs, want de strenge maatregelen van de regering werden verlengd! De sector kreunt. Maar mensen in de horeca zijn creatief. Ze houden zich wel aan de maatregelen maar ze willen toch vechten om te kunnen blijven bestaan, en ook om de mensen even goed te blijven verwennen met hun lekkernijen.

En daarom zijn nogal wat restaurants overgeschakeld op Take Away. De Swaene, de favoriete brasserie van m’n ouders in Knesselare doet het. Twee dagschotels maken ze per week en ze bezorgen ze zelfs aan huis. Ik vind dat fijn, want zo moeten m’n ouders niet naar de winkel. Ikzelf ga geregeld een pasta, een escalope of een pizza afhalen bij Trattoria 2000 in Keerbergen. Ik leg het geld in de koffer. Op de parking doe ik m’n koffer open van in m’n auto, en Antonella legt het eten en het wisselgeld in m’n koffer. Handig.

En dat soort initiatieven nemen de restaurateurs in het hele land. En mensen passen zich ongelofelijk aan. Ze vinden het heerlijk om eens eten te bestellen bij hun favoriete restaurant en thuis op te eten met de familie. Het is eens iets anders. Sommige restaurants zijn er uit noodzaak aan begonnen, en in het begin liep het wat stroef. Maar intussen hoor ik dat het op meer en meer plekken een gigantisch succes aan het worden is.

Vrienden van ons uit het Gentse vertelden me gisteren dat het zelfs niet eenvoudig was om nog te bestellen bij hun favoriete restaurants. Een restaurant dat ik ook goed ken (met ik schat een zestigtal zitplaatsen) liet weten dat ze geen extra bestelling meer aankonden gisteren omdat er al 150 menu’s waren besteld. En toen ze dan naar hun favoriete Thaise restaurant belden kregen ze een soortgelijk antwoord. Vol. Het restaurant zat vol. Enfin, niet letterlijk, maar je weet wat ik bedoel.

Gelukkig zijn er in steden “Deliveroo’s” en zo, en dan kun je op de site bekijken waar je nog bestellen kunt, en dan is er keuze zat, dat spreekt voor zich. Maar het maakt me eigenlijk wel optimistisch dat het in veel restaurants zo goed draait. Het zal wel niet overal zo hard gaan. Maar je ziet, als mensen trouwe fan zijn van je zaak, als je creatief bent als chef, en als je een goede service aan durft te bieden, met topproducten, en op een veilige manier, dan wordt dat ook beloond. Zelfs in deze barre tijden bewijst de horeca maar weer eens dat het een hele creatieve sector is. Dikke pluim!