Speciale tijden hoor. De horeca ligt plat. Restaurants zijn gesloten. Nog tot 19 april zelfs, want de strenge maatregelen van de regering werden verlengd! De sector kreunt. Maar mensen in de horeca zijn creatief. Ze houden zich wel aan de maatregelen maar ze willen toch vechten om te kunnen blijven bestaan, en ook om de mensen even goed te blijven verwennen met hun lekkernijen.
En daarom zijn nogal wat restaurants overgeschakeld op Take Away. De Swaene, de favoriete brasserie van m’n ouders in Knesselare doet het. Twee dagschotels maken ze per week en ze bezorgen ze zelfs aan huis. Ik vind dat fijn, want zo moeten m’n ouders niet naar de winkel. Ikzelf ga geregeld een pasta, een escalope of een pizza afhalen bij Trattoria 2000 in Keerbergen. Ik leg het geld in de koffer. Op de parking doe ik m’n koffer open van in m’n auto, en Antonella legt het eten en het wisselgeld in m’n koffer. Handig.
En dat soort initiatieven nemen de restaurateurs in het hele land. En mensen passen zich ongelofelijk aan. Ze vinden het heerlijk om eens eten te bestellen bij hun favoriete restaurant en thuis op te eten met de familie. Het is eens iets anders. Sommige restaurants zijn er uit noodzaak aan begonnen, en in het begin liep het wat stroef. Maar intussen hoor ik dat het op meer en meer plekken een gigantisch succes aan het worden is.
Vrienden van ons uit het Gentse vertelden me gisteren dat het zelfs niet eenvoudig was om nog te bestellen bij hun favoriete restaurants. Een restaurant dat ik ook goed ken (met ik schat een zestigtal zitplaatsen) liet weten dat ze geen extra bestelling meer aankonden gisteren omdat er al 150 menu’s waren besteld. En toen ze dan naar hun favoriete Thaise restaurant belden kregen ze een soortgelijk antwoord. Vol. Het restaurant zat vol. Enfin, niet letterlijk, maar je weet wat ik bedoel.
Gelukkig zijn er in steden “Deliveroo’s” en zo, en dan kun je op de site bekijken waar je nog bestellen kunt, en dan is er keuze zat, dat spreekt voor zich. Maar het maakt me eigenlijk wel optimistisch dat het in veel restaurants zo goed draait. Het zal wel niet overal zo hard gaan. Maar je ziet, als mensen trouwe fan zijn van je zaak, als je creatief bent als chef, en als je een goede service aan durft te bieden, met topproducten, en op een veilige manier, dan wordt dat ook beloond. Zelfs in deze barre tijden bewijst de horeca maar weer eens dat het een hele creatieve sector is. Dikke pluim!
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer