Ze zijn er en ze zijn heerlijk: de mosselen! #advertentie
Nieuws

Ze zijn er en ze zijn heerlijk: de mosselen! #advertentie

Joepie! Het is eindelijk weer zo ver. De mosselen zijn terug. Vers, en overheerlijk. Het nieuwe seizoen van de Zeeuwse hangcultuurmosselen is gisteren officieel van start gegaan met het lichten van de touwen in de Oosterschelde ter hoogte van Neeltje Jans. En er was echt goed nieuws: de kwaliteit van de mosselen van de hangcultuur is voor de tijd van het jaar al bijzonder goed. Net nu de zon weer schijnt en de restaurants en terrassen in België en aan de kust volstromen vinden de Zeeuwse schelpdieren gretig aftrek.

Ik was uiteraard opnieuw aanwezig bij het ophalen van de hangcultuurmosselen deze keer opnieuw als eregast en mosselambassadeur. Daar ben ik bijzonder dankbaar voor. Na al die jaren heb ik een plezante band met de Zeeuwse mosselkwekers kunnen opbouwen, het zijn  stuk voor stuk hardwerkende mensen die bijzonder trots zijn op hun product, de mosselen. En terecht, want ze waren echt heerlijk! Mals en ziltig, zoals ik ze graag heb. Wij Belgen kunnen enorm uitkijken naar en genieten van Zeeuwse mosselen. Het betekent bij ons eigenlijk zo’n beetje dat de zomer gaat beginnen”. Volgens mosselkweker Jacco Schot van Neeltje Jans laat het seizoen al vroeg een goede kwaliteit zien. Hij zei me: “We meten al vleespercentages van 30 procent en meer”. Dat is goed nieuws, want die kwaliteit gaat natuurlijk nog verbeteren.

De hangcultuurmosselen uit de Zeeuwse wateren zijn de eerste mosselen van het nieuwe seizoen. De mossel begint weer aan een nieuwe cyclus na de voortplantingsperiode. De mosselen groeien aan touwen boven in het water. Zonlicht zorgt ervoor dat hoog in de waterkolom het meeste voedsel aanwezig is. Mosselen van de hangcultuur zijn een niche product, het bedraagt slechts 5 procent van de totale hoeveelheid mosselen die in Nederland wordt gekweekt. Het seizoen van de bodemcultuur laat nog een paar weken op zich wachten. De lager in het water gelegen mosselen hebben meer tijd nodig om te groeien. Het Nederlands Mosselbureau houdt als startdatum 6 juli aan.

Ze zijn er en ze zijn heerlijk: de mosselen! #advertentie
Ze zijn er en ze zijn heerlijk: de mosselen! #advertentie
Ze zijn er en ze zijn heerlijk: de mosselen! #advertentie

Ter gelegenheid van de nieuwe oogst hangcultuurmosselen bereidde de sympathieke foodblogger “Messy Chef Jelle Beeckmans” aan de waterrand de net geoogste Zeeuwse hangcultuurmosselen. “Mosselen zijn op zich al lekker, maar ik heb een fris mosselgerechtje met gegrilde asperges, jus van vandouvan, olie van lente-ui en verse kruiden gemaakt”.

Ze zijn er en ze zijn heerlijk: de mosselen! #advertentie
Ze zijn er en ze zijn heerlijk: de mosselen! #advertentie
Ze zijn er en ze zijn heerlijk: de mosselen! #advertentie

Covid-19 heeft gezorgd voor een flinke interesse in lokaal geproduceerde streekproducten. Hangmosselen komen van dichtbij. Alleen in Zeeland – in de Oosterschelde, Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt haar mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst. Jaarlijks produceren de negen leden zo’n 2 miljoen kilo mosselen.

Meer info over de mosselen kun je vinden op www.hangcultuurmosselen.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Velissima

Slechte ervaring in Velissima in Barcelona

Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer

Ik zorg voor de beste muziek voor deze zomer!

Mensen die me al een paar jaar volgen weten dat ik een paar playlists heb staan die openbaar zijn op Spotify. eentje daarvan is “Would Be Chef Summernights” … Lees meer

Onveiligheid Barcelona

Toeristen niet meer welkom in Barcelona?

Van een slechte timing gesproken. Net nu ik een dikke maand een reisgids uitheb met als naam “Mijn Barcelona” waarmee ik nog meer mensen wil motiveren en helpen om deze prachtige, gastvrije stad te ontdekken, was er een “gigantische betoging” in Barcelona tegen toeristen … Lees meer

Sugar cookie day: recepten van mijn favoriete koekjes

Sugar cookie day: recepten van mijn favoriete koekjes

Vandaag is sugar cookie day. Dat is in Amerika heel wat. Dan worden er volop koekjes gebakken en uitgedeeld. Ik probeer zelf niet al teveel suiker te consumeren … Lees meer

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer