Ze zijn er en ze zijn heerlijk: de mosselen! #advertentie

Joepie! Het is eindelijk weer zo ver. De mosselen zijn terug. Vers, en overheerlijk. Het nieuwe seizoen van de Zeeuwse hangcultuurmosselen is gisteren officieel van start gegaan met het lichten van de touwen in de Oosterschelde ter hoogte van Neeltje Jans. En er was echt goed nieuws: de kwaliteit van de mosselen van de hangcultuur is voor de tijd van het jaar al bijzonder goed. Net nu de zon weer schijnt en de restaurants en terrassen in België en aan de kust volstromen vinden de Zeeuwse schelpdieren gretig aftrek.

Ik was uiteraard opnieuw aanwezig bij het ophalen van de hangcultuurmosselen deze keer opnieuw als eregast en mosselambassadeur. Daar ben ik bijzonder dankbaar voor. Na al die jaren heb ik een plezante band met de Zeeuwse mosselkwekers kunnen opbouwen, het zijn  stuk voor stuk hardwerkende mensen die bijzonder trots zijn op hun product, de mosselen. En terecht, want ze waren echt heerlijk! Mals en ziltig, zoals ik ze graag heb. Wij Belgen kunnen enorm uitkijken naar en genieten van Zeeuwse mosselen. Het betekent bij ons eigenlijk zo’n beetje dat de zomer gaat beginnen”. Volgens mosselkweker Jacco Schot van Neeltje Jans laat het seizoen al vroeg een goede kwaliteit zien. Hij zei me: “We meten al vleespercentages van 30 procent en meer”. Dat is goed nieuws, want die kwaliteit gaat natuurlijk nog verbeteren.

De hangcultuurmosselen uit de Zeeuwse wateren zijn de eerste mosselen van het nieuwe seizoen. De mossel begint weer aan een nieuwe cyclus na de voortplantingsperiode. De mosselen groeien aan touwen boven in het water. Zonlicht zorgt ervoor dat hoog in de waterkolom het meeste voedsel aanwezig is. Mosselen van de hangcultuur zijn een niche product, het bedraagt slechts 5 procent van de totale hoeveelheid mosselen die in Nederland wordt gekweekt. Het seizoen van de bodemcultuur laat nog een paar weken op zich wachten. De lager in het water gelegen mosselen hebben meer tijd nodig om te groeien. Het Nederlands Mosselbureau houdt als startdatum 6 juli aan.

Ter gelegenheid van de nieuwe oogst hangcultuurmosselen bereidde de sympathieke foodblogger “Messy Chef Jelle Beeckmans” aan de waterrand de net geoogste Zeeuwse hangcultuurmosselen. “Mosselen zijn op zich al lekker, maar ik heb een fris mosselgerechtje met gegrilde asperges, jus van vandouvan, olie van lente-ui en verse kruiden gemaakt”.

 

Covid-19 heeft gezorgd voor een flinke interesse in lokaal geproduceerde streekproducten. Hangmosselen komen van dichtbij. Alleen in Zeeland – in de Oosterschelde, Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt haar mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst. Jaarlijks produceren de negen leden zo’n 2 miljoen kilo mosselen.

Meer info over de mosselen kun je vinden op www.hangcultuurmosselen.nl