Het was weer een zalig weerzien met de uiterst sympathieke mosselkwekers in Zeeland vorige week donderdag. Net zoals de voorbije vijf jaren mocht ik er mee de nieuwe oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen bovenhalen. De zon was van de partij en een dertigtal journalisten ging mee de boot op.
Het was deze keer mosselkweker Jan Bout die de eerste hangcultuurmosselen van het nieuwe seizoen mocht oogsten. Bout en zijn collega’s van de Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers moesten dit jaar wel een weekje langer wachten. Het mindere voorjaar vertraagde de groei van de aan touwen gekweekte mosselen. Het geduld werd – dankzij het mooie weer van de afgelopen weken – gelukkig wel goed beloond. “Wij worden blij van wat wij nu zien, de mosselschelpen zijn goed gevuld, wij meten vleespercentages van 28 procent. Wonderlijk wat een paar dagen zon doen”, aldus Jan Bout die zijn mosselkweeklocaties bij Bruinisse aan de noordkant van de Zeeuwse Oosterschelde heeft. Intussen zijn de Zeeuwse hangcultuurmosselen, die toch goed zijn voor 5 procent van de Nederlandse mosselproductie, overal in België en Nederland te koop.
De oogst van de hangcultuurmosselen is de voorpremière van het nieuwe mosselseizoen. Door de kweek aan touwen boven in het water groeien deze mosselen sneller dan bodemmosselen. Zonlicht zorgt voor een goed voedselaanbod van algen. Een bescheiden vijf procent van de totale Nederlandse mosselproductie komt zodoende nu al beschikbaar voor de consument. De befaamde Zeeuwse mosselen van de bodemcultuur – 95 procent van het aanbod – hebben nog een paar weken nodig. Het Nederlands Mosselbureau voorziet 5 juli als startdatum voor het bodemseizoen.
De lancering van de hangcultuurmosselen was dit jaar extra speciaal. Want ik mocht deze keer een eigen zomers gerechtje serveren aan de pers en de eregasten. Aan mosselen hoef je niet veel te doen, die zijn zo al lekker maar ik heb me voor dit zonnige mosselgerechtje laten inspireren door de Spaanse keuken. Het zilte van de mossel combineer ik met de pittigheid van chorizo. Ik voeg Noilly Prat, kerstomaatjes, zeekraal en lamsoor toe en maak het af met dragonazijn en oude brokkelkaas.
Mosselen zijn uitzonderlijke schelpdieren: ze filteren de algen uit het water en zetten deze om naar hoogwaardig eiwit. Het kweken van hangcultuurmosselen gebeurt 100% natuurlijk. Babymosselen (zogenaamd mosselzaad) hechten zich in het water via de stroming vast aan touwen. De mosseltjes worden daarna in een soort kous ‘opgesokt’, zodat ze niet van de touwen vallen. In twee jaar groeien de kleine mosselen uit tot volwassen exemplaren. De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn MSC- en BIO-gecertificeerd. De biologische kweekmethode zorgt dat de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft.
Hangcultuurmosselen komen van dichtbij. Alleen in Zeeland – in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt haar mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst. Jaarlijks produceren de negen leden zo’n twee miljoen kilo mosselen.
Voor meer informatie surf naar www.hangcultuurmosselen.nl
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer
Crêpe Suzette is misschien wel de chicste pannenkoek die je ooit zult eten. Deze heerlijke Franse klassieker bestaat uit flinterdunne crêpes in een warme saus van boter, suiker, sinaasappelsap en sinaasappellikeur (vaak Grand Marnier of Cointreau) … Lees meer