Ze zijn er volop: de hangcultuur mosselen 2023 #advertentie
Nieuws

Ze zijn er volop: de hangcultuur mosselen 2023 #advertentie

Het was weer een zalig weerzien met de uiterst sympathieke mosselkwekers in Zeeland vorige week donderdag. Net zoals de voorbije vijf jaren mocht ik er mee de nieuwe oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen bovenhalen. De zon was van de partij en een dertigtal journalisten ging mee de boot op.

Het was deze keer mosselkweker Jan Bout die de eerste hangcultuurmosselen van het nieuwe seizoen mocht oogsten. Bout en zijn collega’s van de Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers moesten dit jaar wel een weekje langer wachten. Het mindere voorjaar vertraagde de groei van de aan touwen gekweekte mosselen. Het geduld werd – dankzij het mooie weer van de afgelopen weken – gelukkig wel goed beloond. “Wij worden blij van wat wij nu zien, de mosselschelpen zijn goed gevuld, wij meten vleespercentages van 28 procent. Wonderlijk wat een paar dagen zon doen”, aldus Jan Bout die zijn mosselkweeklocaties bij Bruinisse aan de noordkant van de Zeeuwse Oosterschelde heeft. Intussen zijn de Zeeuwse hangcultuurmosselen, die toch goed zijn voor 5 procent van de Nederlandse mosselproductie, overal in België en Nederland te koop.

Ze zijn er volop: de hangcultuur mosselen 2023 #advertentie
Ze zijn er volop: de hangcultuur mosselen 2023 #advertentie
Ze zijn er volop: de hangcultuur mosselen 2023 #advertentie

De oogst van de hangcultuurmosselen is de voorpremière van het nieuwe mosselseizoen. Door de kweek aan touwen boven in het water groeien deze mosselen sneller dan bodemmosselen. Zonlicht zorgt voor een goed voedselaanbod van algen. Een bescheiden vijf procent van de totale Nederlandse mosselproductie komt zodoende nu al beschikbaar voor de consument. De befaamde Zeeuwse mosselen van de bodemcultuur – 95 procent van het aanbod – hebben nog een paar weken nodig. Het Nederlands Mosselbureau voorziet 5 juli als startdatum voor het bodemseizoen.

De lancering van de hangcultuurmosselen was dit jaar extra speciaal. Want ik mocht deze keer een eigen zomers gerechtje serveren aan de pers en de eregasten. Aan mosselen hoef je niet veel te doen, die zijn zo al lekker maar ik heb me voor dit zonnige mosselgerechtje laten inspireren door de Spaanse keuken. Het zilte van de mossel combineer ik met de pittigheid van chorizo. Ik voeg Noilly Prat, kerstomaatjes, zeekraal en lamsoor toe en maak het af met dragonazijn en oude brokkelkaas.

Ze zijn er volop: de hangcultuur mosselen 2023 #advertentie
Ze zijn er volop: de hangcultuur mosselen 2023 #advertentie
Ze zijn er volop: de hangcultuur mosselen 2023 #advertentie

Mosselen zijn uitzonderlijke schelpdieren: ze filteren de algen uit het water en zetten deze om naar hoogwaardig eiwit. Het kweken van hangcultuurmosselen gebeurt 100% natuurlijk. Babymosselen (zogenaamd mosselzaad) hechten zich in het water via de stroming vast aan touwen. De mosseltjes worden daarna in een soort kous ‘opgesokt’, zodat ze niet van de touwen vallen. In twee jaar groeien de kleine mosselen uit tot volwassen exemplaren. De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn MSC- en BIO-gecertificeerd. De biologische kweekmethode zorgt dat de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft.

Hangcultuurmosselen komen van dichtbij. Alleen in Zeeland – in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt haar mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst. Jaarlijks produceren de negen leden zo’n twee miljoen kilo mosselen.

Voor meer informatie surf naar www.hangcultuurmosselen.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer