Zelf brood bakken met de broodmengkom van KitchenAid #advertentie
Nieuws

Zelf brood bakken met de broodmengkom van KitchenAid #advertentie

OK, vrienden, hier ben ik super trots op. Ik ben dan wel een passionele hobby chef. Ik breng graag heel veel uren door in de keuken om voor ons tweetjes of voor gasten de lekkerste gerechten te maken. Maar als ik echt de lettertjes en cijfertjes van een recept volgen moet, dan gaat de lol er soms af bij mij. Dus het precieze van patisserie en desserts is vaak niet aan mij besteed. Ik doe maar wat. Ik proef, ruik, smaak, corrigeer en maak elk gerecht elke keer dat tikjes anders.

Maar ik ben natuurlijk ook fiere ambassadeur van KitchenAid. En ik heb er dan ook een missie van gemaakt om alle nieuwe toestellen en attributen zoveel mogelijk uit te testen. Dus toen de Bread Bowl, of broodmengkom uitkwam dacht ik: “oh my god, ga ik echt brood leren bakken.” Ik las de gebruiksaanwijzing en die klonk eigenlijk behoorlijk makkelijk. Maar toch heb ik even de hulp ingeroepen van mijn lieve vriend en zelf ook KitchenAid ambassadeur Roger van Damme, zo’n beetje de meest beroemde bakker van ons land.

Zelf brood bakken met de broodmengkom van KitchenAid #advertentie
Zelf brood bakken met de broodmengkom van KitchenAid #advertentie
Zelf brood bakken met de broodmengkom van KitchenAid #advertentie
Zelf brood bakken met de broodmengkom van KitchenAid #advertentie
Zelf brood bakken met de broodmengkom van KitchenAid #advertentie
Zelf brood bakken met de broodmengkom van KitchenAid #advertentie

Roger heeft met Désirée een eigen lijn met bakmixen, en die zijn natuurlijk ideaal: ze zijn zeer makkelijk voor een beginner zoals ik om mee aan de slag te gaan, maar ze zijn ook nog eens absolute topkwaliteit. Dus Roger, merci daarvoor lieve vriend, heeft me een paar van zijn broodmixen opgestuurd, en deze week ben ik er mee aan de slag gegaan. En ik moet eerlijk zijn: het is ongelofelijk makkelijk gegaan, en het resultaat was dankzij de topapparatuur van KicthenAid verbluffend.

Een deegkom is een houten kom die traditioneel wordt gebruikt voor het bakken van brood. De ingrediënten worden in de kom gemengd en gekneed. Daarna wordt de kom afgedekt, zodat het deeg kan rijzen. Deze broodmengkom met bakdeksel van KitchenAid is het handige alternatief voor iedereen die gemakkelijk brood wil maken met behulp van een mixer/keukenrobot. Het is een modern antwoord op elke stap van het proces, van het mengen van ingrediënten en efficiënt kneden tot het rijzen en bakken met een ambachtelijk resultaat.

Zelf brood bakken met de broodmengkom van KitchenAid #advertentie
Zelf brood bakken met de broodmengkom van KitchenAid #advertentie
Zelf brood bakken met de broodmengkom van KitchenAid #advertentie
Zelf brood bakken met de broodmengkom van KitchenAid #advertentie
Zelf brood bakken met de broodmengkom van KitchenAid #advertentie
Zelf brood bakken met de broodmengkom van KitchenAid #advertentie

De broodkom past op je mixer/keukenrobot van 4,3 L of 4,8 L net als elke andere mengkom. Meng de ingrediënten en kneed ze efficiënt met de kneedhaak. Als het tijd is om je deeg te laten rijzen, laat het dan gewoon in dezelfde kom zitten. Maatstreepjes voor het rijzen aan de binnenkant van de kom helpen je te bepalen hoe hoog het brood zal komen. De zeer duurzame keramische deegkom is geschikt voor in de oven (tot 260 °C). Het deksel houdt stoom vast tijdens het bakken om een omgeving te creëren die vergelijkbaar is met een traditionele stoomoven. Dankzij de gelijkmatige verdeling van de warmte, zorgt deze handige kom ervoor dat elk brood goed wordt gebakken met een mooie, krokante korst.

Ik moet eerlijk toegeven: zelf mijn brood bakken gaf mij een enorme kick. En ik heb het intussen al verschillende keren gedaan. Het is zoveel gemakkelijker dan ik dacht dat het zo zijn, het voelt zeer ambachtelijk, en het brood is vooral kraakvers en zeer lekker.

Gerelateerde nieuwsberichten

Leven als God in Frankrijk

Vandaag is het 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Een dag die in heel het land groots gevierd wordt met spectaculaire vuurwerken, en ook vanavond zal dat ongetwijfeld weer gebeuren … Lees meer

AI0A2882

Catalonië is wereldhoofdstad van de gastronomie, en ik ben fiere ambassadeur! #advertentie

Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer

iction

Ik heb nooit gerookt. Behalve … lang geleden …

Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer

Druiven in de keuken: meer dan een snack

Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer

on street food in Thailand

Al eens geprobeerd: krokodil op je bord?

Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

Wandelen: mijn dagelijkse yoga

Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer

De lekkerste recepten? Die van mijn mama Anny

Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer