Zijn appels echt gezond of is dat maar een fabeltje?

Ja, appels worden over het algemeen beschouwd als erg gezond. Ze zijn een goede bron van voedingsstoffen en bevatten ook relatief weinig calorieën. Hier zijn enkele redenen waarom appels als gezond worden beschouwd:

 

  1. Appels bevatten vitamines zoals vitamine C, vitamine A, verschillende B-vitamines en mineralen zoals kalium.
  2. Appels zijn ook rijk aan voedingsvezels, met name pectine. Voedingsvezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering, kunnen het cholesterolgehalte verlagen en helpen bij het handhaven van een gezond gewicht.
  3. Appels bevatten antioxidanten, zoals quercetine, die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam en zo kunnen bijdragen aan een verminderd risico op bepaalde chronische ziekten.
  4. Appels bestaan voor een groot deel uit water, wat goed is voor de hydratatie van het lichaam.
  5. In tegenstelling tot bewerkte voedingsmiddelen bevatten appels geen toegevoegde suikers. Ze bieden dus natuurlijke zoetheid en kunnen zo helpen bij het verminderen van de behoefte aan suikerhoudende snacks.

 

Appels zijn dus gezond. Maar je weet zelf ook wel: je mag met geen enkel ingrediënt overdrijven in een evenwichtig dieet. Best eet je dus verschillende stukken fruit en groente per dag. Maar twee tot drie appels kun je gerust hebben.

Wel opgelet, alhoewel appels relatief weinig calorieën bevatten, hebben ze wel degelijk calorieën. Als je op dieet bent of probeert een beetje af te vallen, moet je de calorieën in appels dus uiteraard meerekenen in je totale calorie-inname.

En appels bevatten ook vezels, en dat is goed voor de spijsvertering. Maar te veel vezels in één keer kunnen dan weer spijsverteringsproblemen veroorzaken. Het is dus belangrijk om je vezelinname geleidelijk te verhogen als je niet gewend bent aan vezelrijk voedsel.