Nieuws

Zijn bijen gevaarlijk? En welk nut hebben ze eigenlijk?

17 augustus is World honey bee day. Veel mensen zijn bang van bijen, maar dat is eigenlijk niet nodig. Honingbijen zijn over het algemeen niet agressief en ze zullen alleen steken als ze zich bedreigd voelen. Ze worden gevaarlijk als hun nest wordt verstoord, dan kunnen de bijen zich plots verdedigen en in grote aantallen aanvallen. Dus laat hun nesten sowieso met rust. Plotselinge bewegingen in de buurt van een bij kunnen ook worden geïnterpreteerd als een bedreiging. Bepaalde geuren (zoals parfum) of heldere kleuren kunnen bijen ook aantrekken en prikkelen, waardoor ze eerder zullen steken. En natuurlijk zijn bijensteken voor mensen met een bijenallergie wel zeer gevaarlijk zijn want dat kan het leiden tot een anafylactische reactie, wat levensbedreigend kan zijn. Maar bijen zullen niet zomaar aanvallen als er geen bedreiging is. Dus schrik is in principe niet nodig.

Voor de rest zijn honingbijen vanwege hun essentiële rol in de bestuiving zeer belangrijk voor het ecosysteem en de landbouw. Honingbijen bestuiven een groot aantal bloemen en gewassen, wat cruciaal is voor de productie van fruit, groenten en noten. Ongeveer een derde van het voedsel dat we eten is afhankelijk van de bestuiving door bijen. Ze produceren zelf ook honing, een heerlijke natuurlijke zoetstof die wordt gebruikt in voeding en medicijnen. Honing heeft ook antimicrobiële eigenschappen. Naast honing produceren bijen ook bijenwas, propolis en royal jelly, die in verschillende industrieën worden gebruikt, van cosmetica tot gezondheidsproducten.

Kortom, honingbijen zijn van groot belang voor de voedselproductie en de gezondheid van ecosystemen, terwijl hun gevaar voornamelijk ligt in situaties waarin ze zich bedreigd voelen. We moeten de bijen dus een warm hart toedragen want ze werken keihard voor onze natuur en ook voor ons als mens!

Gerelateerde nieuwsberichten

Kan zwarte chocolade tijdens een dieet?

Nu ik een kleine maand aan het diëten en extra aan het sporten ben, probeer ik met echte zondes wat voorzichtig te zijn. Ik drink veel minder wijn, wat best wel lastig is voor mij, want een glaasje of twee, drie bij het eten was een dagelijkse plezante gewoonte … Lees meer

Vier de nationale feestdag van Mexico met dit zalige eten!

16 september is de dag van de onafhankelijkheid in Mexico, een absolute feestdag daar. Ik ben gek op Mexicaans eten, zeker als het top is klaar gemaakt en niet al te spicy … Lees meer

Ken jij het verschil tussen linguini, spaghetti en tagliatelle?

Zondag 15 september is linguini dag (of “linguine dag”). Het is een soort pasta die afkomstig is uit Italië. Het lijkt wat op spaghetti, maar is platter en iets breder, met de vorm van een lang, dunne lint … Lees meer

Ik neem je de komende weken mee op culinaire reis!

Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer

Hoe groot kunnen kreeften worden?

Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer

Dit zou een ober toch echt niet mogen doen…

Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Een grote fout die ik maak in mijn keuken, en jij wellicht ook…

24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp … Lees meer