Zijn de andere Belgische chefs dan zo slecht bezig?
Nieuws

Zijn de andere Belgische chefs dan zo slecht bezig?

In de Top 50 met de beste restaurants van de wereld, die gisteren in Antwerpen werd voorgesteld, is Peter Goossens met zijn Hof van Cleve gestegen van de 43e naar de 36e plaats. Zeven plaatsen winst voor onze culinaire topper in België! Wat een knalprestatie. Peter staat intussen al 15 jaar ononderbroken in de lijst. Straf.

Maar het Hof Van Cleve is wel het enige Belgische restaurant in deze prestigieuze lijst. Geen enkele andere chef is er dit jaar immers in geslaagd om in de top 50 met de beste restaurants van de wereld terecht te komen.

Gisteren kreeg ik van verschillende volgers van Would Be Chef dan ook de vraag of onze andere Belgische restaurants het dan echt zo slecht doen. Waarom raken ze niet in deze lijst? Kunnen onze toppers niet meer meespelen op wereldniveau? Het antwoord is simpel: uiteraard doen onze Belgische chefs het niet slecht. Maar waarom staan ze dan niet in de top 50?

Daarop is het antwoord redelijk eenvoudig. Deze lijst wordt samengesteld door een jury van meer dan 1000 foodies van over de hele wereld. Vroeger was de focus op Europa en Amerika veel groter, nu stemmen er ook meer culinaire journalisten mee, van overal in de wereld. Ook vanuit Azië en ook vanuit Afrika. Die foodies focussen zich uiteraard ook op lokale restaurants, die op die manier makkelijker in de top 50 binnen kunnen komen. Diversiteit en inclusie is hier ook the name of the game. Het is dan ook super moeilijk geworden om hoog in de lijst te staan.

Als enige Belgische topper van 43 naar 36 klimmen is dan ook een knappe prestatie van Peter Goossens en zijn Hof van Cleve. Als je weet dat zelfs Nederland geen enkel restaurant in de top 50 heeft staan, nu het fantastische de Librije uit de top 50 is verdwenen en op 69 staat, dan weet je dat het voor Europese restaurants echt niet zo evident meer is om te scoren in de lijst.

Is er dan geen hoop voor de toekomst? Toch wel! Tussen plaats 50 en 100 staan twee Belgische restaurants. The Jane van Nick Bril staat op een zeer verdienstelijke 66ste plaats. En er is een Belgische nieuwkomer in de TOP 100. Op 77 staat de veelbelovende Willem Hiele, een eigenzinnige chef die door de foodies die meestemmen aan deze top 50 zeker gewaardeerd en in de gaten gehouden wordt.

Van Willem Hiele verwacht ik heel veel de komende jaren. En wanneer gaat ‘t Zilte opduiken in de TOP 100? En Gert De Mangeleer met de nieuwe Hertog Jan? De eerste mensen die de voorbije dagen in Antwerpen gingen proeven zeggen dat Gert er weer op wereldniveau staat te koken. En hij stond vroeger al jaren in de lijst… dus die komt wellicht weer snel terug.

Neen het gaat dus niet slecht met onze restaurateurs. Velen van hen spelen absoluut op wereld niveau. Maar je mag niet vergeten dat er miljoenen restaurants zijn in de wereld en dat deze lijst ook wel een beetje onderhevig is aan trends en hypes. En niet in deze lijst staan heeft dus niks te maken met de kwaliteiten en inspanningen van de chefs.

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer