Zijn de andere Belgische chefs dan zo slecht bezig?

In de Top 50 met de beste restaurants van de wereld, die gisteren in Antwerpen werd voorgesteld, is Peter Goossens met zijn Hof van Cleve gestegen van de 43e naar de 36e plaats. Zeven plaatsen winst voor onze culinaire topper in België! Wat een knalprestatie. Peter staat intussen al 15 jaar ononderbroken in de lijst. Straf.

Maar het Hof Van Cleve is wel het enige Belgische restaurant in deze prestigieuze lijst. Geen enkele andere chef is er dit jaar immers in geslaagd om in de top 50 met de beste restaurants van de wereld terecht te komen.

Gisteren kreeg ik van verschillende volgers van Would Be Chef dan ook de vraag of onze andere Belgische restaurants het dan echt zo slecht doen. Waarom raken ze niet in deze lijst? Kunnen onze toppers niet meer meespelen op wereldniveau? Het antwoord is simpel: uiteraard doen onze Belgische chefs het niet slecht. Maar waarom staan ze dan niet in de top 50?

Daarop is het antwoord redelijk eenvoudig. Deze lijst wordt samengesteld door een jury van meer dan 1000 foodies van over de hele wereld. Vroeger was de focus op Europa en Amerika veel groter, nu stemmen er ook meer culinaire journalisten mee, van overal in de wereld. Ook vanuit Azië en ook vanuit Afrika. Die foodies focussen zich uiteraard ook op lokale restaurants, die op die manier makkelijker in de top 50 binnen kunnen komen. Diversiteit en inclusie is hier ook the name of the game. Het is dan ook super moeilijk geworden om hoog in de lijst te staan.

Als enige Belgische topper van 43 naar 36 klimmen is dan ook een knappe prestatie van Peter Goossens en zijn Hof van Cleve. Als je weet dat zelfs Nederland geen enkel restaurant in de top 50 heeft staan, nu het fantastische de Librije uit de top 50 is verdwenen en op 69 staat, dan weet je dat het voor Europese restaurants echt niet zo evident meer is om te scoren in de lijst.

Is er dan geen hoop voor de toekomst? Toch wel! Tussen plaats 50 en 100 staan twee Belgische restaurants. The Jane van Nick Bril staat op een zeer verdienstelijke 66ste plaats. En er is een Belgische nieuwkomer in de TOP 100. Op 77 staat de veelbelovende Willem Hiele, een eigenzinnige chef die door de foodies die meestemmen aan deze top 50 zeker gewaardeerd en in de gaten gehouden wordt.

Van Willem Hiele verwacht ik heel veel de komende jaren. En wanneer gaat ’t Zilte opduiken in de TOP 100? En Gert De Mangeleer met de nieuwe Hertog Jan? De eerste mensen die de voorbije dagen in Antwerpen gingen proeven zeggen dat Gert er weer op wereldniveau staat te koken. En hij stond vroeger al jaren in de lijst… dus die komt wellicht weer snel terug.

Neen het gaat dus niet slecht met onze restaurateurs. Velen van hen spelen absoluut op wereld niveau. Maar je mag niet vergeten dat er miljoenen restaurants zijn in de wereld en dat deze lijst ook wel een beetje onderhevig is aan trends en hypes. En niet in deze lijst staan heeft dus niks te maken met de kwaliteiten en inspanningen van de chefs.