Waarom moet je de korstjes van brood echt opeten?
Nieuws

Waarom moet je de korstjes van brood echt opeten?

Vorige week zag ik het nog toen ik ging ontbijten met een goede vriend. Hij haalde de helft van de vulling uit zijn pistolet en smeerde dus zijn toespijs tussen de overgebleven korst. Ik denk dat hij zich nog iets herinnert van wat we als kind altijd te horen kregen: “je korstjes moet je ook netjes opeten“. Niet enkel de binnenkant van het brood moest je dus naar binnen spelen van je ouders, al dan niet belegd met smeerkaas, préparé of een dikke laag choco. Maar de korstjes waren zeker zo gezond, wat zeg ik, volgens sommige volwassen mensen “misschien wel het gezondste van allemaal.”

Er bestond (en dat zullen sommige meisjes wel eens gehoord hebben) zelfs een uitdrukking “van korstjes krijg je borstjes.” Nu zat ik niet echt op borstjes te wachten, dus bij mij zou zo’n slogan werkelijk nul effect gehad hebben, integendeel zelfs. Maar de oorsprong van die slogan, die volgens sommige bronnen wel al bijna 80 jaar oud is, zou eigenlijk zijn: “eet je volledige boterham netjes op als je groot wil worden.”

Sowieso ben ik een grote tegenstander van voedselverspilling. Dus het volledige brood moet gewoon opgegeten worden, korst, binnenkant en al. Meer nog: zelfs met oud brood kun je lekkere gerechten maken. Maar de vraag blijft: zijn die korsten nu gezonder of net ongezonder dan de binnenkant van je brood, want dat laatste hoor je ook wel eens beweren.

Het antwoord kun je duidelijk vinden op de heel erg informatieve site www.brood.net Daar staat namelijk: “De korst van de boterham is even gezond als de binnenkant (de kruim). De binnen- en buitenkant van het brood zijn tenslotte uit één en hetzelfde deeg gemaakt. Ook tijdens het bakken in de oven gaan geen voedingsstoffen uit de korst verloren. De korst heeft wel een sterkere smaak. En veel kinderen moeten daar aan wennen. Toch is het zeker aan te bevelen om de korstjes te geven aan je kind. Korstjes stimuleren het kauwen en bovendien leer je zo je kindje van jongs af aan om ook de korstjes op te eten!”

Wanneer brood veel te hard is gebakken, en dus een zwarte korst zou krijgen, dan is het natuurlijk niet aangeraden om dat op te eten, maar de kans dat de bakker je een aangebakken brood verkoopt is natuurlijk nihil. Bij de Italiaan kun je wel eens een zwart geblakerde pizza krijgen, en dat roet is uiteraard niet gezond. Maar de korstjes van je boterham, die moet je gewoon opeten, of je nu een kind bent of een volwassene, het doet je kauwen, en zo verteer je je eten ook beter!

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer