Waarom moet je de korstjes van brood echt opeten?
Nieuws

Waarom moet je de korstjes van brood echt opeten?

Vorige week zag ik het nog toen ik ging ontbijten met een goede vriend. Hij haalde de helft van de vulling uit zijn pistolet en smeerde dus zijn toespijs tussen de overgebleven korst. Ik denk dat hij zich nog iets herinnert van wat we als kind altijd te horen kregen: “je korstjes moet je ook netjes opeten“. Niet enkel de binnenkant van het brood moest je dus naar binnen spelen van je ouders, al dan niet belegd met smeerkaas, préparé of een dikke laag choco. Maar de korstjes waren zeker zo gezond, wat zeg ik, volgens sommige volwassen mensen “misschien wel het gezondste van allemaal.”

Er bestond (en dat zullen sommige meisjes wel eens gehoord hebben) zelfs een uitdrukking “van korstjes krijg je borstjes.” Nu zat ik niet echt op borstjes te wachten, dus bij mij zou zo’n slogan werkelijk nul effect gehad hebben, integendeel zelfs. Maar de oorsprong van die slogan, die volgens sommige bronnen wel al bijna 80 jaar oud is, zou eigenlijk zijn: “eet je volledige boterham netjes op als je groot wil worden.”

Sowieso ben ik een grote tegenstander van voedselverspilling. Dus het volledige brood moet gewoon opgegeten worden, korst, binnenkant en al. Meer nog: zelfs met oud brood kun je lekkere gerechten maken. Maar de vraag blijft: zijn die korsten nu gezonder of net ongezonder dan de binnenkant van je brood, want dat laatste hoor je ook wel eens beweren.

Het antwoord kun je duidelijk vinden op de heel erg informatieve site www.brood.net Daar staat namelijk: “De korst van de boterham is even gezond als de binnenkant (de kruim). De binnen- en buitenkant van het brood zijn tenslotte uit één en hetzelfde deeg gemaakt. Ook tijdens het bakken in de oven gaan geen voedingsstoffen uit de korst verloren. De korst heeft wel een sterkere smaak. En veel kinderen moeten daar aan wennen. Toch is het zeker aan te bevelen om de korstjes te geven aan je kind. Korstjes stimuleren het kauwen en bovendien leer je zo je kindje van jongs af aan om ook de korstjes op te eten!”

Wanneer brood veel te hard is gebakken, en dus een zwarte korst zou krijgen, dan is het natuurlijk niet aangeraden om dat op te eten, maar de kans dat de bakker je een aangebakken brood verkoopt is natuurlijk nihil. Bij de Italiaan kun je wel eens een zwart geblakerde pizza krijgen, en dat roet is uiteraard niet gezond. Maar de korstjes van je boterham, die moet je gewoon opeten, of je nu een kind bent of een volwassene, het doet je kauwen, en zo verteer je je eten ook beter!

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer