Waarom moet je de korstjes van brood echt opeten?
Nieuws

Waarom moet je de korstjes van brood echt opeten?

Vorige week zag ik het nog toen ik ging ontbijten met een goede vriend. Hij haalde de helft van de vulling uit zijn pistolet en smeerde dus zijn toespijs tussen de overgebleven korst. Ik denk dat hij zich nog iets herinnert van wat we als kind altijd te horen kregen: “je korstjes moet je ook netjes opeten“. Niet enkel de binnenkant van het brood moest je dus naar binnen spelen van je ouders, al dan niet belegd met smeerkaas, préparé of een dikke laag choco. Maar de korstjes waren zeker zo gezond, wat zeg ik, volgens sommige volwassen mensen “misschien wel het gezondste van allemaal.”

Er bestond (en dat zullen sommige meisjes wel eens gehoord hebben) zelfs een uitdrukking “van korstjes krijg je borstjes.” Nu zat ik niet echt op borstjes te wachten, dus bij mij zou zo’n slogan werkelijk nul effect gehad hebben, integendeel zelfs. Maar de oorsprong van die slogan, die volgens sommige bronnen wel al bijna 80 jaar oud is, zou eigenlijk zijn: “eet je volledige boterham netjes op als je groot wil worden.”

Sowieso ben ik een grote tegenstander van voedselverspilling. Dus het volledige brood moet gewoon opgegeten worden, korst, binnenkant en al. Meer nog: zelfs met oud brood kun je lekkere gerechten maken. Maar de vraag blijft: zijn die korsten nu gezonder of net ongezonder dan de binnenkant van je brood, want dat laatste hoor je ook wel eens beweren.

Het antwoord kun je duidelijk vinden op de heel erg informatieve site www.brood.net Daar staat namelijk: “De korst van de boterham is even gezond als de binnenkant (de kruim). De binnen- en buitenkant van het brood zijn tenslotte uit één en hetzelfde deeg gemaakt. Ook tijdens het bakken in de oven gaan geen voedingsstoffen uit de korst verloren. De korst heeft wel een sterkere smaak. En veel kinderen moeten daar aan wennen. Toch is het zeker aan te bevelen om de korstjes te geven aan je kind. Korstjes stimuleren het kauwen en bovendien leer je zo je kindje van jongs af aan om ook de korstjes op te eten!”

Wanneer brood veel te hard is gebakken, en dus een zwarte korst zou krijgen, dan is het natuurlijk niet aangeraden om dat op te eten, maar de kans dat de bakker je een aangebakken brood verkoopt is natuurlijk nihil. Bij de Italiaan kun je wel eens een zwart geblakerde pizza krijgen, en dat roet is uiteraard niet gezond. Maar de korstjes van je boterham, die moet je gewoon opeten, of je nu een kind bent of een volwassene, het doet je kauwen, en zo verteer je je eten ook beter!

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer