Waarom moet je de korstjes van brood echt opeten?
Nieuws

Waarom moet je de korstjes van brood echt opeten?

Vorige week zag ik het nog toen ik ging ontbijten met een goede vriend. Hij haalde de helft van de vulling uit zijn pistolet en smeerde dus zijn toespijs tussen de overgebleven korst. Ik denk dat hij zich nog iets herinnert van wat we als kind altijd te horen kregen: “je korstjes moet je ook netjes opeten“. Niet enkel de binnenkant van het brood moest je dus naar binnen spelen van je ouders, al dan niet belegd met smeerkaas, préparé of een dikke laag choco. Maar de korstjes waren zeker zo gezond, wat zeg ik, volgens sommige volwassen mensen “misschien wel het gezondste van allemaal.”

Er bestond (en dat zullen sommige meisjes wel eens gehoord hebben) zelfs een uitdrukking “van korstjes krijg je borstjes.” Nu zat ik niet echt op borstjes te wachten, dus bij mij zou zo’n slogan werkelijk nul effect gehad hebben, integendeel zelfs. Maar de oorsprong van die slogan, die volgens sommige bronnen wel al bijna 80 jaar oud is, zou eigenlijk zijn: “eet je volledige boterham netjes op als je groot wil worden.”

Sowieso ben ik een grote tegenstander van voedselverspilling. Dus het volledige brood moet gewoon opgegeten worden, korst, binnenkant en al. Meer nog: zelfs met oud brood kun je lekkere gerechten maken. Maar de vraag blijft: zijn die korsten nu gezonder of net ongezonder dan de binnenkant van je brood, want dat laatste hoor je ook wel eens beweren.

Het antwoord kun je duidelijk vinden op de heel erg informatieve site www.brood.net Daar staat namelijk: “De korst van de boterham is even gezond als de binnenkant (de kruim). De binnen- en buitenkant van het brood zijn tenslotte uit één en hetzelfde deeg gemaakt. Ook tijdens het bakken in de oven gaan geen voedingsstoffen uit de korst verloren. De korst heeft wel een sterkere smaak. En veel kinderen moeten daar aan wennen. Toch is het zeker aan te bevelen om de korstjes te geven aan je kind. Korstjes stimuleren het kauwen en bovendien leer je zo je kindje van jongs af aan om ook de korstjes op te eten!”

Wanneer brood veel te hard is gebakken, en dus een zwarte korst zou krijgen, dan is het natuurlijk niet aangeraden om dat op te eten, maar de kans dat de bakker je een aangebakken brood verkoopt is natuurlijk nihil. Bij de Italiaan kun je wel eens een zwart geblakerde pizza krijgen, en dat roet is uiteraard niet gezond. Maar de korstjes van je boterham, die moet je gewoon opeten, of je nu een kind bent of een volwassene, het doet je kauwen, en zo verteer je je eten ook beter!

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer