Waarom moet je de korstjes van brood echt opeten?

Vorige week zag ik het nog toen ik ging ontbijten met een goede vriend. Hij haalde de helft van de vulling uit zijn pistolet en smeerde dus zijn toespijs tussen de overgebleven korst. Ik denk dat hij zich nog iets herinnert van wat we als kind altijd te horen kregen: “je korstjes moet je ook netjes opeten“. Niet enkel de binnenkant van het brood moest je dus naar binnen spelen van je ouders, al dan niet belegd met smeerkaas, préparé of een dikke laag choco. Maar de korstjes waren zeker zo gezond, wat zeg ik, volgens sommige volwassen mensen “misschien wel het gezondste van allemaal.”

Er bestond (en dat zullen sommige meisjes wel eens gehoord hebben) zelfs een uitdrukking “van korstjes krijg je borstjes.” Nu zat ik niet echt op borstjes te wachten, dus bij mij zou zo’n slogan werkelijk nul effect gehad hebben, integendeel zelfs. Maar de oorsprong van die slogan, die volgens sommige bronnen wel al bijna 80 jaar oud is, zou eigenlijk zijn: “eet je volledige boterham netjes op als je groot wil worden.”

Sowieso ben ik een grote tegenstander van voedselverspilling. Dus het volledige brood moet gewoon opgegeten worden, korst, binnenkant en al. Meer nog: zelfs met oud brood kun je lekkere gerechten maken. Maar de vraag blijft: zijn die korsten nu gezonder of net ongezonder dan de binnenkant van je brood, want dat laatste hoor je ook wel eens beweren.

Het antwoord kun je duidelijk vinden op de heel erg informatieve site www.brood.net Daar staat namelijk: “De korst van de boterham is even gezond als de binnenkant (de kruim). De binnen- en buitenkant van het brood zijn tenslotte uit één en hetzelfde deeg gemaakt. Ook tijdens het bakken in de oven gaan geen voedingsstoffen uit de korst verloren. De korst heeft wel een sterkere smaak. En veel kinderen moeten daar aan wennen. Toch is het zeker aan te bevelen om de korstjes te geven aan je kind. Korstjes stimuleren het kauwen en bovendien leer je zo je kindje van jongs af aan om ook de korstjes op te eten!”

Wanneer brood veel te hard is gebakken, en dus een zwarte korst zou krijgen, dan is het natuurlijk niet aangeraden om dat op te eten, maar de kans dat de bakker je een aangebakken brood verkoopt is natuurlijk nihil. Bij de Italiaan kun je wel eens een zwart geblakerde pizza krijgen, en dat roet is uiteraard niet gezond. Maar de korstjes van je boterham, die moet je gewoon opeten, of je nu een kind bent of een volwassene, het doet je kauwen, en zo verteer je je eten ook beter!