Het was vandaag internationale grootoudersdag. Mijn beide meme’s en pepe’s zijn al een hele tijd overleden, maar ik bewaar de beste herinneringen aan alle vier. Pepe Daniël en Pepe Pierke waren allebei gepassioneerde hobby-tuinders met een mooie “lochting”, moestuin zeg maar. Ze waren beiden bijzonder fier op de verse groenten die ze kweekten. En onze meme’s Maria en Julia waren twee fantastische vrouwen bij wie we altijd graag bleven eten.
Meme Julia was zeker de beste kok van de twee. Die maakte feestgerechten met de simpelste ingrediënten. Bij meme Maria was de keuken simpeler maar ook heel lekker. Ze maakte een heerlijke eierkoek met veel bruine suiker. En er is nog iets wat ik me van bij haar herinner. Meme Maria maakte altijd soep met “letterkes”.
Geen idee wie het ooit bedacht heeft. Die lettertjes zullen wellicht educatief bedoeld zijn want wij probeerden er altijd onze naam mee te leggen, of een leuke zijn, of soms zelfs eens een stout woordje dat we dan snel met onze lepel weg roerden als meme ons bord in het vizier kreeg. Ik vraag me af of die lettertjes nog gewoon te koop zijn. En waar dan wel. Ik heb ze persoonlijk in geen veertig jaar meer gezien namelijk….
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer
Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer