Onze asperges zijn plots veel duurder aan het worden...
Nieuws

Onze asperges zijn plots veel duurder aan het worden…

Ik ben zo’n grote liefhebber van asperges dat ik ze in het oogstseizoen bijna elke dag zou kunnen eten. Ik heb ook veel eigen aspergerecepten. Want ik maak ze dus ook wel eens op de klassieke manier, maar vaak verwerk ik de asperges ook in stoofpotjes, of ik maak ze op een Aziatische manier klaar, met vis of vlees, of puur. Kortom: geef me zoveel mogelijk asperges in het seizoen, ze zijn lekker, gezond, en slechts een korte periode verkrijgbaar. Dus nu zou voor aspergeliefhebbers echt een feestperiode moeten zijn.

Jammer genoeg viel het begin van het aspergeseizoen dit jaar plotseling samen met het begin van de strenge corona-maatregelen, en dat zorgde in het gein voor het ineenzakken van de prijs. De horeca, traditioneel de grootste afnemer van asperges, moesten de deur sluiten, en daardoor was er een gigantische overschot op de markt. In normale omstandigheden kosten asperges zo’n 10 a 12 euro per kilo, maar die prijs was compleet gekelderd. Plots kon je aan 3 à 4 euro een kilo asperges kopen. Fijn voor de consument, maar een ramp voor de kwekers.

Maar nu doet zich blijkbaar een omgekeerde situatie voor. Nu zou de prijs al naar zo’n 15 euro per bussel gegaan zijn, en de groenteboeren vrezen dat dat nog lang niet het plafond is. De reden voor deze stevige prijsstijging? Voor het zeer arbeidsintensieve oogsten van asperges worden blijkbaar veel buitenlandse seizoensarbeiders ingeschakeld, Polen, Bulgaren en Roemenen, en die mogen nu niet meer naar hier komen omdat ze ook in hun land in een lockdown zitten.

Slecht nieuws voor die seizoensarbeiders, voor onze aspergeboeren ook want veel van hun asperges zullen niet geoogst kunnen worden, en uiteindelijk ook voor de consument. Aspergeliefhebbers zullen dus de komende maanden wellicht wat dieper in de buidel moeten tasten.

Voor al mijn aspergerecepten kun je terecht in onderstaande aspergespecial…

https://wouldbechef.be/thema/aspergespecial/

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer