Onze asperges zijn plots veel duurder aan het worden…

Ik ben zo’n grote liefhebber van asperges dat ik ze in het oogstseizoen bijna elke dag zou kunnen eten. Ik heb ook veel eigen aspergerecepten. Want ik maak ze dus ook wel eens op de klassieke manier, maar vaak verwerk ik de asperges ook in stoofpotjes, of ik maak ze op een Aziatische manier klaar, met vis of vlees, of puur. Kortom: geef me zoveel mogelijk asperges in het seizoen, ze zijn lekker, gezond, en slechts een korte periode verkrijgbaar. Dus nu zou voor aspergeliefhebbers echt een feestperiode moeten zijn.

Jammer genoeg viel het begin van het aspergeseizoen dit jaar plotseling samen met het begin van de strenge corona-maatregelen, en dat zorgde in het gein voor het ineenzakken van de prijs. De horeca, traditioneel de grootste afnemer van asperges, moesten de deur sluiten, en daardoor was er een gigantische overschot op de markt. In normale omstandigheden kosten asperges zo’n 10 a 12 euro per kilo, maar die prijs was compleet gekelderd. Plots kon je aan 3 à 4 euro een kilo asperges kopen. Fijn voor de consument, maar een ramp voor de kwekers.

Maar nu doet zich blijkbaar een omgekeerde situatie voor. Nu zou de prijs al naar zo’n 15 euro per bussel gegaan zijn, en de groenteboeren vrezen dat dat nog lang niet het plafond is. De reden voor deze stevige prijsstijging? Voor het zeer arbeidsintensieve oogsten van asperges worden blijkbaar veel buitenlandse seizoensarbeiders ingeschakeld, Polen, Bulgaren en Roemenen, en die mogen nu niet meer naar hier komen omdat ze ook in hun land in een lockdown zitten.

Slecht nieuws voor die seizoensarbeiders, voor onze aspergeboeren ook want veel van hun asperges zullen niet geoogst kunnen worden, en uiteindelijk ook voor de consument. Aspergeliefhebbers zullen dus de komende maanden wellicht wat dieper in de buidel moeten tasten.

Voor al mijn aspergerecepten kun je terecht in onderstaande aspergespecial…