Onze asperges zijn plots veel duurder aan het worden...
Nieuws

Onze asperges zijn plots veel duurder aan het worden…

Ik ben zo’n grote liefhebber van asperges dat ik ze in het oogstseizoen bijna elke dag zou kunnen eten. Ik heb ook veel eigen aspergerecepten. Want ik maak ze dus ook wel eens op de klassieke manier, maar vaak verwerk ik de asperges ook in stoofpotjes, of ik maak ze op een Aziatische manier klaar, met vis of vlees, of puur. Kortom: geef me zoveel mogelijk asperges in het seizoen, ze zijn lekker, gezond, en slechts een korte periode verkrijgbaar. Dus nu zou voor aspergeliefhebbers echt een feestperiode moeten zijn.

Jammer genoeg viel het begin van het aspergeseizoen dit jaar plotseling samen met het begin van de strenge corona-maatregelen, en dat zorgde in het gein voor het ineenzakken van de prijs. De horeca, traditioneel de grootste afnemer van asperges, moesten de deur sluiten, en daardoor was er een gigantische overschot op de markt. In normale omstandigheden kosten asperges zo’n 10 a 12 euro per kilo, maar die prijs was compleet gekelderd. Plots kon je aan 3 à 4 euro een kilo asperges kopen. Fijn voor de consument, maar een ramp voor de kwekers.

Maar nu doet zich blijkbaar een omgekeerde situatie voor. Nu zou de prijs al naar zo’n 15 euro per bussel gegaan zijn, en de groenteboeren vrezen dat dat nog lang niet het plafond is. De reden voor deze stevige prijsstijging? Voor het zeer arbeidsintensieve oogsten van asperges worden blijkbaar veel buitenlandse seizoensarbeiders ingeschakeld, Polen, Bulgaren en Roemenen, en die mogen nu niet meer naar hier komen omdat ze ook in hun land in een lockdown zitten.

Slecht nieuws voor die seizoensarbeiders, voor onze aspergeboeren ook want veel van hun asperges zullen niet geoogst kunnen worden, en uiteindelijk ook voor de consument. Aspergeliefhebbers zullen dus de komende maanden wellicht wat dieper in de buidel moeten tasten.

Voor al mijn aspergerecepten kun je terecht in onderstaande aspergespecial…

https://wouldbechef.be/thema/aspergespecial/

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer