Onze asperges zijn plots veel duurder aan het worden...
Nieuws

Onze asperges zijn plots veel duurder aan het worden…

Ik ben zo’n grote liefhebber van asperges dat ik ze in het oogstseizoen bijna elke dag zou kunnen eten. Ik heb ook veel eigen aspergerecepten. Want ik maak ze dus ook wel eens op de klassieke manier, maar vaak verwerk ik de asperges ook in stoofpotjes, of ik maak ze op een Aziatische manier klaar, met vis of vlees, of puur. Kortom: geef me zoveel mogelijk asperges in het seizoen, ze zijn lekker, gezond, en slechts een korte periode verkrijgbaar. Dus nu zou voor aspergeliefhebbers echt een feestperiode moeten zijn.

Jammer genoeg viel het begin van het aspergeseizoen dit jaar plotseling samen met het begin van de strenge corona-maatregelen, en dat zorgde in het gein voor het ineenzakken van de prijs. De horeca, traditioneel de grootste afnemer van asperges, moesten de deur sluiten, en daardoor was er een gigantische overschot op de markt. In normale omstandigheden kosten asperges zo’n 10 a 12 euro per kilo, maar die prijs was compleet gekelderd. Plots kon je aan 3 à 4 euro een kilo asperges kopen. Fijn voor de consument, maar een ramp voor de kwekers.

Maar nu doet zich blijkbaar een omgekeerde situatie voor. Nu zou de prijs al naar zo’n 15 euro per bussel gegaan zijn, en de groenteboeren vrezen dat dat nog lang niet het plafond is. De reden voor deze stevige prijsstijging? Voor het zeer arbeidsintensieve oogsten van asperges worden blijkbaar veel buitenlandse seizoensarbeiders ingeschakeld, Polen, Bulgaren en Roemenen, en die mogen nu niet meer naar hier komen omdat ze ook in hun land in een lockdown zitten.

Slecht nieuws voor die seizoensarbeiders, voor onze aspergeboeren ook want veel van hun asperges zullen niet geoogst kunnen worden, en uiteindelijk ook voor de consument. Aspergeliefhebbers zullen dus de komende maanden wellicht wat dieper in de buidel moeten tasten.

Voor al mijn aspergerecepten kun je terecht in onderstaande aspergespecial…

https://wouldbechef.be/thema/aspergespecial/

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer