Ik kreeg vandaag enkele “optimistische” en zelfs een paar “euforische” berichten uit Barcelona. Het virus is er net als hier nog steeds niet helemaal onder controle, ook al zakken de cijfers van de besmettingen wel, maar beetje bij beetje wil de overheid, net als in Nederland bijvoorbeeld, nu toch de strenge maatregelen weer wat gaan versoepelen. En vooral mijn vrienden in de horeca zijn opgelucht: de restaurants en cafés mogen weer rustig aan openen.
Er zijn nog veel beperkingen, buiten mogen de terrassen helemaal open, maar binnen mag de horeca maar op 30 procent van de maximale bezetting draaien. En om 21u30 moet alles dicht, wat voor ons nog ergens te doen lijkt, maar in Spanje echt belachelijk vroeg is, omdat mensen daar veel later op restaurant gaan. Maar goed, alles beter dan niks, zo reageren de horeca-uitbaters. En ik snap hen ook wel.
De ondersteuning vanuit de overheid is in Spanje totaal niet te vergelijken met hier bij ons. Eén van onze beste vrienden in Barcelona is gerant van een groot restaurant, maar krijgt door zijn sociaal statuut niks betaald wanneer hij niet werkt, zoals de voorbije maand (en een hele periode in het voorjaar). Zijn baas betaalt geen euro, en de overheid ook niet. Hij vertelde me deze week aan de telefoon dat de spaarcenten langzaam opraken. hij snakt naar werk. En is blij met de heropening van de horeca.
Sowieso denk ik dat het openen van de restaurants en vooral de cafés ook in Catalonië toch wel wat risico’s met zich meebrengt. Zolang mensen niet massaal gevaccineerd zijn zullen we in onzekere tijden leven. Maar voorlopig wagen ze het er toch maar weer op, ook omdat de kerst-periode er zeer belangrijk is en de economie er waanzinnig kreunt, net als overal in de wereld. Ik duim dat het goed gaat, maar hou mijn hart toch ook vast.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer