Zijn ze gek geworden in Barcelona? Of doen ze dat net slim?
Nieuws

Zijn ze gek geworden in Barcelona? Of doen ze dat net slim?

Ik kreeg vandaag enkele “optimistische” en zelfs een paar “euforische” berichten uit Barcelona. Het virus is er net als hier nog steeds niet helemaal onder controle, ook al zakken de cijfers van de besmettingen wel, maar beetje bij beetje wil de overheid, net als in Nederland bijvoorbeeld, nu toch de strenge maatregelen weer wat gaan versoepelen. En vooral mijn vrienden in de horeca zijn opgelucht: de restaurants en cafés mogen weer rustig aan openen.

Er zijn nog veel beperkingen, buiten mogen de terrassen helemaal open, maar binnen mag de horeca maar op 30 procent van de maximale bezetting draaien. En om 21u30 moet alles dicht, wat voor ons nog ergens te doen lijkt, maar in Spanje echt belachelijk vroeg is, omdat mensen daar veel later op restaurant gaan. Maar goed, alles beter dan niks, zo reageren de horeca-uitbaters. En ik snap hen ook wel.

De ondersteuning vanuit de overheid is in Spanje totaal niet te vergelijken met hier bij ons. Eén van onze beste vrienden in Barcelona is gerant van een groot restaurant, maar krijgt door zijn sociaal statuut niks betaald wanneer hij niet werkt, zoals de voorbije maand (en een hele periode in het voorjaar). Zijn baas betaalt geen euro, en de overheid ook niet. Hij vertelde me deze week aan de telefoon dat de spaarcenten langzaam opraken. hij snakt naar werk. En is blij met de heropening van de horeca.

Sowieso denk ik dat het openen van de restaurants en vooral de cafés ook in Catalonië toch wel wat risico’s met zich meebrengt. Zolang mensen niet massaal gevaccineerd zijn zullen we in onzekere tijden leven. Maar voorlopig wagen ze het er toch maar weer op, ook omdat de kerst-periode er zeer belangrijk is en de economie er waanzinnig kreunt, net als overal in de wereld. Ik duim dat het goed gaat, maar hou mijn hart toch ook vast.

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer