OK, dit is een foodblog, en geen groen-vingers-blog. Maar dat is net de reden waarom ik dit artikel schrijf. Mensen die houden van een mooi gedekte tafel vinden het ook bijna altijd fijn om naast een mooi bestek en servies ook mooie bloemen op tafel te zetten. Ik ook. En vaak hebben we wel smaak om er bij de bloemist een mooie ruiker uit te kiezen. Maar hoe we die bloemen dan moeten verzorgen om ze langer te kunnen bewaren, dat weten groene-vingers mensen wellicht wel, maar een foodie niet per se, die kent meer van kruiding en baktijden.
Ik heb dus zo’n beetje overal mijn licht opgestoken. Zeker ook omdat ik gisteren in het piepkleine en (eerlijke gezegd) een beetje slonzige bloemenwinkeltje hier op de hoek in Barcelona weer een veelkleurige ruiker ben gaan halen voor in ons flatje. Zeker als ik hier langer ben dan wil ik altijd bloemen in huis. Ik geef het oude mannetje van de winkel dan twintig euro (bloemen zijn hier veel goedkoper dan in België) en zeg: ik kom straks wel terug. En dan ga ik naar de markt of naar de wijnwinkel. En wanneer ik terugkom heeft hij altijd een grote, gekke ruiker voor me klaar. Ik vraag hem expliciet om die niet met plastic en linten in te pakken, want dat vind ik echt zonde. Eén minuut later ben ik immers thuis, en al dat plastic moet er dan meteen weer af. Ik ben geen groene extremist, maar ook geen onmens. Hehe.
Dus bloemen die je op je zomerse feesttafel zet, bloemen die je krijgt van je gasten, of de bloemen die je koopt op je vakantieadres, zoals ik dus, ze verdienen allemaal dat we het hoofd fris houden en ze ook een mooi leven geven in onze huizen. Maar hoe hou ik die bloemen vers? Zeker in de zomerhitte niet evident. We kregen twee weken geleden thuis nog een hele mooie ruiker van bij onze bloemist (en dat zijn de beste bloemen van het land, mooi en groot, en die staan soms tot twee zelfs drie weken vers) maar nu had ook die ruiker het wat lastiger. Veel te heet. Enfin, dit zijn de trucs om de bloemen langer te laten staan in de zomer. Want eens het richting 25 graden gaat krijgen de meeste bloemen het toch echt een stuk lastiger om lang te leven.
Dat klinkt logisch, maar toch. In elke vaas zitten bacteriën. Bij te warm weer gaan die zich veel sneller vermenigvuldigen en de bloemen kapot maken. Was de vaas dus grondig uit, ook met een scheut bleekwater, en we beginnen alvast niet met een valse start. Geef de bloemen trouwens ook ruimte. Een vaas die groot genoeg is. Dan kunnen ze lekker veel drinken en versmachten ze mekaar niet.
Het is warm. Heet. Water verdampt. Logisch. Dus zorg ervoor dat ze meteen in veel water gezet worden, en tank gerust bij. Doe alsof je bloemen gasten in je zwembad zijn, die geef je toch ook geregeld een refill. Dus: zuipen, bloempjes!
Je moet beseffen dat starten met een schone vaas een topidee is, maar dat bij deze hitte de aanwezige bacteriën op de bloemen zich sowieso constant vermenigvuldigen en er in de vaas een ongezond vijvertje van maken. Dus: elke dag schoon water. Niet twijfelen.
Wanneer je het water ververst kun je beter meteen de kapper in je loslaten. Steeltjes onderaan bijsnijden dus. En doe dat schuin. Dan is de oppervlakte waarmee je bloemen kunnen slurpen optimaal.
Misschien lig jij graag te bakken in de zon. Je ruiker niet. In geen geval. De bloemblaadjes kunnen verbranden (want die geef je geen laagje zonnecrème) en dan drogen ze uit. Plus het water verdampt veel sneller in de hitte van de zon. Dus ook tijdens de maaltijd vinden ze het lekker onder een parasol, maar probeer ze sowieso hun schaduw te gunnen wanneer je van tafel gaat.
Jij slaapt ook liever in een frisse dan in een hete kamer? Bloemen ook. Ze in een koele berging of kelder laten bekomen ‘s nachts, is daarom een heel goed idee.
OK, deze tip geldt niet enkel in de hitte. Maar het hele jaar door. Fruit produceert ethyleen en dat is dus werkelijk het ideale middeltje om bloemen te laten verwelken. Dus een mooie compositie op je tafel, aanrecht of kast maken “fruit met bloemen” is gewoon ideaal om je ruiker te vermoorden. Niet doen dus! Eerlijk gezegd, dat wist ik ook niet. Maar bij deze geldt bij ons apartheid voor bloemen en fruit.
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer