Zo bewaar je bloemen langer in deze hitte
Nieuws

Zo bewaar je bloemen langer in deze hitte

OK, dit is een foodblog, en geen groen-vingers-blog. Maar dat is  net de reden waarom ik dit artikel schrijf. Mensen die houden van een mooi gedekte tafel vinden het ook bijna altijd fijn om naast een mooi bestek en servies ook mooie bloemen op tafel te zetten. Ik ook. En vaak hebben we wel smaak om er bij de bloemist een mooie ruiker uit te kiezen. Maar hoe we die bloemen dan moeten verzorgen om ze langer te kunnen bewaren, dat weten groene-vingers mensen wellicht wel, maar een foodie niet per se, die kent meer van kruiding en baktijden.

Ik heb dus zo’n beetje overal mijn licht opgestoken. Zeker ook omdat ik gisteren in het piepkleine en (eerlijke gezegd) een beetje slonzige bloemenwinkeltje hier op de hoek in Barcelona weer een veelkleurige ruiker ben gaan halen voor in ons flatje. Zeker als ik hier langer ben dan wil ik altijd bloemen in huis. Ik geef het oude mannetje van de winkel dan twintig euro (bloemen zijn hier veel goedkoper dan in België) en zeg: ik kom straks wel terug. En dan ga ik naar de markt of naar de wijnwinkel. En wanneer ik terugkom heeft hij altijd een grote, gekke ruiker voor me klaar. Ik vraag hem expliciet om die niet met plastic en linten in te pakken, want dat vind ik echt zonde. Eén minuut later ben ik immers thuis, en al dat plastic moet er dan meteen weer af. Ik ben geen groene extremist, maar ook geen onmens. Hehe.

Dus bloemen die je op je zomerse feesttafel zet, bloemen die je krijgt van je gasten, of de bloemen die je koopt op je vakantieadres, zoals ik dus, ze verdienen allemaal dat we het hoofd fris houden en ze ook een mooi leven geven in onze huizen. Maar hoe hou ik die bloemen vers? Zeker in de zomerhitte niet evident. We kregen twee weken geleden thuis nog een hele mooie ruiker van bij onze bloemist (en dat zijn de beste bloemen van het land, mooi en groot, en die staan soms tot twee zelfs drie weken vers) maar nu had ook die ruiker het wat lastiger. Veel te heet. Enfin, dit zijn de trucs om de bloemen langer te laten staan in de zomer. Want eens het richting 25 graden gaat krijgen de meeste bloemen het toch echt een stuk lastiger om lang te leven.

begin met een schone vaas

Dat klinkt logisch, maar toch. In elke vaas zitten bacteriën. Bij te warm weer gaan die zich veel sneller vermenigvuldigen en de bloemen kapot maken. Was de vaas dus grondig uit, ook met een scheut bleekwater, en we beginnen alvast niet met een valse start. Geef de bloemen trouwens ook ruimte. Een vaas die groot genoeg is. Dan kunnen ze lekker veel drinken en versmachten ze mekaar niet.

Geef je bloemen veel te drinken

Het is warm. Heet. Water verdampt. Logisch. Dus zorg ervoor dat ze meteen in veel water gezet worden, en tank gerust bij. Doe alsof je bloemen gasten in je zwembad zijn, die geef je toch ook geregeld een refill. Dus: zuipen, bloempjes!

Elke dag schoon water geven

Je moet beseffen dat starten met een schone vaas een topidee is, maar dat bij deze hitte de aanwezige bacteriën op de bloemen zich sowieso constant vermenigvuldigen en er in de vaas een ongezond vijvertje van maken. Dus: elke dag schoon water. Niet twijfelen.

Bijsnijden is de boodschap

Wanneer je het water ververst kun je beter meteen de kapper in je loslaten. Steeltjes onderaan bijsnijden dus. En doe dat schuin. Dan is de oppervlakte waarmee je bloemen kunnen slurpen optimaal.

Hou je bloemen in de schaduw

Misschien lig jij graag te bakken in de zon. Je ruiker niet. In geen geval. De bloemblaadjes kunnen verbranden (want die geef je geen laagje zonnecrème) en dan drogen ze uit. Plus het water verdampt veel sneller in de hitte van de zon. Dus ook tijdens de maaltijd vinden ze het lekker onder een parasol, maar probeer ze sowieso hun schaduw te gunnen wanneer je van tafel gaat.

Laat ze fris slapen

Jij slaapt ook liever in een frisse dan in een hete kamer? Bloemen ook. Ze in een koele berging of kelder laten bekomen ’s nachts, is daarom een heel goed idee.

Geen fruitmand in de buurt please!

OK, deze tip geldt niet enkel in de hitte. Maar het hele jaar door. Fruit produceert ethyleen en dat is dus werkelijk het ideale middeltje om bloemen te laten verwelken. Dus een mooie compositie op je tafel, aanrecht of kast maken “fruit met bloemen” is gewoon ideaal om je ruiker te vermoorden. Niet doen dus! Eerlijk gezegd, dat wist ik ook niet. Maar bij deze geldt bij ons apartheid voor bloemen en fruit.

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer