Zo bewaar je bloemen langer in deze hitte
Nieuws

Zo bewaar je bloemen langer in deze hitte

OK, dit is een foodblog, en geen groen-vingers-blog. Maar dat is  net de reden waarom ik dit artikel schrijf. Mensen die houden van een mooi gedekte tafel vinden het ook bijna altijd fijn om naast een mooi bestek en servies ook mooie bloemen op tafel te zetten. Ik ook. En vaak hebben we wel smaak om er bij de bloemist een mooie ruiker uit te kiezen. Maar hoe we die bloemen dan moeten verzorgen om ze langer te kunnen bewaren, dat weten groene-vingers mensen wellicht wel, maar een foodie niet per se, die kent meer van kruiding en baktijden.

Ik heb dus zo’n beetje overal mijn licht opgestoken. Zeker ook omdat ik gisteren in het piepkleine en (eerlijke gezegd) een beetje slonzige bloemenwinkeltje hier op de hoek in Barcelona weer een veelkleurige ruiker ben gaan halen voor in ons flatje. Zeker als ik hier langer ben dan wil ik altijd bloemen in huis. Ik geef het oude mannetje van de winkel dan twintig euro (bloemen zijn hier veel goedkoper dan in België) en zeg: ik kom straks wel terug. En dan ga ik naar de markt of naar de wijnwinkel. En wanneer ik terugkom heeft hij altijd een grote, gekke ruiker voor me klaar. Ik vraag hem expliciet om die niet met plastic en linten in te pakken, want dat vind ik echt zonde. Eén minuut later ben ik immers thuis, en al dat plastic moet er dan meteen weer af. Ik ben geen groene extremist, maar ook geen onmens. Hehe.

Dus bloemen die je op je zomerse feesttafel zet, bloemen die je krijgt van je gasten, of de bloemen die je koopt op je vakantieadres, zoals ik dus, ze verdienen allemaal dat we het hoofd fris houden en ze ook een mooi leven geven in onze huizen. Maar hoe hou ik die bloemen vers? Zeker in de zomerhitte niet evident. We kregen twee weken geleden thuis nog een hele mooie ruiker van bij onze bloemist (en dat zijn de beste bloemen van het land, mooi en groot, en die staan soms tot twee zelfs drie weken vers) maar nu had ook die ruiker het wat lastiger. Veel te heet. Enfin, dit zijn de trucs om de bloemen langer te laten staan in de zomer. Want eens het richting 25 graden gaat krijgen de meeste bloemen het toch echt een stuk lastiger om lang te leven.

begin met een schone vaas

Dat klinkt logisch, maar toch. In elke vaas zitten bacteriën. Bij te warm weer gaan die zich veel sneller vermenigvuldigen en de bloemen kapot maken. Was de vaas dus grondig uit, ook met een scheut bleekwater, en we beginnen alvast niet met een valse start. Geef de bloemen trouwens ook ruimte. Een vaas die groot genoeg is. Dan kunnen ze lekker veel drinken en versmachten ze mekaar niet.

Geef je bloemen veel te drinken

Het is warm. Heet. Water verdampt. Logisch. Dus zorg ervoor dat ze meteen in veel water gezet worden, en tank gerust bij. Doe alsof je bloemen gasten in je zwembad zijn, die geef je toch ook geregeld een refill. Dus: zuipen, bloempjes!

Elke dag schoon water geven

Je moet beseffen dat starten met een schone vaas een topidee is, maar dat bij deze hitte de aanwezige bacteriën op de bloemen zich sowieso constant vermenigvuldigen en er in de vaas een ongezond vijvertje van maken. Dus: elke dag schoon water. Niet twijfelen.

Bijsnijden is de boodschap

Wanneer je het water ververst kun je beter meteen de kapper in je loslaten. Steeltjes onderaan bijsnijden dus. En doe dat schuin. Dan is de oppervlakte waarmee je bloemen kunnen slurpen optimaal.

Hou je bloemen in de schaduw

Misschien lig jij graag te bakken in de zon. Je ruiker niet. In geen geval. De bloemblaadjes kunnen verbranden (want die geef je geen laagje zonnecrème) en dan drogen ze uit. Plus het water verdampt veel sneller in de hitte van de zon. Dus ook tijdens de maaltijd vinden ze het lekker onder een parasol, maar probeer ze sowieso hun schaduw te gunnen wanneer je van tafel gaat.

Laat ze fris slapen

Jij slaapt ook liever in een frisse dan in een hete kamer? Bloemen ook. Ze in een koele berging of kelder laten bekomen ‘s nachts, is daarom een heel goed idee.

Geen fruitmand in de buurt please!

OK, deze tip geldt niet enkel in de hitte. Maar het hele jaar door. Fruit produceert ethyleen en dat is dus werkelijk het ideale middeltje om bloemen te laten verwelken. Dus een mooie compositie op je tafel, aanrecht of kast maken “fruit met bloemen” is gewoon ideaal om je ruiker te vermoorden. Niet doen dus! Eerlijk gezegd, dat wist ik ook niet. Maar bij deze geldt bij ons apartheid voor bloemen en fruit.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer