Zo easy, burgers bakken zonder boter of olie!

We zijn hier een klein beetje op ons gewicht aan het letten, en zeker tijdens de week. En daarom eten we wat gezonder, maar nog steeds lekker. Groentjes met wat vis, vlees of een vegetarisch alternatief. Vandaag is dat gestoofde prei (met een lepeltje magere kwark en wat kurkuma) en magere hamburgers van kippengehakt.

Wanneer je de burgers in de pan bakt heb je altijd wat vetstof nodig, en dat proberen we nu zo’n beetje te vermijden. Maar wist je dat je hamburgers ook makkelijk in een hete oven kunt bereiden. Kip moet uiteraard wel uitgebakken zijn, maar je wilt het vlees ook niet te droog bakken. Daarom is een kerntemperatuurmeter ideaal.

Ik heb deze burgers in de oven op 160 graden gebakken op wat bakpapier, en ik heb er de kerntemperatuurmeter ingestoken. Ik heb de burgers gegaard tot een kerntemperatuur van 72 graden. Dat is voor kip een perfecte temperatuur. De burgers waren lekker gaar, maar ook nog sappig. En dat zonder toegevoegde vetstof.

In mijn oven van V-ZUG zit een kerntemperatuurmeter ingebouwd, dat is super handig. Maar ook als je die niet hebt, zo’n metertje kun je in elke keukenwinkel kopen en kost niet veel. Maar het is een superhandig ding! En je hebt voor burgers al geen vetstof nodig.