ZO GA JE NIET JANKEN BIJ HET SNIJDEN VAN UIEN

Ik ben zot van uien. Ze zijn werkelijk goud in de keuken. Ze geven diepgang en smaak aan zoveel gerechten. Er is één nadeel: ik kan ze niet “slachten” zonder emotioneel te worden. Je weet wel wat ik bedoel: stoer of niet, zodra je uien snijden gaat, sta je toch weer gauw te janken boven je keukenblad…

Dat heeft maar één reden. Bij het hakken of snijden van uien komt er propyleen sulfietzuur, een soort van zwavel vrij. En zwavel dat in contact komt met oogvocht zorgt voor miserie en bittere tranen. Wanneer je er erg veel last van hebt kun je je ui natuurlijk hakken of snipperen met een hakmolentje of in een keukenrobot. Maar er bestaan wel degelijk een aantal slimme trucjes om te veel emoties bij het snijden van uien te vermijden. Ik zet er even vijf op een rij. Heb je er ook die werken, laat maar komen!

 

  1. Stop je uien voor je ze snijden gaat even in de ijskast of zelfs in de diepvriezer. Wanneer ze wat kouder zijn geven ze wat minder zwavel af. Ook je mes even in de diepvriezer stoppen zou helpen.
  2. Zorg voor een vochtige snijplank (de plank met een citroen inwrijven is ook een goed idee) en spoel je mes geregeld met water. Het is namelijk zo dat vocht zwavel aantrekt, dus spoel het maar weg voor het z’n weg naar je ogen weet te vinden.
  3. Gebruik ook steeds een erg scherp mes, dan snij je makkelijk door de uien heen, want anders ga je de uien kneuzen, en dan komt er nog meer zwavel vrij, en dat wil je niet.
  4. Onder de dampkamp snijden is ook een goed idee, dan wordt de zwavel weggezogen. Of zet een kaarsje in de buurt dan brandt de zwavel op. Of zet een bak met water in de buurt, dat trekt de zwavel ook aan.
  5. Een zonnebril opzetten kan ook helpen. En er bestaan in de handel zelfs speciale brillen voor tijdens het schillen van uien, maar die vind ik een beetje onnozel.