ZO GA JE NIET JANKEN BIJ HET SNIJDEN VAN UIEN
Nieuws

Zo ga je niet janken bij het snijden van uien

Ik ben zot van uien. Ze zijn werkelijk goud in de keuken. Ze geven diepgang en smaak aan zoveel gerechten. Er is één nadeel: ik kan ze niet “slachten” zonder emotioneel te worden. Je weet wel wat ik bedoel: stoer of niet, zodra je uien snijden gaat, sta je toch weer gauw te janken boven je keukenblad…

Dat heeft maar één reden. Bij het hakken of snijden van uien komt er propyleen sulfietzuur, een soort van zwavel vrij. En zwavel dat in contact komt met oogvocht zorgt voor miserie en bittere tranen. Wanneer je er erg veel last van hebt kun je je ui natuurlijk hakken of snipperen met een hakmolentje of in een keukenrobot. Maar er bestaan wel degelijk een aantal slimme trucjes om te veel emoties bij het snijden van uien te vermijden. Ik zet er even vijf op een rij. Heb je er ook die werken, laat maar komen!

  1. Stop je uien voor je ze snijden gaat even in de ijskast of zelfs in de diepvriezer. Wanneer ze wat kouder zijn geven ze wat minder zwavel af. Ook je mes even in de diepvriezer stoppen zou helpen.
  2. Zorg voor een vochtige snijplank (de plank met een citroen inwrijven is ook een goed idee) en spoel je mes geregeld met water. Het is namelijk zo dat vocht zwavel aantrekt, dus spoel het maar weg voor het z’n weg naar je ogen weet te vinden.
  3. Gebruik ook steeds een erg scherp mes, dan snij je makkelijk door de uien heen, want anders ga je de uien kneuzen, en dan komt er nog meer zwavel vrij, en dat wil je niet.
  4. Onder de dampkamp snijden is ook een goed idee, dan wordt de zwavel weggezogen. Of zet een kaarsje in de buurt dan brandt de zwavel op. Of zet een bak met water in de buurt, dat trekt de zwavel ook aan.
  5. Een zonnebril opzetten kan ook helpen. En er bestaan in de handel zelfs speciale brillen voor tijdens het schillen van uien, maar die vind ik een beetje onnozel.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer