ZO GA JE NIET JANKEN BIJ HET SNIJDEN VAN UIEN
Nieuws

Zo ga je niet janken bij het snijden van uien

Ik ben zot van uien. Ze zijn werkelijk goud in de keuken. Ze geven diepgang en smaak aan zoveel gerechten. Er is één nadeel: ik kan ze niet “slachten” zonder emotioneel te worden. Je weet wel wat ik bedoel: stoer of niet, zodra je uien snijden gaat, sta je toch weer gauw te janken boven je keukenblad…

Dat heeft maar één reden. Bij het hakken of snijden van uien komt er propyleen sulfietzuur, een soort van zwavel vrij. En zwavel dat in contact komt met oogvocht zorgt voor miserie en bittere tranen. Wanneer je er erg veel last van hebt kun je je ui natuurlijk hakken of snipperen met een hakmolentje of in een keukenrobot. Maar er bestaan wel degelijk een aantal slimme trucjes om te veel emoties bij het snijden van uien te vermijden. Ik zet er even vijf op een rij. Heb je er ook die werken, laat maar komen!

  1. Stop je uien voor je ze snijden gaat even in de ijskast of zelfs in de diepvriezer. Wanneer ze wat kouder zijn geven ze wat minder zwavel af. Ook je mes even in de diepvriezer stoppen zou helpen.
  2. Zorg voor een vochtige snijplank (de plank met een citroen inwrijven is ook een goed idee) en spoel je mes geregeld met water. Het is namelijk zo dat vocht zwavel aantrekt, dus spoel het maar weg voor het z’n weg naar je ogen weet te vinden.
  3. Gebruik ook steeds een erg scherp mes, dan snij je makkelijk door de uien heen, want anders ga je de uien kneuzen, en dan komt er nog meer zwavel vrij, en dat wil je niet.
  4. Onder de dampkamp snijden is ook een goed idee, dan wordt de zwavel weggezogen. Of zet een kaarsje in de buurt dan brandt de zwavel op. Of zet een bak met water in de buurt, dat trekt de zwavel ook aan.
  5. Een zonnebril opzetten kan ook helpen. En er bestaan in de handel zelfs speciale brillen voor tijdens het schillen van uien, maar die vind ik een beetje onnozel.

Gerelateerde nieuwsberichten

10 dingen die je nog niet wist over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Niks aan te doen: daarom snoepen mensen zoveel op kantoor

Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer

Hoeveel calorieën kun je nu echt verbranden met wandelen?

Hoeveel calorieën kun je verbranden met wandelen?

In mijn boek “Waarom Wandelen” dat hier nog altijd te koop is, schrijf ik het uitgebreid: wandelen is goed. Erg goed. En gezond. Want wandelen helpt uiteraard fantastisch om veel calorieën en dus ook vet te verbranden, daar is geen discussie over … Lees meer

Tot wanneer mag je cappuccino drinken zonder dat Italianen je raar bekijken?

Tot hoe laat mag je cappuccino drinken zonder Italianen boos te maken?

Van mij mag je cappuccino drinken op elk uur van de dag. Ik ben niet van de koffie-politie en mensen drinken wat ze willen wanneer ze dat willen. Maar Italianen zijn daar een stukje strenger in … Lees meer

Een nieuwe herfstweek: een nieuw weekmenu

Het is herfstvakantie. Enfin, voor mij. Even een weekje zonder ochtendshow. Even een weekje langer uitslapen. Even een weekje Barcelona. Kortom: even genieten … Lees meer

Wat zijn de gezondste noten?

Dinsdag 22 oktober is wereld notendag. Nu ik weer volop aan het afvallen ben eet ik graag wat noten tussendoor. Een handjevol kan mij al voldoende energie en kracht geven en dat is ook logisch, want noten zijn over het algemeen zeer gezond en bevatten veel essentiële voedingsstoffen, zoals gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen … Lees meer

Ik heb tips nodig voor mijn nieuwe moestuin!

Het is eindelijk zo ver. Nadat we een dikke vier jaar in Lochristi wonen zijn we eindelijk onze tuin in orde aan het brengen. Nu, we hadden altijd al een mooie oude tuin met veel prachtige grote bomen … Lees meer

Waar komt gin en tonic vandaan? En zijn er alternatieven voor tonic?

19 oktober is internationale ‘Gin & Tonic Day’. De super populaire combinatie van gin en tonic komt oorspronkelijk uit Brits-Indië. In de tijd van het koloniale rijk dronken de Britse soldaten en kolonisten tonic-water, dat kinine bevatte, om malaria te voorkomen … Lees meer