Zo komt er geen velletje op je (kokende) melk

Vandaag is melkdag. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zo vaak melk opwarm om zomaar te drinken. En ook al vond ik dat als kind fantastisch, ik drink vandaag eigenlijk ook nooit meer warme chocolademelk. Maar wat ik wel weet, want ik kook natuurlijk vaak en ik maak ook wel eens desserts, is dat melk zeer makkelijk overkookt. Daar is een reden voor. Wanneer we water koken, verschijnen er eerst luchtbellen en daarna stoombellen en wanneer het kookpunt  bereikt is, is de gehele inhoud van de pan aan het borrelen. Bij melk gebeurt gewoon hetzelfde, maar de stoom kan bij melk niet ontsnappen, doordat er vanaf ongeveer 80 graden een vel op de melk komt. Daardoor bouwt de stoomdruk op, waardoor het vel plots opgetild wordt en de melk overkookt als we er niet vlug genoeg bij zijn. Kokende melk kun je dus niet even alleen laten en vlug een ander klusje gaan doen.

Er bestaat wel een trucje om te vermijden dat melk overkoken gaat, en dat is om er tijdens het koken een houten lepel in te stoppen, zo gaat het velletje dat ontstaat breken. Op die manier kun je dus ook vermijden dat er een velletje op de melk blijft. Ik vind zo’n velletje persoonlijk nu niet zo gruwelijk. Maar als jij een vellekes-op-de melk-hater bent, zoals mijn ochtendcollega Anke Buckinx, vanaf nu weet je hoe je ze makkelijk kunt vermijden.

We hadden het vorige week op de radio nog over vellekes op de vanillepudding. Mijn mama maakte pudding vroeger vaak als dessert. We waren er gek op. We noemden dat thuis pap, terwijl het dat natuurlijk niet echt was. Toch zeiden we crèmepap tegen de vanillepudding die mama maakte. Ik vertelde in de ochtendshow dat mama soms speculoosjes in de potjes pudding stak. En dat er dan zo’n lekker velletje op kwam. Anke zei dat ze dat echt vies vond: die vellekes. Ook bij melk vond ze dat afschuwelijk. Dus ja, nu heeft ze een oplossing om die te vermijden.

Oh ja, nog een ding, maar dat heb ik hier nog al eens geschreven. Weet je wat ik zelf bijzonder lekker vind? Een glas koude melk, en daarbij een witte boterham met een beetje boter en donkere hagelslag of een reep zwarte chocolade. Het is mijn absolute guilty pleasure. Ik drink en eet die combinatie maar een paar keer per jaar. Meestal op hotel, want thuis heb ik geen hagelslag, anders zou ik het te vaak als ontbijt eten denk ik. En bijzonder gezond is het ook niet. Maar wel ontzettend lekker.