Zo komt er geen velletje op je (kokende) melk
Nieuws

Zo komt er geen velletje op je (kokende) melk

Vandaag is melkdag. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zo vaak melk opwarm om zomaar te drinken. En ook al vond ik dat als kind fantastisch, ik drink vandaag eigenlijk ook nooit meer warme chocolademelk. Maar wat ik wel weet, want ik kook natuurlijk vaak en ik maak ook wel eens desserts, is dat melk zeer makkelijk overkookt. Daar is een reden voor. Wanneer we water koken, verschijnen er eerst luchtbellen en daarna stoombellen en wanneer het kookpunt  bereikt is, is de gehele inhoud van de pan aan het borrelen. Bij melk gebeurt gewoon hetzelfde, maar de stoom kan bij melk niet ontsnappen, doordat er vanaf ongeveer 80 graden een vel op de melk komt. Daardoor bouwt de stoomdruk op, waardoor het vel plots opgetild wordt en de melk overkookt als we er niet vlug genoeg bij zijn. Kokende melk kun je dus niet even alleen laten en vlug een ander klusje gaan doen.

Er bestaat wel een trucje om te vermijden dat melk overkoken gaat, en dat is om er tijdens het koken een houten lepel in te stoppen, zo gaat het velletje dat ontstaat breken. Op die manier kun je dus ook vermijden dat er een velletje op de melk blijft. Ik vind zo’n velletje persoonlijk nu niet zo gruwelijk. Maar als jij een vellekes-op-de melk-hater bent, zoals mijn ochtendcollega Anke Buckinx, vanaf nu weet je hoe je ze makkelijk kunt vermijden.

We hadden het vorige week op de radio nog over vellekes op de vanillepudding. Mijn mama maakte pudding vroeger vaak als dessert. We waren er gek op. We noemden dat thuis pap, terwijl het dat natuurlijk niet echt was. Toch zeiden we crèmepap tegen de vanillepudding die mama maakte. Ik vertelde in de ochtendshow dat mama soms speculoosjes in de potjes pudding stak. En dat er dan zo’n lekker velletje op kwam. Anke zei dat ze dat echt vies vond: die vellekes. Ook bij melk vond ze dat afschuwelijk. Dus ja, nu heeft ze een oplossing om die te vermijden.

Oh ja, nog een ding, maar dat heb ik hier nog al eens geschreven. Weet je wat ik zelf bijzonder lekker vind? Een glas koude melk, en daarbij een witte boterham met een beetje boter en donkere hagelslag of een reep zwarte chocolade. Het is mijn absolute guilty pleasure. Ik drink en eet die combinatie maar een paar keer per jaar. Meestal op hotel, want thuis heb ik geen hagelslag, anders zou ik het te vaak als ontbijt eten denk ik. En bijzonder gezond is het ook niet. Maar wel ontzettend lekker.

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer