Zo komt er geen velletje op je (kokende) melk
Nieuws

Zo komt er geen velletje op je (kokende) melk

Vandaag is melkdag. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zo vaak melk opwarm om zomaar te drinken. En ook al vond ik dat als kind fantastisch, ik drink vandaag eigenlijk ook nooit meer warme chocolademelk. Maar wat ik wel weet, want ik kook natuurlijk vaak en ik maak ook wel eens desserts, is dat melk zeer makkelijk overkookt. Daar is een reden voor. Wanneer we water koken, verschijnen er eerst luchtbellen en daarna stoombellen en wanneer het kookpunt  bereikt is, is de gehele inhoud van de pan aan het borrelen. Bij melk gebeurt gewoon hetzelfde, maar de stoom kan bij melk niet ontsnappen, doordat er vanaf ongeveer 80 graden een vel op de melk komt. Daardoor bouwt de stoomdruk op, waardoor het vel plots opgetild wordt en de melk overkookt als we er niet vlug genoeg bij zijn. Kokende melk kun je dus niet even alleen laten en vlug een ander klusje gaan doen.

Er bestaat wel een trucje om te vermijden dat melk overkoken gaat, en dat is om er tijdens het koken een houten lepel in te stoppen, zo gaat het velletje dat ontstaat breken. Op die manier kun je dus ook vermijden dat er een velletje op de melk blijft. Ik vind zo’n velletje persoonlijk nu niet zo gruwelijk. Maar als jij een vellekes-op-de melk-hater bent, zoals mijn ochtendcollega Anke Buckinx, vanaf nu weet je hoe je ze makkelijk kunt vermijden.

We hadden het vorige week op de radio nog over vellekes op de vanillepudding. Mijn mama maakte pudding vroeger vaak als dessert. We waren er gek op. We noemden dat thuis pap, terwijl het dat natuurlijk niet echt was. Toch zeiden we crèmepap tegen de vanillepudding die mama maakte. Ik vertelde in de ochtendshow dat mama soms speculoosjes in de potjes pudding stak. En dat er dan zo’n lekker velletje op kwam. Anke zei dat ze dat echt vies vond: die vellekes. Ook bij melk vond ze dat afschuwelijk. Dus ja, nu heeft ze een oplossing om die te vermijden.

Oh ja, nog een ding, maar dat heb ik hier nog al eens geschreven. Weet je wat ik zelf bijzonder lekker vind? Een glas koude melk, en daarbij een witte boterham met een beetje boter en donkere hagelslag of een reep zwarte chocolade. Het is mijn absolute guilty pleasure. Ik drink en eet die combinatie maar een paar keer per jaar. Meestal op hotel, want thuis heb ik geen hagelslag, anders zou ik het te vaak als ontbijt eten denk ik. En bijzonder gezond is het ook niet. Maar wel ontzettend lekker.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer