Zo komt er geen velletje op je (kokende) melk
Nieuws

Zo komt er geen velletje op je (kokende) melk

Vandaag is melkdag. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zo vaak melk opwarm om zomaar te drinken. En ook al vond ik dat als kind fantastisch, ik drink vandaag eigenlijk ook nooit meer warme chocolademelk. Maar wat ik wel weet, want ik kook natuurlijk vaak en ik maak ook wel eens desserts, is dat melk zeer makkelijk overkookt. Daar is een reden voor. Wanneer we water koken, verschijnen er eerst luchtbellen en daarna stoombellen en wanneer het kookpunt  bereikt is, is de gehele inhoud van de pan aan het borrelen. Bij melk gebeurt gewoon hetzelfde, maar de stoom kan bij melk niet ontsnappen, doordat er vanaf ongeveer 80 graden een vel op de melk komt. Daardoor bouwt de stoomdruk op, waardoor het vel plots opgetild wordt en de melk overkookt als we er niet vlug genoeg bij zijn. Kokende melk kun je dus niet even alleen laten en vlug een ander klusje gaan doen.

Er bestaat wel een trucje om te vermijden dat melk overkoken gaat, en dat is om er tijdens het koken een houten lepel in te stoppen, zo gaat het velletje dat ontstaat breken. Op die manier kun je dus ook vermijden dat er een velletje op de melk blijft. Ik vind zo’n velletje persoonlijk nu niet zo gruwelijk. Maar als jij een vellekes-op-de melk-hater bent, zoals mijn ochtendcollega Anke Buckinx, vanaf nu weet je hoe je ze makkelijk kunt vermijden.

We hadden het vorige week op de radio nog over vellekes op de vanillepudding. Mijn mama maakte pudding vroeger vaak als dessert. We waren er gek op. We noemden dat thuis pap, terwijl het dat natuurlijk niet echt was. Toch zeiden we crèmepap tegen de vanillepudding die mama maakte. Ik vertelde in de ochtendshow dat mama soms speculoosjes in de potjes pudding stak. En dat er dan zo’n lekker velletje op kwam. Anke zei dat ze dat echt vies vond: die vellekes. Ook bij melk vond ze dat afschuwelijk. Dus ja, nu heeft ze een oplossing om die te vermijden.

Oh ja, nog een ding, maar dat heb ik hier nog al eens geschreven. Weet je wat ik zelf bijzonder lekker vind? Een glas koude melk, en daarbij een witte boterham met een beetje boter en donkere hagelslag of een reep zwarte chocolade. Het is mijn absolute guilty pleasure. Ik drink en eet die combinatie maar een paar keer per jaar. Meestal op hotel, want thuis heb ik geen hagelslag, anders zou ik het te vaak als ontbijt eten denk ik. En bijzonder gezond is het ook niet. Maar wel ontzettend lekker.

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer