Zo komt er geen velletje op je (kokende) melk
Nieuws

Zo komt er geen velletje op je (kokende) melk

Vandaag is melkdag. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zo vaak melk opwarm om zomaar te drinken. En ook al vond ik dat als kind fantastisch, ik drink vandaag eigenlijk ook nooit meer warme chocolademelk. Maar wat ik wel weet, want ik kook natuurlijk vaak en ik maak ook wel eens desserts, is dat melk zeer makkelijk overkookt. Daar is een reden voor. Wanneer we water koken, verschijnen er eerst luchtbellen en daarna stoombellen en wanneer het kookpunt  bereikt is, is de gehele inhoud van de pan aan het borrelen. Bij melk gebeurt gewoon hetzelfde, maar de stoom kan bij melk niet ontsnappen, doordat er vanaf ongeveer 80 graden een vel op de melk komt. Daardoor bouwt de stoomdruk op, waardoor het vel plots opgetild wordt en de melk overkookt als we er niet vlug genoeg bij zijn. Kokende melk kun je dus niet even alleen laten en vlug een ander klusje gaan doen.

Er bestaat wel een trucje om te vermijden dat melk overkoken gaat, en dat is om er tijdens het koken een houten lepel in te stoppen, zo gaat het velletje dat ontstaat breken. Op die manier kun je dus ook vermijden dat er een velletje op de melk blijft. Ik vind zo’n velletje persoonlijk nu niet zo gruwelijk. Maar als jij een vellekes-op-de melk-hater bent, zoals mijn ochtendcollega Anke Buckinx, vanaf nu weet je hoe je ze makkelijk kunt vermijden.

We hadden het vorige week op de radio nog over vellekes op de vanillepudding. Mijn mama maakte pudding vroeger vaak als dessert. We waren er gek op. We noemden dat thuis pap, terwijl het dat natuurlijk niet echt was. Toch zeiden we crèmepap tegen de vanillepudding die mama maakte. Ik vertelde in de ochtendshow dat mama soms speculoosjes in de potjes pudding stak. En dat er dan zo’n lekker velletje op kwam. Anke zei dat ze dat echt vies vond: die vellekes. Ook bij melk vond ze dat afschuwelijk. Dus ja, nu heeft ze een oplossing om die te vermijden.

Oh ja, nog een ding, maar dat heb ik hier nog al eens geschreven. Weet je wat ik zelf bijzonder lekker vind? Een glas koude melk, en daarbij een witte boterham met een beetje boter en donkere hagelslag of een reep zwarte chocolade. Het is mijn absolute guilty pleasure. Ik drink en eet die combinatie maar een paar keer per jaar. Meestal op hotel, want thuis heb ik geen hagelslag, anders zou ik het te vaak als ontbijt eten denk ik. En bijzonder gezond is het ook niet. Maar wel ontzettend lekker.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer