Zo kun je een kerstkater vermijden

Het is weer kerst, dus vanavond gaan we uitgebreid feesten, lekker eten, en genieten met heerlijke drankjes. Feesten is fantastisch, en soms moet je er gewoon voor durven gaan. Maar als je een kater kunt vermijden, dan moet je dat toch gewoon doen, want het is niet fijn om op kerst een hele dag alseen half wrak in je nest te liggen afzien.

Daarom enkele kleine tips om al te grote katers te vermijden.

TIP 1 DRINK WATER

Drink veel water! En daarmee bedoel ik niet: drink enkel water. Tuurlijk mag je ook champagne, cava of biertjes nuttigen. Maar alcohol droogt je lichaam uit, en zo ontstaan de zwaarste katers. Een goede tip is dus om op voorhand, maar ook tussendoor voldoende water te drinken. Het zal de grootste kater alvast vermijden.

TIP 2 EET VOLDOENDE

Op voorhand, voor je naar het feestje gaat. Maar ook, tussendoor. De volkswijsheid dat een bodempje leggen helpt tegen katers blijkt wetenschappelijk wel te kloppen. Met een lege maag drinken heeft vaak meteen een ellendig effect.

 

TIP 3 SLAAP GENOEG

Op voorhand ja: ga vooral niet vermoeid drinken. Maar ook na het feestje is voldoende slaap essentieel. Zo kun je door de ellende heenslapen, maar heeft je lichaam ook de tijd om te herstellen. Slaap is dan echt essentieel. En zo heb je meteen ook een excuus om die veel te vroeg brunch bij de tante over te slaan.

TIP 4: NEEM EEN STEVIG ONTBIJT

Dat zou vooral helpen om je bloedsuikerspiegel te herstellen na het overmatig gebruik van alcohol. Het zal je helpen om je weer beter te voelen. Er zijn zelfs studies die beweren dat een glaasje drinken de dag na teveel drinken zou werken tegen hoofdpijn. Dus bubbels bij het ontbijt, het zou kunnen werken. maar eerlijk gezegd: daar pas ik toch ook wel voor.

TIP 5: PROBEER DONKERE DRANK TE VERMIJDEN

Daar is wel wat discussie over, maar verschillende onderzoekers beweren dat donkere drankjes veel venijniger katers opleveren dan eerder licht spul. Dus drink eerder wodka dan whisky. En probeer meer champagne of witte wijn te drinken dan rode wijn.

TIP 6: DRINK GEWOON MINDER

Niemand zegt dat je dronken moet zijn om je te amuseren. Ik rijd op oudejaar van party naar party, drink geen druppel alcohol, en voel me perfect gelukkig. Ok, ik ben aan het werken, DJ’n, en ik moet rijden, dus dan is alcohol ook uit den boze. Maar je glaasjes alcohol afwisselen met een watertje, of een light frisdrank, hoeft de sfeer niet minder te maken. Minder of niet drinken is de enige echt effectieve en honderd procent bewezen manier om katers te vermijden.