Anke is er niet meer in de ochtend. Ze is aan het bevallen. Enfin, dat is ze van plan, één van de komende dagen. Na de zomer, ergens in augustus, of begin september is ze terug. Even op de tanden bijten dus, voor de hardcore fans. Maar ik heb met Kürt een prima vervanger gekregen. Geen onbekende ook, want we presenteerden ooit al jaren samen op Qmusic “Ornelis en Rogiers”.
Wanneer je elkaar zo lang kent, dan weet je dingen van elkaar die een ander niet weet. En ik weet één ding zeker. Kürt kun je echt doodziek maken door hem ajuin te serveren. We hebben in het verleden al eens samen in een vliegende studio gehangen, ook in een draaiende, en we hebben een immense wandeltocht gedaan van Oostende naar Hasselt. En we logeerden ook eens twee weken lang bij luisteraars thuis. En ik wist: als er ook maar een beetje ui in een gerecht zit, zelfs in een soep of een sausje, dan heeft Kürt prijs. Dan wordt hij meteen erg ziek.
Vervelend natuurlijk: want ui is wat mij betreft misschien wel het belangrijkste ingrediënt in mijn keuken. Bijna bij elk gerecht is het voor mij de basis, het bindt smaken en maakt je gerecht lekker rond. Het is dan ook een hele uitdaging om voor Kürt te koken, maar z’n vrouw Els, die echt goed kan koken, is het al helemaal gewend om ui te omzeilen.
Maar u bent gewaarschuwd, wanneer Kürt komt dineren: geen ui op het menu! Tenzij je mijn ochtendmaatje saboteren wil. Maar dan krijg je wel met mij te maken.
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer