Van kindsbeen af ben ik, zoals de meeste Belgen, een groot liefhebber van de heerlijke Zeeuwse mosselen. Elk jaar opnieuw is het dan ook uitkijken naar de nieuwe vangst. Wanneer die zo ergens begin juli bij de viswinkel en in de supermarkt te vinden is, dan weet je: de zomer is echt begonnen! En ook al was het weer gisteren eerder herfstig te noemen, toch kunnen we ons nu weer verheugen op een lekker pannetje Zeeuwse mosseltjes met lekkere Belgische frietjes, want de allereerste zijn gisteren weer boven water gehaald op de Oosterschelde. En ik was net zoals de voorbije jaren weer trotse ambassadeur van de Zeeuwse mossel.
Het was weer een superfijne dag, daar in het mooie Yerseke. De beroemde “mosselman” die dag en nacht als standbeeld op het havenhoofd van Yerseke staat werd “tot leven gebracht” en heeft deze keer het startschot gegeven voor het Zeeuwse mosselseizoen 2020. Voetbalanalist Johan Boskamp was vandaag de special guest en samen met mij en enkele tientallen andere genodigden mocht hij de allereerste bovengehaalde mosselen rauw, recht uit de schelp, proeven op de boot. Die zilte natuurlijke smaak van die eerste mossel recht uit de Oosterschelde mogen proeven is sowieso altijd een bijzondere ervaring.
Vervolgens waren we getuige van de traditionele mosselkaravaan. Best indrukwekkend was dat: een lange stoet van vrachtwagens met de eerste mosselleveringen vertrok namelijk in colonne uit Yerseke naar klanten in Nederland en België. Nadien kregen we uiteraard de mosseltjes voorgeschoteld. De bekende Zeeuwse topchef Thijs Meliefste maakte als verrassen voorgerecht een lekkere ceviche van mosseltjes voor ons. Een heerlijk fris gerechtje, waarin je al proefde dat de nieuwe mosselen lekker vol van smaak waren. En nadien kregen we allemaal een traditioneel pannetje lekker verse mosselen met brood en een lekker dipsausje bij.
Mensen vroegen me gisteren al: en hoe waren de mosselen? Wel ik kan je verzekeren: ze waren echt ontzettend goed. Het is een product van de natuur en eerlijk is eerlijk, het ene jaar zijn ze toch wat groter dan het andere jaar. Maar nu waren ze super lekker. Het mosselseizoen 2020 kenmerkt zich dankzij het zonnige voorjaar namelijk door zeer goed gevulde, maar wel wat minder grote mosselschelpen. Dat betekent voor de consument dat de netto hoeveelheid mosselvlees als je een kilootje mosselen koopt echt zeer hoog ligt. “Een kilo van de eerste oogst mosselen bevat nu al gauw 300 gram mosselvlees. Dat is gewoon top,” aldus de voorman van de Zeeuwse mosselkwekers Addy Risseeuw.
Het wordt met andere woorden een super mosselzomer. Vanaf nu is het seizoen namelijk echt gestart en zijn de mosselen van de bodemcultuur, die altijd een stukje later dan de hangcultuur op de markt komen, volop te proeven in de Nederlandse, maar vooral de Belgische restaurants. Nu we toch niet massal op vakantie mogen naar het zuiden kunnen we maar beter iets gezelligs en lekkers maken van onze staycation. Dus geniet maar volop van de heerlijke Zeeuwse mosselen, ze zijn lekkerder dan ooit dit jaar.
Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer
De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer
Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer
Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer
Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer
Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer
Vandaag is de dag van de chocolademelk! Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer