Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...
Nieuws

Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen…

Van kindsbeen af ben ik, zoals de meeste Belgen, een groot liefhebber van de heerlijke Zeeuwse mosselen. Elk jaar opnieuw is het dan ook uitkijken naar de nieuwe vangst. Wanneer die zo ergens begin juli bij de viswinkel en in de supermarkt te vinden is, dan weet je: de zomer is echt begonnen! En ook al was het weer gisteren eerder herfstig te noemen, toch kunnen we ons nu weer verheugen op een lekker pannetje Zeeuwse mosseltjes met lekkere Belgische frietjes, want de allereerste zijn gisteren weer boven water gehaald op de Oosterschelde. En ik was net zoals de voorbije jaren weer trotse ambassadeur van de Zeeuwse mossel.

Het was weer een superfijne dag, daar in het mooie Yerseke. De beroemde “mosselman” die dag en nacht als standbeeld op het havenhoofd van Yerseke staat werd “tot leven gebracht” en heeft deze keer het startschot gegeven voor het Zeeuwse mosselseizoen 2020. Voetbalanalist Johan Boskamp was vandaag de special guest en samen met mij en enkele tientallen andere genodigden mocht hij de allereerste bovengehaalde mosselen rauw, recht uit de schelp, proeven op de boot. Die zilte natuurlijke smaak van die eerste mossel recht uit de Oosterschelde mogen proeven is sowieso altijd een bijzondere ervaring.

Vervolgens waren we getuige van de traditionele mosselkaravaan. Best indrukwekkend was dat: een lange stoet van vrachtwagens met de eerste mosselleveringen vertrok namelijk in colonne uit Yerseke naar klanten in Nederland en België. Nadien kregen we uiteraard de mosseltjes voorgeschoteld. De bekende Zeeuwse topchef Thijs Meliefste maakte als verrassen voorgerecht een lekkere ceviche van mosseltjes voor ons. Een heerlijk fris gerechtje, waarin je al proefde dat de nieuwe mosselen lekker vol van smaak waren. En nadien kregen we allemaal een traditioneel pannetje lekker verse mosselen met brood en een lekker dipsausje bij.

Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...
Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...

Mensen vroegen me gisteren al: en hoe waren de mosselen? Wel ik kan je verzekeren: ze waren echt ontzettend goed. Het is een product van de natuur en eerlijk is eerlijk, het ene jaar zijn ze toch wat groter dan het andere jaar. Maar nu waren ze super lekker. Het mosselseizoen 2020 kenmerkt zich dankzij het zonnige voorjaar namelijk door zeer goed gevulde, maar wel wat minder grote mosselschelpen. Dat betekent voor de consument dat de netto hoeveelheid mosselvlees als je een kilootje mosselen koopt echt zeer hoog ligt. “Een kilo van de eerste oogst mosselen bevat nu al gauw 300 gram mosselvlees. Dat is gewoon top,” aldus de voorman van de Zeeuwse mosselkwekers Addy Risseeuw.

Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...
Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...
Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...
Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...

Het wordt met andere woorden een super mosselzomer. Vanaf nu is het seizoen namelijk echt gestart en zijn de mosselen van de bodemcultuur, die altijd een stukje later dan de hangcultuur op de markt komen, volop te proeven in de Nederlandse, maar vooral de Belgische restaurants. Nu we toch niet massal op vakantie mogen naar het zuiden kunnen we maar beter iets gezelligs en lekkers maken van onze staycation. Dus geniet maar volop van de heerlijke Zeeuwse mosselen, ze zijn lekkerder dan ooit dit jaar.

Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...
Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer