Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...
Nieuws

Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen…

Van kindsbeen af ben ik, zoals de meeste Belgen, een groot liefhebber van de heerlijke Zeeuwse mosselen. Elk jaar opnieuw is het dan ook uitkijken naar de nieuwe vangst. Wanneer die zo ergens begin juli bij de viswinkel en in de supermarkt te vinden is, dan weet je: de zomer is echt begonnen! En ook al was het weer gisteren eerder herfstig te noemen, toch kunnen we ons nu weer verheugen op een lekker pannetje Zeeuwse mosseltjes met lekkere Belgische frietjes, want de allereerste zijn gisteren weer boven water gehaald op de Oosterschelde. En ik was net zoals de voorbije jaren weer trotse ambassadeur van de Zeeuwse mossel.

Het was weer een superfijne dag, daar in het mooie Yerseke. De beroemde “mosselman” die dag en nacht als standbeeld op het havenhoofd van Yerseke staat werd “tot leven gebracht” en heeft deze keer het startschot gegeven voor het Zeeuwse mosselseizoen 2020. Voetbalanalist Johan Boskamp was vandaag de special guest en samen met mij en enkele tientallen andere genodigden mocht hij de allereerste bovengehaalde mosselen rauw, recht uit de schelp, proeven op de boot. Die zilte natuurlijke smaak van die eerste mossel recht uit de Oosterschelde mogen proeven is sowieso altijd een bijzondere ervaring.

Vervolgens waren we getuige van de traditionele mosselkaravaan. Best indrukwekkend was dat: een lange stoet van vrachtwagens met de eerste mosselleveringen vertrok namelijk in colonne uit Yerseke naar klanten in Nederland en België. Nadien kregen we uiteraard de mosseltjes voorgeschoteld. De bekende Zeeuwse topchef Thijs Meliefste maakte als verrassen voorgerecht een lekkere ceviche van mosseltjes voor ons. Een heerlijk fris gerechtje, waarin je al proefde dat de nieuwe mosselen lekker vol van smaak waren. En nadien kregen we allemaal een traditioneel pannetje lekker verse mosselen met brood en een lekker dipsausje bij.

Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...
Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...

Mensen vroegen me gisteren al: en hoe waren de mosselen? Wel ik kan je verzekeren: ze waren echt ontzettend goed. Het is een product van de natuur en eerlijk is eerlijk, het ene jaar zijn ze toch wat groter dan het andere jaar. Maar nu waren ze super lekker. Het mosselseizoen 2020 kenmerkt zich dankzij het zonnige voorjaar namelijk door zeer goed gevulde, maar wel wat minder grote mosselschelpen. Dat betekent voor de consument dat de netto hoeveelheid mosselvlees als je een kilootje mosselen koopt echt zeer hoog ligt. “Een kilo van de eerste oogst mosselen bevat nu al gauw 300 gram mosselvlees. Dat is gewoon top,” aldus de voorman van de Zeeuwse mosselkwekers Addy Risseeuw.

Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...
Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...
Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...
Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...

Het wordt met andere woorden een super mosselzomer. Vanaf nu is het seizoen namelijk echt gestart en zijn de mosselen van de bodemcultuur, die altijd een stukje later dan de hangcultuur op de markt komen, volop te proeven in de Nederlandse, maar vooral de Belgische restaurants. Nu we toch niet massal op vakantie mogen naar het zuiden kunnen we maar beter iets gezelligs en lekkers maken van onze staycation. Dus geniet maar volop van de heerlijke Zeeuwse mosselen, ze zijn lekkerder dan ooit dit jaar.

Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...
Zo smaken de eerste mosselen van het seizoen...

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer