Zo wordt koken zelfs voor singles plezant!
Nieuws

Zo wordt koken zelfs voor singles plezant!

Soms gebeurt het dat ik moet koken voor mezelf alleen, en weet je wat? Vaak vind ik dat niet leuk. Ik ben graag samen met m’n lief, en ik vind het fijn om voor ons tweetjes te koken. Dan zorg ik dat bij thuiskomst de dampende ovenschotel al klaarstaat. En terwijl onze kat Hockney dan ligt te spinnen aan onze voeten (of wild rondrent, want het is een onstuimige peuter) genieten wij dan samen van de door mij klaargemaakte maaltijd. We drinken een glas wijn en overlopen de dag. Zalig. Maar voor mezelf koken, daar heb ik, als gepassioneerde hobbykok, veel minder plezier aan. En ook al vind ik verse maaltijden essentieel, toch durf ik dan ook wel eens een schoteltje bij de traiteur te halen.

11 november is singles day. En als je praat met mensen die (al lang) alleen zijn, dan blijkt het voor velen toch een uitdaging te zijn: koken enkel voor jezelf. Niet alleen het gedoe, maar ook het feit dat veel verpakkingen in de supermarkt voorzien zijn voor meer dan 1 persoon, maakt het er niet makkelijker op om de moed te vinden om je eigen potje te koken. Daarom heb ik enkele goede tips voor de singels onder mijn volgers, of voor zij die net als ik, geregeld alleen thuis zijn na het werk, en dan niet altijd de moed vinden om te koken. Want koken voor singles kan soms een uitdaging zijn, maar het hoeft niet per se ingewikkeld of tijdrovend te zijn. 

  1. Doe sowieso aan meal prepping om je maaltijden goed voor te bereiden. Dit bespaart tijd en moeite op drukke dagen. Kook bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid van een gerecht en vries de extra porties in. Zo heb je altijd een snelle en gezonde optie bij de hand. Ik heb zo altijd allerlei lekkers in de diepvriezer zitten. De meeste groenten bijvoorbeeld zijn in de diepvries even lekker en gezond. Maar ook overschotjes trek ik vacuüm en bewaar ik in de diepvriezer. Als je dan ’s morgens het lekkers wat je ’s avonds wil eten al even in de ijskast legt, gaat dat later die dag echt prima.
  2. Kies liefst voor eenvoudige maar superlekkere recepten die gemakkelijk aan te passen zijn aan de hoeveelheid die je wilt bereiden. Een basisrecept voor bijvoorbeeld pasta, soep, of wokgerechten kan meestal erg makkelijk aangepast worden voor één persoon zonder al teveel gedoe. Maak het jezelf niet moeilijk, maar wees wel creatief, anders wordt koken voor jezelf saai. Op deze blog kun je super veel inspiratie vinden!
  3. Leer vooral ook de kunst van portiebeheer om voedselverspilling te voorkomen. Want dat is misschien wel het meest lastige, dat je als single veel moet weggooien van wat je aankoopt. Investeer in kleiner kookgerei en bewaar de overgebleven ingrediënten in luchtdichte containers of trek vacuüm. Wees creatief met restjes door ze te verwerken in nieuwe gerechten.
  4. Koop je ingrediënten bij de slager, de bakker, de groentewinkel, de viswinkel. Daar kun je porties kopen die precies groot genoeg zijn voor jou, iets waar supermarkten niet altijd op voorzien zijn. Een worstje kopen kan perfect. Een klein stukje vis voor jezelf ook. Drie aardappelen of vier wortelen? Tuurlijk. De kleine zelfstandige zal je graag zien komen en bedienen.
  5. Overweeg misschien om een kookagenda met andere single collega’s te introduceren. Zij hebben namelijk dezelfde uitdagingen als jij. Als je met vijf singles afspreekt om ieder een dag per week te koken, en je de porties dan de volgende dag meeneemt naar kantoor dan help je elkaar enorm en eet je elke dag iets anders.

Gerelateerde nieuwsberichten

Leven als God in Frankrijk

Vandaag is het 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Een dag die in heel het land groots gevierd wordt met spectaculaire vuurwerken, en ook vanavond zal dat ongetwijfeld weer gebeuren … Lees meer

AI0A2882

Catalonië is wereldhoofdstad van de gastronomie, en ik ben fiere ambassadeur! #advertentie

Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer

iction

Ik heb nooit gerookt. Behalve … lang geleden …

Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer

Druiven in de keuken: meer dan een snack

Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer

on street food in Thailand

Al eens geprobeerd: krokodil op je bord?

Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

Wandelen: mijn dagelijkse yoga

Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer

De lekkerste recepten? Die van mijn mama Anny

Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer