Zo wordt koken zelfs voor singles plezant!
Nieuws

Zo wordt koken zelfs voor singles plezant!

Soms gebeurt het dat ik moet koken voor mezelf alleen, en weet je wat? Vaak vind ik dat niet leuk. Ik ben graag samen met m’n lief, en ik vind het fijn om voor ons tweetjes te koken. Dan zorg ik dat bij thuiskomst de dampende ovenschotel al klaarstaat. En terwijl onze kat Hockney dan ligt te spinnen aan onze voeten (of wild rondrent, want het is een onstuimige peuter) genieten wij dan samen van de door mij klaargemaakte maaltijd. We drinken een glas wijn en overlopen de dag. Zalig. Maar voor mezelf koken, daar heb ik, als gepassioneerde hobbykok, veel minder plezier aan. En ook al vind ik verse maaltijden essentieel, toch durf ik dan ook wel eens een schoteltje bij de traiteur te halen.

11 november is singles day. En als je praat met mensen die (al lang) alleen zijn, dan blijkt het voor velen toch een uitdaging te zijn: koken enkel voor jezelf. Niet alleen het gedoe, maar ook het feit dat veel verpakkingen in de supermarkt voorzien zijn voor meer dan 1 persoon, maakt het er niet makkelijker op om de moed te vinden om je eigen potje te koken. Daarom heb ik enkele goede tips voor de singels onder mijn volgers, of voor zij die net als ik, geregeld alleen thuis zijn na het werk, en dan niet altijd de moed vinden om te koken. Want koken voor singles kan soms een uitdaging zijn, maar het hoeft niet per se ingewikkeld of tijdrovend te zijn. 

  1. Doe sowieso aan meal prepping om je maaltijden goed voor te bereiden. Dit bespaart tijd en moeite op drukke dagen. Kook bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid van een gerecht en vries de extra porties in. Zo heb je altijd een snelle en gezonde optie bij de hand. Ik heb zo altijd allerlei lekkers in de diepvriezer zitten. De meeste groenten bijvoorbeeld zijn in de diepvries even lekker en gezond. Maar ook overschotjes trek ik vacuüm en bewaar ik in de diepvriezer. Als je dan ’s morgens het lekkers wat je ’s avonds wil eten al even in de ijskast legt, gaat dat later die dag echt prima.
  2. Kies liefst voor eenvoudige maar superlekkere recepten die gemakkelijk aan te passen zijn aan de hoeveelheid die je wilt bereiden. Een basisrecept voor bijvoorbeeld pasta, soep, of wokgerechten kan meestal erg makkelijk aangepast worden voor één persoon zonder al teveel gedoe. Maak het jezelf niet moeilijk, maar wees wel creatief, anders wordt koken voor jezelf saai. Op deze blog kun je super veel inspiratie vinden!
  3. Leer vooral ook de kunst van portiebeheer om voedselverspilling te voorkomen. Want dat is misschien wel het meest lastige, dat je als single veel moet weggooien van wat je aankoopt. Investeer in kleiner kookgerei en bewaar de overgebleven ingrediënten in luchtdichte containers of trek vacuüm. Wees creatief met restjes door ze te verwerken in nieuwe gerechten.
  4. Koop je ingrediënten bij de slager, de bakker, de groentewinkel, de viswinkel. Daar kun je porties kopen die precies groot genoeg zijn voor jou, iets waar supermarkten niet altijd op voorzien zijn. Een worstje kopen kan perfect. Een klein stukje vis voor jezelf ook. Drie aardappelen of vier wortelen? Tuurlijk. De kleine zelfstandige zal je graag zien komen en bedienen.
  5. Overweeg misschien om een kookagenda met andere single collega’s te introduceren. Zij hebben namelijk dezelfde uitdagingen als jij. Als je met vijf singles afspreekt om ieder een dag per week te koken, en je de porties dan de volgende dag meeneemt naar kantoor dan help je elkaar enorm en eet je elke dag iets anders.

Gerelateerde nieuwsberichten

Niks blijft lang hetzelfde in Barcelona

Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer

Een beetje stout is plezant

Ik geef het toe: af en toe een beetje stout zijn kan geen kwaad. Maar vandaag heb ik het niet over ondeugend gedrag, wel over het bier. Stout is een donkere biersoort met een volle, geroosterde smaak die doet denken aan koffie, cacao en pure chocolade … Lees meer

Dit mag mijn laatste avondmaal zijn

Ik krijg af en toe de vraag van een journalist: wat zou jij eten als het je laatste avondmaal zou zijn?Ik vind dat eigenlijk een bijzondere gedachte, want ik hoop zo ontzettend hard dat ik op een dag gewoon rustig mag vertrekken in mijn slaap … Lees meer

Candy Day

4 november is officieel “Candy Day”, of gewoon: snoepjesdag. Het idee is dat zoetigheden die dag eens goed gevierd mogen worden. Snoep bestaat al waanzinnig lang … Lees meer

Mensen verklaren me gek dat ik zo vroeg opsta op vakantie

Ik krijg er vaak opmerkingen over, soms plagerig, soms verbaasd. Mensen die op sociale media zien dat ik op vakantie in Barcelona al om zes uur in de gym sta te sporten, vragen me geregeld of ik niet helemaal gestoord ben … Lees meer

Steeds meer warme bakkers zijn vrouw. Waarom?

Vandaag las ik in de krant dat steeds meer warme bakkers vrouw zijn. En eerlijk, dat vond ik een heerlijk bericht. Een beetje onverwacht misschien, maar tegelijk ook heel logisch als je erover nadenkt … Lees meer

Ik heb lichte paniek veroorzaakt bij onze bloemist

Vorige week ben ik weer eens langsgeweest bij Kris en Sabine, het lieve koppel dat al jaren de mooiste bloemenwinkel van Lochristi en omstreken uitbaat, Bloembinderij Naudts-Boone op het dorpsplein … Lees meer

Gin Tonic? Ik hou meer van deze variant…

Er was een tijd dat je op geen enkel terras kon zitten zonder dat iemand naast je een glas gin-tonic met een halve botanische tuin erin liet neerdalen … Lees meer