Zo wordt koken zelfs voor singles plezant!
Nieuws

Zo wordt koken zelfs voor singles plezant!

Soms gebeurt het dat ik moet koken voor mezelf alleen, en weet je wat? Vaak vind ik dat niet leuk. Ik ben graag samen met m’n lief, en ik vind het fijn om voor ons tweetjes te koken. Dan zorg ik dat bij thuiskomst de dampende ovenschotel al klaarstaat. En terwijl onze kat Hockney dan ligt te spinnen aan onze voeten (of wild rondrent, want het is een onstuimige peuter) genieten wij dan samen van de door mij klaargemaakte maaltijd. We drinken een glas wijn en overlopen de dag. Zalig. Maar voor mezelf koken, daar heb ik, als gepassioneerde hobbykok, veel minder plezier aan. En ook al vind ik verse maaltijden essentieel, toch durf ik dan ook wel eens een schoteltje bij de traiteur te halen.

11 november is singles day. En als je praat met mensen die (al lang) alleen zijn, dan blijkt het voor velen toch een uitdaging te zijn: koken enkel voor jezelf. Niet alleen het gedoe, maar ook het feit dat veel verpakkingen in de supermarkt voorzien zijn voor meer dan 1 persoon, maakt het er niet makkelijker op om de moed te vinden om je eigen potje te koken. Daarom heb ik enkele goede tips voor de singels onder mijn volgers, of voor zij die net als ik, geregeld alleen thuis zijn na het werk, en dan niet altijd de moed vinden om te koken. Want koken voor singles kan soms een uitdaging zijn, maar het hoeft niet per se ingewikkeld of tijdrovend te zijn. 

  1. Doe sowieso aan meal prepping om je maaltijden goed voor te bereiden. Dit bespaart tijd en moeite op drukke dagen. Kook bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid van een gerecht en vries de extra porties in. Zo heb je altijd een snelle en gezonde optie bij de hand. Ik heb zo altijd allerlei lekkers in de diepvriezer zitten. De meeste groenten bijvoorbeeld zijn in de diepvries even lekker en gezond. Maar ook overschotjes trek ik vacuüm en bewaar ik in de diepvriezer. Als je dan ‘s morgens het lekkers wat je ‘s avonds wil eten al even in de ijskast legt, gaat dat later die dag echt prima.
  2. Kies liefst voor eenvoudige maar superlekkere recepten die gemakkelijk aan te passen zijn aan de hoeveelheid die je wilt bereiden. Een basisrecept voor bijvoorbeeld pasta, soep, of wokgerechten kan meestal erg makkelijk aangepast worden voor één persoon zonder al teveel gedoe. Maak het jezelf niet moeilijk, maar wees wel creatief, anders wordt koken voor jezelf saai. Op deze blog kun je super veel inspiratie vinden!
  3. Leer vooral ook de kunst van portiebeheer om voedselverspilling te voorkomen. Want dat is misschien wel het meest lastige, dat je als single veel moet weggooien van wat je aankoopt. Investeer in kleiner kookgerei en bewaar de overgebleven ingrediënten in luchtdichte containers of trek vacuüm. Wees creatief met restjes door ze te verwerken in nieuwe gerechten.
  4. Koop je ingrediënten bij de slager, de bakker, de groentewinkel, de viswinkel. Daar kun je porties kopen die precies groot genoeg zijn voor jou, iets waar supermarkten niet altijd op voorzien zijn. Een worstje kopen kan perfect. Een klein stukje vis voor jezelf ook. Drie aardappelen of vier wortelen? Tuurlijk. De kleine zelfstandige zal je graag zien komen en bedienen.
  5. Overweeg misschien om een kookagenda met andere single collega’s te introduceren. Zij hebben namelijk dezelfde uitdagingen als jij. Als je met vijf singles afspreekt om ieder een dag per week te koken, en je de porties dan de volgende dag meeneemt naar kantoor dan help je elkaar enorm en eet je elke dag iets anders.

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer