Zo ziet heerlijk èn afschuwelijk vliegtuigeten er uit
Nieuws

Zo ziet heerlijk èn afschuwelijk vliegtuigeten er uit

Vliegtuigeten, het is iets speciaals. Op korte vluchten vind ik het gewoon niet nodig dat er eten wordt geserveerd. Vroeger werd zelfs dan een klein hapje voorzien, en dat is sympathiek, maar het hoeft voor mij niet. Op de vlucht naar Barcelona van Brussels Airlines, die ik dus erg vaak neem, kun je sinds een tijdje broodjes en slaatjes van Foodmakers kopen, en die zijn echt prima. Maar als je het vooruitzicht hebt op een stad vol heerlijke tapas, dan laat je het betalende karretje meestal gewoon passeren.

Het wordt natuurlijk helemaal iets anders wanneer je echt ver vliegen moet, naar Amerika bijvoorbeeld of naar Azië zoals wij (tot we een flat kochten in Barcelona) vroeger vaak deden. Dat zijn echt lange vluchten en dan wil je onderweg wel iets lekkers eten. Mijn ervaring is dat vliegtuigmaaltijden erg uiteenlopend kunnen zijn van kwaliteit. Sommige maatschappijen maken er echt een erezaak van om smakelijke maaltijden aan te bieden, bij andere is het echt huilen met de pet op. De opgewarmde prak die je bij sommige Amerikaanse maatschappijen geserveerd krijgt is echt niet te vreten.

Het is ook niet makkelijk om lekkere maaltijden klaar te maken aan boord van een vliegtuig. Door de grote hoogte en de lagere druk in de cabines veranderen je smaakervaringen compleet. De combinatie van droge lucht en lage druk zorgt ervoor dat onze smaak met 30 procent daalt. En de vochtigheidsgraad is ook veel lager, waardoor we ook veel smaak verliezen. Maaltijden moeten daarom sappiger, vochtiger, en meer gekruid worden klaargemaakt. En het feit dat alle (diepgevroren) maaltijden samen moeten opgewarmd worden aan boord maakt het ook echt niet makkelijker om echt smakelijke maaltijden te creëren voor in vliegtuigen. Plus: in de gerechten mogen geen botjes of graten zitten, en de smaak moet zo universeel mogelijk zijn om geen enkele passagier te bruskeren. En dan speelt de financiële kant ook nog mee: eten aan boord mag niet te duur zijn om te bereiden, want luchtvaartmaatschappijen moeten op zoveel zaken besparen.

Ik moet toegeven dat ik op bepaalde businessvluchten vroeger wel al fantastisch lekker gegeten heb, en bij sommige luchtvaartmaatschappijen zijn de wijnen ook echt super. Brussels Airlines doet dat prima, tegenwoordig krijg je op de lang afstandsvluchten van hen maaltijden geserveerd die door Thierry Theys zijn gecreëerd, de chef van Nuance in Duffel. British Airways doet het ook helemaal niet slecht. Maar de topper was voor ons toch Singapore Airlines. Onderweg naar Nieuw-Zeeland kregen we werkelijk prrachtige gerechten geserveerd door ontzettend professioneel personeel.

Nu ik vlieg niet zo vaak meer zo ver, dus ik kan moeilijk vergelijken of tips geven. Behalve deze gouden tip dan: als er één Instagramaccount is dat je echt volgen moet is het wel deze: @airplanefoodselfie Je kunt de foto’s van je maaltijden aan boord doorsturen naar deze account, samen met de details van je vlucht. En de bezoekers van het profiel kunnen dan punten geven, van één tot tien. En zo ontstaat er een soort van ranking. Met een korreltje zout te nemen (zoals de meeste maaktijden in vliegtuigen) maar wel boeiend om eens te bezoeken als je een vlucht geboekt hebt of boeken moet, en het gastronomische aspect voor jou toch een (kleine) rol speelt in je keuze.

Je zult er het verschil heel duidelijk zien tussen de ongelofelijke chique maaltijden die de passagiers in eerste klasse krijgen, en de typische maaltijden in economie. En je zult het verschil zien tussen de verschillende vliegtuigmaatschappijen en de (culinaire) cultuur waaruit ze komen. Scandinavische maatschappijen bieden uiteraard totaal andere gerechten aan dan pakweg Indische, maar het is heerlijk om er even rond te neuzen! Doen! Het is een topaccount om te volgen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer