Iedereen maakt wel eens een rode wijn vlek. Vervelend hoor. Zeker op prachtige witte tafellakens ziet dat er dramatisch uit. Het verwijderen van rode wijnvlekken kan een hele uitdaging zijn, maar er bestaan wel degelijk verschillende methoden die je kunt uitproberen en die effect zullen hebben. Ik zet de slimste “oplossingen” (pun intended) even voor je op een rijtje.
Dep de vlek sowieso onmiddellijk!
Verwijder zo snel mogelijk de overtollige wijn door voorzichtig te deppen met een schone doek of keukenpapier. Vermijd wel om teveel te wrijven, omdat dit de vlek kan verspreiden.
Spoel met koud water.
Spoel de vlek onder koud stromend water. Hou de stof onder de lopende kraan zodat het water door het tafelkleed naar de andere kant van de vlek stroomt, om te voorkomen dat de vlek dieper doordringt in de stof.
Gebruik zout of sodawater.
Bestrooi de vlek royaal met zout of giet wat sodawater over de vlek. Dit kan helpen om de wijn te absorberen. Laat het enkele minuten intrekken en spoel het vervolgens uit met koud water.
Gebruik melk of witte wijn.
Zelf twijfel ik wat over deze methode, maar veel experts raden ze toch aan: week de rode wijn vlek in melk of giet er wat witte wijn over en dep dan voorzichtig droog. Deze vloeistoffen kunnen namelijk helpen om de rode wijn te neutraliseren en op te lossen.
Gebruik vlekverwijderaar of wat afwasmiddel.
Breng een kleine hoeveelheid vlekverwijderaar of afwasmiddel aan op de vlek en wrijf die zachtjes in de vlek. Laat het zo enkele minuten intrekken en spoel het tafellaken daarna opnieuw grondig uit met koud water.
Onthou vooral dat het belangrijk is om vlekken zo snel mogelijk aan te pakken, omdat oude vlekken moeilijker te verwijderen zijn. Bovendien is het altijd een goed idee om de instructies op het label goed te controleren voordat je een van de bovenstaande methoden zou toepassen, omdat sommige stoffen echt wel speciale reinigingsinstructies vereisen.
Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer
Mensen die me al een paar jaar volgen weten dat ik een paar playlists heb staan die openbaar zijn op Spotify. eentje daarvan is “Would Be Chef Summernights” … Lees meer
Van een slechte timing gesproken. Net nu ik een dikke maand een reisgids uitheb met als naam “Mijn Barcelona” waarmee ik nog meer mensen wil motiveren en helpen om deze prachtige, gastvrije stad te ontdekken, was er een “gigantische betoging” in Barcelona tegen toeristen … Lees meer
Vandaag is sugar cookie day. Dat is in Amerika heel wat. Dan worden er volop koekjes gebakken en uitgedeeld. Ik probeer zelf niet al teveel suiker te consumeren … Lees meer
19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer
Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer
Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer
Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer