Iedereen maakt wel eens een rode wijn vlek. Vervelend hoor. Zeker op prachtige witte tafellakens ziet dat er dramatisch uit. Het verwijderen van rode wijnvlekken kan een hele uitdaging zijn, maar er bestaan wel degelijk verschillende methoden die je kunt uitproberen en die effect zullen hebben. Ik zet de slimste “oplossingen” (pun intended) even voor je op een rijtje.
Dep de vlek sowieso onmiddellijk!
Verwijder zo snel mogelijk de overtollige wijn door voorzichtig te deppen met een schone doek of keukenpapier. Vermijd wel om teveel te wrijven, omdat dit de vlek kan verspreiden.
Spoel met koud water.
Spoel de vlek onder koud stromend water. Hou de stof onder de lopende kraan zodat het water door het tafelkleed naar de andere kant van de vlek stroomt, om te voorkomen dat de vlek dieper doordringt in de stof.
Gebruik zout of sodawater.
Bestrooi de vlek royaal met zout of giet wat sodawater over de vlek. Dit kan helpen om de wijn te absorberen. Laat het enkele minuten intrekken en spoel het vervolgens uit met koud water.
Gebruik melk of witte wijn.
Zelf twijfel ik wat over deze methode, maar veel experts raden ze toch aan: week de rode wijn vlek in melk of giet er wat witte wijn over en dep dan voorzichtig droog. Deze vloeistoffen kunnen namelijk helpen om de rode wijn te neutraliseren en op te lossen.
Gebruik vlekverwijderaar of wat afwasmiddel.
Breng een kleine hoeveelheid vlekverwijderaar of afwasmiddel aan op de vlek en wrijf die zachtjes in de vlek. Laat het zo enkele minuten intrekken en spoel het tafellaken daarna opnieuw grondig uit met koud water.
Onthou vooral dat het belangrijk is om vlekken zo snel mogelijk aan te pakken, omdat oude vlekken moeilijker te verwijderen zijn. Bovendien is het altijd een goed idee om de instructies op het label goed te controleren voordat je een van de bovenstaande methoden zou toepassen, omdat sommige stoffen echt wel speciale reinigingsinstructies vereisen.
In plaats van over een kleine maand, begin januari, in een halve depressie te sukkelen omdat de weegschaal dan met een pittige boodschap komt, willen sommige mensen nu al met goede voornemens beginnen … Lees meer
Ik ben er zelf geen grote fan van, maar kijk, soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is uiteraard niet zo gezond en je moet er dus vooral niet mee overdrijven … Lees meer
Het is zondag. Joepie! Dat wil zeggen: vandaag ga je naar de warme bakker om lekkere pistolets of sandwiches te halen. De vraag is natuurlijk altijd wel, als je wat teveel lekkers van de bakker hebt meegebracht: hoe hou je die vers … Lees meer
Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer
Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer
Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer
Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer