Zoek niet verder: zo kun je rode wijnvlekken verwijderen
Nieuws

Zoek niet verder: zo kun je rode wijnvlekken verwijderen

Iedereen maakt wel eens een rode wijn vlek. Vervelend hoor. Zeker op prachtige witte tafellakens ziet dat er dramatisch uit. Het verwijderen van rode wijnvlekken kan een hele uitdaging zijn, maar er bestaan wel degelijk verschillende methoden die je kunt uitproberen en die effect zullen hebben. Ik zet de slimste “oplossingen” (pun intended) even voor je op een rijtje.

Dep de vlek sowieso onmiddellijk!

Verwijder zo snel mogelijk de overtollige wijn door voorzichtig te deppen met een schone doek of keukenpapier. Vermijd wel om teveel te wrijven, omdat dit de vlek kan verspreiden.

Spoel met koud water.

Spoel de vlek onder koud stromend water. Hou de stof onder de lopende kraan zodat het water door het tafelkleed naar de andere kant van de vlek stroomt, om te voorkomen dat de vlek dieper doordringt in de stof.

Gebruik zout of sodawater.

Bestrooi de vlek royaal met zout of giet wat sodawater over de vlek. Dit kan helpen om de wijn te absorberen. Laat het enkele minuten intrekken en spoel het vervolgens uit met koud water.

Gebruik melk of witte wijn.

Zelf twijfel ik wat over deze methode, maar veel experts raden ze toch aan: week de rode wijn vlek in melk of giet er wat witte wijn over en dep dan voorzichtig droog. Deze vloeistoffen kunnen namelijk helpen om de rode wijn te neutraliseren en op te lossen.

Gebruik vlekverwijderaar of wat afwasmiddel.

Breng een kleine hoeveelheid vlekverwijderaar of afwasmiddel aan op de vlek en wrijf die zachtjes in de vlek. Laat het zo enkele minuten intrekken en spoel het tafellaken daarna opnieuw grondig uit met koud water.

Onthou vooral dat het belangrijk is om vlekken zo snel mogelijk aan te pakken, omdat oude vlekken moeilijker te verwijderen zijn. Bovendien is het altijd een goed idee om de instructies op het label goed te controleren voordat je een van de bovenstaande methoden zou toepassen, omdat sommige stoffen echt wel speciale reinigingsinstructies vereisen.

Gerelateerde nieuwsberichten

AI0A2882

Catalonië is wereldhoofdstad van de gastronomie, en ik ben fiere ambassadeur! #advertentie

Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer

iction

Ik heb nooit gerookt. Behalve … lang geleden …

Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer

Druiven in de keuken: meer dan een snack

Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer

on street food in Thailand

Al eens geprobeerd: krokodil op je bord?

Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

Wandelen: mijn dagelijkse yoga

Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer

De lekkerste recepten? Die van mijn mama Anny

Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer

Waar komen donuts precies vandaan?

Waar komen donuts precies vandaan?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer