Elke zomer zijn er wel wat nieuwe pop-ups en ik vind dat persoonlijk zeer fijn. Zo eens eten op een unieke locatie, vaak in openlucht, het geeft zo’n zomer extra veel sfeer. Dan kan je midden in de maïsvelden eten, op een vlot op een grote vijver, in de tuin van een kasteel of bengelend aan een kraan, hoog in de lucht. Heerlijk.
En dit jaar komt er een bijzondere pop-up bij, van nu maandag 17 juni tot 14 juli. Culinair genot aan de rand van een wijngaard bij zonsondergang, moet je nu even niet naar het Zuiden van Frankrijk maar kun je de komende weken afreizen naar plukweide Purfruit in Oeselgem. Topchef Lieven Lootens van ‘t Aards Paradijs pakt daar (in samenwerking met Gilles De Backer van Utopia Events) namelijk uit met Dinner With The Queen.
Lootens brengt daar een hommage aan de koninginnebij en haar ijverige onderdanen. Bijen zijn uiteraard zeer belangrijk in ons ecosysteem, en ze zijn ook de producent van het ‘nectar van de goden’, de honing. Je maakt onder meer een wandeling langs de fruitranken van de plukweide, je krijgt een deskundige uitleg van een lokale imker en er is live cooking op de teppanyaki. Lieven Lootens draagt de titel ‘Beste Culinaire Bloemenchef van de Benelux’, en in het prachtige 5 gangenmenu dat hij serveert zullen bloem- en honingtoetsen de boventoon voeren in een sfeervolle open hooischuur. Lijkt me een topervaring.
Een deel van de opbrengsten gaat naar de aanplanting van ‘bijenvriendelijke’ bomen en nieuwe bijenkasten voor de imkers.
Wie zich even in Zuid-Frankrijk wil wanen te Oeselgem kan reserveren via de website www.dinnerwiththequeen.be. Niet wachten, gewoon doen, dit is gewoon een uniek event. En niet alleen particulieren zijn welkom, maar ook bedrijven kunnen er een teambuilding of klantenevent op maat organiseren.
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer
Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer