Iedereen kent de croissant, en lust er wel eentje bij het ontbijt. De croissant (Frans voor wassende maan) wordt gemaakt van gerezen bladerdeeg dat voor het bakken in de vorm van een halvemaan wordt gerold. Een koek die op de croissant lijkt werd vroeger Kipferl genoemd en is ontstaan in Oostenrijk; die wordt al vermeld in de 13e eeuw.
Rond 1839 introduceerde de Weense zakenman August Zang de croissant in Parijs in zijn Boulangerie Viennoise (Weense bakkerij) aan de Rue de Richelieu. Er is ook een legende dat de croissant naar Frankrijk werd gebracht door Marie Antoinette van Oostenrijk. Nadat ze was uitgehuwelijkt aan Lodewijk de zestiende miste ze de Oostenrijkse koeken zo erg dat ze een bakker uit Wenen liet overkomen. Tijdens een revolte bij het Kasteel van Versailles werden croissants uitgedeeld om het opstandige volk rustig te krijgen. Zo leerden veel Fransen voor het eerst de croissant kennen. Vandaar wordt de Franse nationale feestdag ook wel eens de “Dag van de croissant” genoemd.
Croissants kennen we natuurlijk in zo’n halvemaan-vorm, maar wist je dat er ook vierkante, kubusvormige croissants bestaan? Een bakkerij in Toronto maakt zo’n croissant en is daar beroemd mee geworden. Het croissant-deeg wordt in vierkante plakken uitgesneden en gestapeld in een kubusvormige vorm. Je moet het maar aandurven om de iconische vorm van een croissant te transformeren naar een geometrisch blok, maar ze verkopen wel als zoete broodjes.
Omdat veel mensen uit de buurt van Lochristi me vragen of ze mijn boeken nog kunnen bestellen en thuis bij me ophalen, gaan we iets speciaals doen. Tot aan de kerstvakantie kun je “Veel Geluk Gewenst”, maar ook “Waarom Wandelen”, “Mijn Mama’s Kookboek”, en “Mijn Barcelona” bestellen en bij ons thuis ophalen … Lees meer
Vandaag is wereld cocoa day. Ik vroeg me af, toen ik dat zag, wat nu eigenlijk het verschil is tussen cocoa en cacao. Een goede vraag ook voor een quiz, want ik moet bekennen dat ik het zelf niet wist, en ik vermoed dat dat voor veel mensen geldt … Lees meer
Geen twijfel mogelijk: de brownie komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en werd waarschijnlijk eind 19e eeuw uitgevonden. Een chef-kok in Chicago maakte per ongeluk een dichte, smeuïge cake door een fout in het recept of door een misverstand in de keuken … Lees meer
Fritters is eigenlijk de verzamelnaam voor alle mogelijke gefrituurde gerechten die een soort beslag bevatten waarin verschillende ingrediënten worden gedompeld voordat ze worden gebakken in olie … Lees meer
Volgens een onderzoek eet 61% van de mensen hun pizza met de punt naar beneden. Dat hoort eigenlijk zo niet. Het maakt het lastiger om je pizza vast te houden en de toppings vallen er sneller af … Lees meer
Bij ons is het misschien minder gekend en populair maar in vele landen is jerky zeer geliefd! In Zuid-Afrika bijvoorbeeld kan je het kopen in elke slagerij en supermarkt, en niet een soort, maar veel verschillende … Lees meer
Ik ben zot van sardines, voor mij doen ze aan de zomer denken. Sardines zijn kleine visjes die voornamelijk voorkomen in warme, gematigde wateren van de oceaan, dus niet in het Noorden zoals vele andere heerlijke vissen … Lees meer
Mag ik eerlijk zijn? Weet je wat ik een van de meest frustrerende zaken vind in restaurants? Naast slecht eten natuurlijk, want dat is wel de grootste afknapper … Lees meer