Zo’n croissant heb je nog nooit gezien. Wedden?

Iedereen kent de croissant, en lust er wel eentje bij het ontbijt. De croissant (Frans voor wassende maan) wordt gemaakt van gerezen bladerdeeg dat voor het bakken in de vorm van een halvemaan wordt gerold. Een koek die op de croissant lijkt werd vroeger Kipferl genoemd en is ontstaan in Oostenrijk; die wordt al vermeld in de 13e eeuw.

Rond 1839 introduceerde de Weense zakenman August Zang de croissant in Parijs in zijn Boulangerie Viennoise (Weense bakkerij)  aan de Rue de Richelieu. Er is ook een legende dat de croissant naar Frankrijk werd gebracht door Marie Antoinette van Oostenrijk. Nadat ze was uitgehuwelijkt aan Lodewijk de zestiende miste ze de Oostenrijkse koeken zo erg dat ze een bakker uit Wenen liet overkomen. Tijdens een revolte bij het Kasteel van Versailles werden croissants uitgedeeld om het opstandige volk rustig te krijgen. Zo leerden veel Fransen voor het eerst de croissant kennen. Vandaar wordt de Franse nationale feestdag ook wel eens de “Dag van de croissant” genoemd.

Croissants kennen we natuurlijk in zo’n halvemaan-vorm, maar wist je dat er ook vierkante, kubusvormige croissants bestaan? Een bakkerij in Toronto maakt zo’n croissant en is daar beroemd mee geworden. Het croissant-deeg wordt in vierkante plakken uitgesneden en gestapeld in een kubusvormige vorm. Je moet het maar aandurven om de iconische vorm van een croissant te transformeren naar een geometrisch blok, maar ze verkopen wel als zoete broodjes.