Zo'n croissant heb je nog nooit gezien. Wedden?
Nieuws

Zo’n croissant heb je nog nooit gezien. Wedden?

Iedereen kent de croissant, en lust er wel eentje bij het ontbijt. De croissant (Frans voor wassende maan) wordt gemaakt van gerezen bladerdeeg dat voor het bakken in de vorm van een halvemaan wordt gerold. Een koek die op de croissant lijkt werd vroeger Kipferl genoemd en is ontstaan in Oostenrijk; die wordt al vermeld in de 13e eeuw.

Rond 1839 introduceerde de Weense zakenman August Zang de croissant in Parijs in zijn Boulangerie Viennoise (Weense bakkerij)  aan de Rue de Richelieu. Er is ook een legende dat de croissant naar Frankrijk werd gebracht door Marie Antoinette van Oostenrijk. Nadat ze was uitgehuwelijkt aan Lodewijk de zestiende miste ze de Oostenrijkse koeken zo erg dat ze een bakker uit Wenen liet overkomen. Tijdens een revolte bij het Kasteel van Versailles werden croissants uitgedeeld om het opstandige volk rustig te krijgen. Zo leerden veel Fransen voor het eerst de croissant kennen. Vandaar wordt de Franse nationale feestdag ook wel eens de “Dag van de croissant” genoemd.

Croissants kennen we natuurlijk in zo’n halvemaan-vorm, maar wist je dat er ook vierkante, kubusvormige croissants bestaan? Een bakkerij in Toronto maakt zo’n croissant en is daar beroemd mee geworden. Het croissant-deeg wordt in vierkante plakken uitgesneden en gestapeld in een kubusvormige vorm. Je moet het maar aandurven om de iconische vorm van een croissant te transformeren naar een geometrisch blok, maar ze verkopen wel als zoete broodjes.

Gerelateerde nieuwsberichten

Wat mag een goede katholiek eten op Goede Vrijdag?

Het is vandaag Goede Vrijdag, de dag waarop katholieken de kruisiging van Jezus Christus herdenken. Vandaag is die dag misschien voor weinig mensen nog belangrijk, maar ik herinner me als kind dat we om drie uur ‘s middags naar de kerk gingen voor de kruisweg, een dienst waarin het sterven van Jezus aan het kruis werd herdacht … Lees meer

Wat is Zwarte Woud Taart?

Vandaag wordt in Duitsland de Zwarte Woud Taart gevierd. Je kunt ze heel af en toe bij ons ook wel eens kopen, maar als je de real thing wil proeven moet je toch eens naar Duitsland gaan … Lees meer

Is dit de oorsprong van de aprilvis?

Er bestaan veel theorieën over de oorsprong van de aprilvis. Eentje die ik persoonlijk misschien wel het meest plausibel vind komt uit de 16e eeuw in Frankrijk … Lees meer

Wat is het verschil tussen whiskey en whisky?

Vandaag is internationale whiskey-dag. Zo geschreven dus: whiskey. En niet whisky. Misschien heb je je wel eens afgevraagd wat het verschil is. Ik ook … Lees meer

Wat zijn pretzels?

Zondag 10 maart is Pretzel day. Maar wat zijn pretzels eigenlijk? Het is een soort zout gebakken deegsnack, meestal gemaakt van een deeg op basis van bloem, water, gist en zout … Lees meer

Ken je deze gekke groente?

Dit blijf ik een bijzondere groente vinden, ook al omdat de naam zo bijzonder is: Jeruzalem artisjok in het Engels, topinambour in het Frans, Aardpeer in het Nederlands … Lees meer

Zijn diepvries groenten zoveel ongezonder dan verse?

Niks gaat boven verse groenten. Maar met diepvriesgroenten is ook niks fout. Wel integendeel. Soms zijn ze zelfs gezonder dan de groenten die je in de supermarkt vindt … Lees meer

Is het slim om vogels te voederen in de winter?

We eten zelf graag iets extra als het koud is buiten, of als de dagen kort zijn. Maar is het ook slim om vogeltjes te voederen? Ik vroeg het me af omdat 3 februari Feed The Birds Day is … Lees meer