Zo'n croissant heb je nog nooit gezien. Wedden?
Nieuws

Zo’n croissant heb je nog nooit gezien. Wedden?

Iedereen kent de croissant, en lust er wel eentje bij het ontbijt. De croissant (Frans voor wassende maan) wordt gemaakt van gerezen bladerdeeg dat voor het bakken in de vorm van een halvemaan wordt gerold. Een koek die op de croissant lijkt werd vroeger Kipferl genoemd en is ontstaan in Oostenrijk; die wordt al vermeld in de 13e eeuw.

Rond 1839 introduceerde de Weense zakenman August Zang de croissant in Parijs in zijn Boulangerie Viennoise (Weense bakkerij)  aan de Rue de Richelieu. Er is ook een legende dat de croissant naar Frankrijk werd gebracht door Marie Antoinette van Oostenrijk. Nadat ze was uitgehuwelijkt aan Lodewijk de zestiende miste ze de Oostenrijkse koeken zo erg dat ze een bakker uit Wenen liet overkomen. Tijdens een revolte bij het Kasteel van Versailles werden croissants uitgedeeld om het opstandige volk rustig te krijgen. Zo leerden veel Fransen voor het eerst de croissant kennen. Vandaar wordt de Franse nationale feestdag ook wel eens de “Dag van de croissant” genoemd.

Croissants kennen we natuurlijk in zo’n halvemaan-vorm, maar wist je dat er ook vierkante, kubusvormige croissants bestaan? Een bakkerij in Toronto maakt zo’n croissant en is daar beroemd mee geworden. Het croissant-deeg wordt in vierkante plakken uitgesneden en gestapeld in een kubusvormige vorm. Je moet het maar aandurven om de iconische vorm van een croissant te transformeren naar een geometrisch blok, maar ze verkopen wel als zoete broodjes.

Gerelateerde nieuwsberichten

Wat zijn Eggs Benedict?

Het staat op de kaart van sommige restaurants in Europa, maar het gerecht is vooral in Amerika waanzinnig populair. Eggs Benedict is een klassiek brunchgerecht dat bestaat uit een gepocheerd ei dat op een helft van een Engelse muffin wordt geplaatst, bedekt met plakjes ham of spek en overgoten met hollandaisesaus … Lees meer

Ken jij Peach Cobbler?

Op Would Be Chef volgen we graag culinaire feestdagen, en 13 april staat zo in alle lijstjes als “National Peach Cobbler Day”. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, dus ben ik het maar even gaan opzoeken wat het was … Lees meer

Snakebite Cocktail

Wat is het zwaarste bier ter wereld?

Ik ben geen enorme bierdrinker. Geef mij maar een wijntje. Maar ik weet dat veel volgers van Would Be Chef wel eens een biertje kunnen appreciëren. Er zijn massa’s bieren in de wereld, maar het zwaarste commercieel verkrijgbare bier ter wereld is “Snake Venom”, gebrouwen door Brewmeister, een Schotse brouwerij … Lees meer

Waarom helpt cola bij het verwijderen van roest?

In de volksmond hoor je wel eens dat cola helpt bij het verwijderen van roestvlekken. Het is zo’n typische Tante Kaat tip. En ja het is geen fabeltje, Cola werkt wel degelijk tegen roest en dat komt door de aanwezigheid van fosforzuur … Lees meer

Het wordt vaak fout gemaakt maar wat is nu eigenlijk een carbonara?

Op 6 april is het carbonara dag. Heerlijk gerecht, die carbonara. Maar als ik je in een kwis zou vragen: hoe moet je dat echt maken, zou je het misschien niet weten … Lees meer

Hoe kun je verse kruiden bewaren?

Je kent dat gevoel ongetwijfeld. Je ziet een plezant recept op een of andere site, neem nu Would Be Chef. In dat recept worden kruiden gebruikt. Die koop je dan bij de groentenboer, specifiek voor dat recept, maar nadien heb je die kruiden niet per se meteen weer nodig … Lees meer

Verliezen wortelen voedingswaarde als je ze kookt?

Dit is een beetje een dubbele. Je hoort wel eens zeggen dat er voedingswaarde verloren gaat wanneer je groente kookt. Dat klopt enigszins wel: sommige voedingsstoffen in wortels kunnen verloren gaan tijdens het kookproces, maar zeker niet allemaal … Lees meer

Is pindakaas eigenlijk wel kaas?

2 april is wereld pindakaas dag. Eigenlijk zou het evengoed op 1 april kunnen vallen, want pindakaas is eigenlijk fake, een mopje, niet wat je denkt. Want neen, pindakaas is geen kaas … Lees meer