Zou dit toch de openingsdatum worden voor onze horeca?

Beetje bij beetje werd er de voorbije dagen al wat nieuws gelekt over de versoepelingen die er vandaag al dan niet aankomen. Kappers en contactberoepen leven in hoop. Misschien mogen ze onder strikte voorwaarden volgende week weer aan de slag. De experts zijn tegen, maar vanuit het mentale welzijn zou een net kapsel mensen een boost kunnen geven. Ik kan er me, als gelukkige kaalkop, weinig bij voorstellen, maar goed, ik gun iedereen een fris kopke nu de lente nog even uitblijft. Als het allemaal maar veilig kan.

De horeca heeft ook perspectief gevraagd. Ze hadden zelf gevraagd om begin of ten laatste half maart weer open te mogen. Ook daar zou nu over nagedacht worden. Is het een goed idee om stapsgewijs weer open te gaan? Eerst enkel voor de lunch, zoals bijvoorbeeld in Barcelona? Eerst de echte restaurants, later pas de eetcafés en nog later de gewone cafés? Of gaan we eerst de terrassen open laten gaan?

Ik heb de voorbije dagen van verschillende mensen in de sector gehoord dat er voor de horeca wel een datum zou komen. Een beetje zoals nu bij de kappers: als de cijfers niet de pan uitswingen, dan mag je op die datum weer voorzichtig openen. En dan hoor ik toch steeds twee data opduiken: begin maart is er één van. Verschillende mensen maken zich sterk dat het effectief zo vroeg zou mogen.

Anderen spreken dan weer van het begin of het einde van de paasvakantie. Heel concreet zou dat 2 of 18 april zijn. Ik denk eerlijk gezegd dat dat tweede scenario wat realistischer is. Tegen half april is er al meer kans op goed weer. Daar houdt het virus niet van, en op de koop toe kun je dan weer makkelijker terrassen openen. En anderzijds moeten de meest kwetsbare mensen tegen dan toch een vaccin gekregen hebben. Ik duim van harte mee. Voor een goede gezondheid. Fysiek. Mentaal. En voor een gezonde restaurantsector.