Zou je carnaval nog op deze manier kunnen vieren bij ons?
Nieuws

Zou je carnaval nog op deze manier kunnen vieren bij ons?

Gisteren ging ik al mijn inkopen voor een etentje doen op de markt in Barcelona. In onze straat ligt misschien wel de allerbeste markt van de stad, en ik ga er altijd heen: de Mercat Del Ninot. Het is een zalige overdekte voedingsmarkt met vaste kramen en de meeste handelaars staan er al generaties lang met hun koopwaar. Het is ongelofelijk hoe rijk het aanbod aan verse producten er wel is, en de mensen zijn er altijd zo vriendelijk. Een heerlijke plek voor foodies om je inkopen te doen.

En wat bijzonder is: ze houden er wel van wat ambiance en entertainment, op een geestige, niet opdringerige manier. Een maand of twee terug, op “de dag van de onschuldige/onnozele kinderen” wat in Spanje (net als bij ons op 1 april) een soort van “fopperkesdag” is, hadden de meiden van een vleeskraam een paar euro’s op de grond gelegd vlak voor hun kraam. Iedereen die passeerde probeerde die centen op te rapen, maar ze waren vastgekleefd aan de grond. “Mopje….” riepen ze dan. Ik moest er eigenlijk erg om lachen. En rond de kerstdagen durven ze je wel eens te bedienen, verkleed als Santa Claus en z’n elfjes. Gewoon, omdat het kan.

En gisteren was het helemaal geestig om er rond te wandelen, want zowat alle marktkramers waren verkleed. Het is deze dagen ook in Barcelona carnaval. Ik zag pipo’s en monsters. Ik zag feestneuzen en hoedjes. Ik zag geestige verkleed-pakken. Eén van de visboeren en de dames die bij hem werkten waren allemaal verkleed als “Ghost Busters”. De visverkoper zelf had zo’n plastic toestel op z’n rug met een slang aan. Niet om de vis te kuisen of zo. Maar om spoken af te knallen of weg te jagen.

En mijn vaste visboer was verkleed in de zeegod Neptunus. Hij had een geestig pak aan, een lange witte nepbaard- en pruik, en een gouden papieren kroon op z’n hoofd. En z’n plastic drietand stond naast hem aan het kraan. En hij en z’n verkoopsters hadden er ontzettend veel lol in, om zo verkleed vis te staan fileren.

Ik vond het een geestig zicht en ik dacht: waarom doen onze handelaars in België dat eens niet? Een slager die zich zou verkleden als dokter, ik zeg maar iets? Ze snijden toch allebei in het vlees? Of een bakker die zich zou verkleden als Baywatch-redder? Op het strand liggen mensen toch ook te bakken als broodjes? Ik zou het heerlijk vinden. En grappig. En het zet mensen aan om wat te kletsen, en met een smile weer de dag in te gaan.

Ik plaatste bovenstaande foto op mijn Instagram, en er kwam ook wel wat kritiek. Een paar mensen stuurden me dat zoiets misschien wel grappig is, maar dat zo’n verkleedpartijtjes voor mensen die in de voedingssector werken absoluut “not done” zou zijn bij ons in België. Want de regels rond de voedselveiligheid zijn immers ontzettend streng, en om hygiënische redenen is het bij ons wellicht verboden om bijvoorbeeld met zo’n synthetische pruik en baard vis te staan kuisen. Er kan altijd wel een plastic haar uit je baard vallen…

Kijk, ik vind voedselveiligheid zeer belangrijk, en niks om te los mee om te gaan. Maar we moeten nu ook niet overdrijven he. De vis die ik op de markt koop is zo ontzettend vers, ligt er op ijs uitgestald, en zal volgens mij niet meteen bederven omdat zo’n visboer een dagje Ghost Buster of Neptunus speelt. We moeten toch nog eens een beetje kunnen lachen zonder meteen in een chagrijnige kramp te schieten zeker? Enfin, ik denk dat ze in Aalst en omstreken wel begrijpen wat ik precies wil zeggen…

Zou je carnaval nog op deze manier kunnen vieren bij ons?
Zou je carnaval nog op deze manier kunnen vieren bij ons?
Zou je carnaval nog op deze manier kunnen vieren bij ons?

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer