Zoveel calorieën verbrand je met traplopen

Traplopen is gezond. Sowieso veel beter uiteraard dan de lift nemen. Maar hoeveel calorieën je precies verbranden kunt met traplopen is voor veel mensen een raadsel. Voor mij eigenlijk ook. Dus ik heb even een beetje onderzoek gedaan. En ik heb wel wat cijfers gevonden. Bijzondere cijfers hoor. Daarom heb ik even voor jullie een rekensommetje gemaakt en een heel duidelijk voorbeeld gevonden.

Met traplopen verbrand je per minuut ongeveer 0,13 keer je lichaamsgewicht. Wanneer je tien minuutjes per dag aan traplopen doet en je weegt een goede 70 kilo, dan zal je zo ongeveer 90 à 100 calorieën verbranden. Dat is een goed glas rode wijn. Of iets meer dan een halve croissant.

Je kunt ook per trede gaan rekenen. Per trede zou je zo’n 0,17 calorieën verbranden. Een normale verdieping telt tussen de 12 en de 20 trappen. Dus één verdieping oplopen zal je een dikke 3 calorieën laten verbranden. Met één verdieping maak je dus geen immens verschil. Maar het is een begin.

Voor het stevige werk moet je dus een hoger gebouw gaan bezoeken. Ik zeg maar iets: de Eiffeltoren. Helemaal naar boven telt die 1665 treden. Als je die op kunt wandelen zal je dus in totaal 283 calorieën verbrand hebben. Een Big Mac heeft 257 calorieën. Dan kun je dus nog 26 calorieën frietjes eten. Als je rekent dat een frietje bijna 7 calorieën telt…. dan kun je na je beklimming van de Eiffeltoren nog 4 frietjes bij je Big Mac eten. Feestje!

Laat deze cijfers je niet ontgoochelen. Een paar honderd calorieën verbranden maakt meteen wel een flink verschil. En bewegen is gezond. Dus: hoppa, die Eiffeltoren op. Of, de trap op op het werk. Succes.