Zalig! De cheesecake van Maite van Joe
Recept

Zalig! De cheesecake van Maite van Joe

Dit heb je nodig 4 personen

 • 250 gr speculaas
 • 125 gr boter  (mag vloeibare bakboter zijn)
 • 500 gr platte kaas (halfvolle of volle)
 • 200 gr suiker
 • 100 gr gemengde noten
 • 2 el zelfrijzend bakmeel
 • 3 eieren
 • 25 cl room (volle)
Zalig! De cheesecake van Maite van Joe

De voorbije twee weken heb ik nog eens radio mogen maken samen met Maite Goossens. Ik ken Maite al 19 jaar, toen is ze begonnen bij Q-Music. We hebben jarenlang samen ochtendradio gemaakt samen met Erwin Deckers en vandaag werken we samen op Joe. Maite is normaal de vaste nieuwsstem van Raf en Rani in de avondspits. Maar in de paasvakantie hebben we nog eens radio mogen maken samen in de ochtend, en dat was superfijn. Merci Maite voor de goede zorgen. Alleen jammer dat we niet echt fysiek in elkaars buurt mochten zijn om radio te maken, want als je met Maite samenwerkt, dan krijg je om de paar dagen wel één van haar heerlijke taarten te proeven. Herinner je je het recept Maite’s Mystery Cake nog? Net omdat Maite Goossens een bakprinses is, dacht ik dat het tijd was om nog een keer één van haar gerechten te delen via Would Be Chef! Maite is bijzonder nuchter dus ze zal zich zeker geen prinses noemen in de keuken, maar het is genoeg om te weten dat haar cheesecake beroemd en berucht is op Medialaan net omdat ze zo lekker is! “Soms zit het in kleine dingen. Zo is het ook voor mij en mijn favoriete hobby, bakken, gegaan. Ik was altijd al een zoetekauw, maar ik had er nooit aan gedacht om zelf taarten te bakken. Dat veranderde in het vijfde middelbaar toen ik iets zocht om me te ontspannen tijdens de examenperiode. Omdat ik wel zin had in een stukje cake, sloeg ik het kookboek van de KVLV open en besloot ik om zelf, voor de allereerste keer, een quatre-quarts te bakken. Tot mijn grote verbazing was het niet alleen gelukt, ik vond ook het bakproces fantastisch: dingen exact afwegen, alles mengen tot een smeuïge massa, in de oven zetten en 45 minuten later komt er – ongelofelijk maar waar – een lekkere cake uit de oven”, vertelt Maite. Voor haar voelde het altijd een beetje als toveren en zo ontstond haar nieuwe hobby! Nu, ongeveer 23 jaar later, kan bakken haar nog altijd ontzettend ontspannen.
Zalig! De cheesecake van Maite van Joe
Maite beschouwt zichzelf niet als de grote bak-stèr. Ze is dan ook geen specialist in prachtig versierde en originele feesttaarten. Wel is ze gek van het klassieke gebak. “Ik vind mijn recepten zowat overal: bij vriendinnen, buren, in een bakboek of tijdschrift. Zo viel mijn oog enkele jaren geleden op een kaastaart in Libelle. Ik kende wel de ‘koude’ kaastaart van m’n mama, die dankzij de gelatine opstijft in de koelkast, maar een echte ‘gebakken’ kaastaart had ik nog niet gegeten. Dus, probeerde ik het recept uit en intussen mag ik wel zeggen dat ‘Maites Cheesecake’ mijn handelsmerk is geworden.”   Nog 3 belangrijke baktips van Maite waar je rekening mee moet houden:  

3 stappen

1 / 3

Bakken is een exacte wetenschap. Als er staat ‘200 gr bloem’, dan is dat ook EXACT 200 gr en mag je er bv. geen 220 gr van maken, want je recept zou wel eens kunnen mislukken.

2 / 3

De kwaliteit van je producten doet veel. Volle room geeft niet hetzelfde resultaat als room met 0% vetgehalte. Niet alleen de smaak, maar ook de textuur van je gebak zal anders zijn.

3 / 3

Elke oven is anders. 180° hetelucht in de ene oven is wonderwel anders in een andere oven. Wees dus voorzichtig met de aangegeven baktijd! Als je de eerste keer een recept uitprobeert, dan check je best zelf geregeld of je taart al klaar is. In jouw oven zou dat wel eens sneller kunnen gebeuren dan in een andere oven.

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Maal de noten fijn en verkruimel de speculaas met een blender of chopper.

2 / 6

Laat de boter smelten en voeg bij de noten en de speculaas. Meng alles goed. Als je vloeibare bakboter gebruikt, hoef je de boter niet vooraf te smelten. 

3 / 6

Bekleed een springvorm met bakpapier. Leg het mengsel van boter, noten en speculaas op de bodem van de vorm en druk goed aan. 

4 / 6

Klop de platte kaas op met de suiker, het bakmeel en de eieren.

5 / 6

Voeg er de room aan toe en roer goed tot je een homogene massa krijgt.

6 / 6

Schep het beslag op de koekjesbodem en bak de taart 30 à 40 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.

OPMERKINGEN

2 stappen

1 / 2

Je krijgt het beste resultaat als je volle platte kaas en volle room gebruikt. Het lukt ook met de magere versies, maar dan is je taart minder stabiel en minder vol van smaak.

2 / 2

Bak de taart tot ze gerezen is en bovenaan een goudgele kleur krijgt. Vaak barst de taart bovenaan open. Dat is helemaal niet erg en doet niets af van de smaak.

Laat het smaken.

De voorbije twee weken heb ik nog eens radio mogen maken samen met Maite Goossens. Ik ken Maite al 19 jaar, toen is ze begonnen bij Q-Music. We hebben jarenlang samen ochtendradio gemaakt samen met Erwin Deckers en vandaag werken we samen op Joe. Maite is normaal de vaste nieuwsstem van Raf en Rani in de avondspits. Maar in de paasvakantie hebben we nog eens radio mogen maken samen in de ochtend, en dat was superfijn. Merci Maite voor de goede zorgen.

Alleen jammer dat we niet echt fysiek in elkaars buurt mochten zijn om radio te maken, want als je met Maite samenwerkt, dan krijg je om de paar dagen wel één van haar heerlijke taarten te proeven. Herinner je je het recept Maite’s Mystery Cake nog? Net omdat Maite Goossens een bakprinses is, dacht ik dat het tijd was om nog een keer één van haar gerechten te delen via Would Be Chef! Maite is bijzonder nuchter dus ze zal zich zeker geen prinses noemen in de keuken, maar het is genoeg om te weten dat haar cheesecake beroemd en berucht is op Medialaan net omdat ze zo lekker is!

“Soms zit het in kleine dingen. Zo is het ook voor mij en mijn favoriete hobby, bakken, gegaan. Ik was altijd al een zoetekauw, maar ik had er nooit aan gedacht om zelf taarten te bakken. Dat veranderde in het vijfde middelbaar toen ik iets zocht om me te ontspannen tijdens de examenperiode. Omdat ik wel zin had in een stukje cake, sloeg ik het kookboek van de KVLV open en besloot ik om zelf, voor de allereerste keer, een quatre-quarts te bakken. Tot mijn grote verbazing was het niet alleen gelukt, ik vond ook het bakproces fantastisch: dingen exact afwegen, alles mengen tot een smeuïge massa, in de oven zetten en 45 minuten later komt er – ongelofelijk maar waar – een lekkere cake uit de oven”, vertelt Maite. Voor haar voelde het altijd een beetje als toveren en zo ontstond haar nieuwe hobby! Nu, ongeveer 23 jaar later, kan bakken haar nog altijd ontzettend ontspannen.

Zalig! De cheesecake van Maite van Joe

Maite beschouwt zichzelf niet als de grote bak-stèr. Ze is dan ook geen specialist in prachtig versierde en originele feesttaarten. Wel is ze gek van het klassieke gebak. “Ik vind mijn recepten zowat overal: bij vriendinnen, buren, in een bakboek of tijdschrift. Zo viel mijn oog enkele jaren geleden op een kaastaart in Libelle. Ik kende wel de ‘koude’ kaastaart van m’n mama, die dankzij de gelatine opstijft in de koelkast, maar een echte ‘gebakken’ kaastaart had ik nog niet gegeten. Dus, probeerde ik het recept uit en intussen mag ik wel zeggen dat ‘Maites Cheesecake’ mijn handelsmerk is geworden.”

Nog 3 belangrijke baktips van Maite waar je rekening mee moet houden:

 1. Bakken is een exacte wetenschap. Als er staat ‘200 gr bloem’, dan is dat ook EXACT 200 gr en mag je er bv. geen 220 gr van maken, want je recept zou wel eens kunnen mislukken.
 2. De kwaliteit van je producten doet veel. Volle room geeft niet hetzelfde resultaat als room met 0% vetgehalte. Niet alleen de smaak, maar ook de textuur van je gebak zal anders zijn.
 3. Elke oven is anders. 180° hetelucht in de ene oven is wonderwel anders in een andere oven. Wees dus voorzichtig met de aangegeven baktijd! Als je de eerste keer een recept uitprobeert, dan check je best zelf geregeld of je taart al klaar is. In jouw oven zou dat wel eens sneller kunnen gebeuren dan in een andere oven.

Als collega’s bij Joe of Medialaan vragen om een taart te bakken, dan volgt al snel in de tweede zin ‘je weet wel, de cheesecake’. Vanwege het gigantische succes mocht dit gerecht dan ook niet ontbreken op Would Be Chef. “Ik moet het toegeven, ik vind het een geslaagd en bovendien eenvoudig recept. De taart is niet te zuur, niet te zoet, niet te stijf en ook niet te zwaar. Kortom, het is de lekkere, frisse kaastaart die je verwacht en de combinatie met de speculaas-notenbodem maakt het gewoonweg PERFECT. Ik deel graag mijn succesrecept zodat je die overheerlijke smaak zelf kan ervaren. Succes gegarandeerd!” benadrukt Maite.

Ben jij ook een Would Be Chef in de keuken en wil je jouw kookkunsten met de wereld delen? Stuur dan jouw favoriete gerecht in via [email protected] en win een keukenschort én verschijn op de Would Be Chef website! Voor meer informatie lees het artikel Stuur ons jouw favoriete gerecht en win een Would Be Chef keukenschort!

Bereiding

 1. Maal de noten fijn en verkruimel de speculaas met een blender of chopper.
 2. Laat de boter smelten en voeg bij de noten en de speculaas. Meng alles goed. Als je vloeibare bakboter gebruikt, hoef je de boter niet vooraf te smelten. 
 3. Bekleed een springvorm met bakpapier. Leg het mengsel van boter, noten en speculaas op de bodem van de vorm en druk goed aan. 
 4. Klop de platte kaas op met de suiker, het bakmeel en de eieren.
 5. Voeg er de room aan toe en roer goed tot je een homogene massa krijgt.
 6. Schep het beslag op de koekjesbodem en bak de taart 30 à 40 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.

OPMERKINGEN

 1. Je krijgt het beste resultaat als je volle platte kaas en volle room gebruikt. Het lukt ook met de magere versies, maar dan is je taart minder stabiel en minder vol van smaak.
 2. Bak de taart tot ze gerezen is en bovenaan een goudgele kleur krijgt. Vaak barst de taart bovenaan open. Dat is helemaal niet erg en doet niets af van de smaak.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

stanislav-ivanitskiy-2qnyu0DP2JI-unsplash

Wat is een mint julep?

Als je op internet de uitgebreide lijsten met “dagen van” een beetje volgt, dan leer je veel bij. Zo is 30 mei Mint Julep Day. Daar wil ik dan het fijne van weten … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

Verfrissende cocktail: Mimosa

Een Mimosa is een behoorlijk eenvoudige maar zeer elegante cocktail die bestaat uit champagne (of mousserende wijn) gemengd met vers sinaasappelsap ook al kun je het ook met ander fruit maken … Lees meer

Hoe maak je de populaire cosmopolitan?

De Cosmopolitan is een bijzonder populaire cocktail die bekend staat om zijn verfrissende en fruitige smaak, met een vleugje citrus en wat  subtiele zoetheid … Lees meer

Verfrissende aardbeien limonade

Wanneer het lente is of zomer, is een glas lekkere limonade met ijsblokjes heerlijk verfrissend. Je kunt hele goede en zelfs gezonde limonades kopen in de winkel, maar als er fruit genoeg in huis is, dan is het ook altijd leuk om die limonades eens zelf te maken … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer