Maite's mystery cake
Recept

Maite’s mystery cake

Dit heb je nodig

Voor de taartbodem
 • 100 g zelfrijzend bakmeel
 • 100 g vloeibare bakboter (dit is eenvoudig omdat je je boter niet vooraf moet smelten en het maakt je beslag iets ‘sappiger’)
 • 55 g suiker
 • 55 g gemengde noten, grof gehakt
 • chocoladeschilfers of -korrels
Voor het beslag
 • 4 eieren
 • 130 g suiker
 • 165 g vloeibare bakboter
 • 200 g zelfrijzend bakmeel
 • 65 g amandelpoeder
 • 130 ml ‘café latte espresso’ (koude zoete koffie in een bekertje, te vinden in de zuivelafdeling van de supermarkt. Die is al wat gezoet en wat romiger dan gewone koude koffie. Dat maakt ook het beslag voller. Ik neem altijd de smaak ‘espresso’ en geen ‘latte macchiato’ omdat espresso iets steviger naar koffie smaakt.)
 • 70 ml ahornsiroop (is hetzelfde als maple sirup of esdoornsiroop)
 • 2 el amaretto
Voor de afwerking
 • enkele el amaretto
 • abrikozenconfituur
 • amandelschilfers
 • 150 g chocolade (ik vind bij deze taart een combinatie van zwarte en melkchocolade het lekkerst, maar je kunt ook voor 100% bitter of 100% melk gaan. Overschotjes van chocolade zoals na Sinterklaas of Pasen kan je ook perfect gebruiken!)
 • 25 g vloeibare bakboter
 • 5 el volle room
 • 1 el ‘café latte espresso’
Maite's mystery cake

Bereiding

19 stappen

1 / 19

Verwarm de oven voor op 175 °C.

2 / 19

Maak eerst de taartbodem. Meng het bakmeel met de boter, de suiker en de grof gehakte noten. Je zal merken dat het een kleverig, taai deeg wordt.

3 / 19

Vet een springvorm (22 cm diameter) in. Leg op de bodem een vel bakpapier en klik dan pas je springvorm vast. Onder de taart zit dan een vel bakpapier, aan de zijkanten heb je je ingevette springvorm. Je kunt ook de hele vorm, dus ook de rand, bedekken met bakpapier, maar dan is de rand van je taart ingedeukt en minder mooi.

4 / 19

Druk het beslag aan op de bodem van de taart. Doe dat met de bolle kant van een lepel. Strijk het beslag uit over de hele bodem. Het deeg kleeft al snel aan je lepel, maar als je het rustig uitstrijkt en aandrukt, lukt het prima. Bestrooi de bodem met een laagje chocoladeschilfers of -korrels.

5 / 19

Zet de vorm met het deeg in de koelkast.

6 / 19

Maak nu je beslag. Klop de eieren op met de suiker. Dat kan met een mixer of in de foodprocessor. Klop het beslag stevig op, zo’n dikke 3 minuten, tot dat het witschuimig is en in volume toegenomen is.

7 / 19

Voeg de vloeibare bakboter toe en klop weer goed op. Het volume zal wat afnemen.

8 / 19

Meng daarna het zelfrijzend bakmeel met het amandelpoeder. Ik ga er meestal nog eens met een sausklopper door zodat het goed luchtig is en er geen klonters in zitten.

9 / 19

Voeg het bloemmengsel bij het eimengsel en klop weer goed op met je mixer of foodprocessor. Je krijgt dan een redelijk zwaar deeg.

10 / 19

Voeg tijdens het mixen dan geleidelijk aan de ‘café latte’ toe, wat het beslag meteen een pak lichter maakt. Doe er daarna ook de siroop en de amaretto bij.

11 / 19

Klop alles nog eens goed op, zodat er zeker geen klonters in zitten en het smeuïg aanvoelt.

12 / 19

Neem de vorm uit de koelkast en giet het beslag op de bodem die je net ervoor gemaakt hebt.

13 / 19

Bak de taart 50 à 55 minuten in de voorverwarmde oven, tot je ziet dat ze flink gerezen is. Dat is belangrijk: als de taart goed rijst, is ze ook lichter. Ze krijgt een mooie bruine kleur en kan wat barstjes vertonen. Dan is ze klaar!

14 / 19

Laat de taart na het bakken minstens 1 uur afkoelen.

15 / 19

Werk dan de taart af. Snijd de taart horizontaal doormidden, eerder iets te hoog dan te laag. Hef, met behulp van een taartschep of andere keukenschep de bovenste helft eraf. Leg die even op een bord.

16 / 19

Besprenkel de onderste helft met amaretto. Smeer daarna een flinke laag abrikozenconfituur op de onderste helft. Strooi op de confituur een mooie laag amandelschilfers. Zet dan de bovenste helft weer voorzichtig op de onderste en druk de taart goed aan.

17 / 19

Maak nu de topping: smelt de chocolade samen met de boter, de room en het restje ‘café latte’ in een kookpot met antiaanbaklaag op een laag vuur, tot je een mooie, smeuïge chocoladesaus krijgt zonder klonters. Je kookvuur mag niet te hoog staan en je roert best zachtjes en regelmatig tot je beslag ‘glad’ is.

18 / 19

Giet de topping uit over de taart en zorg ervoor dat de chocolade goed over de rand loopt zodat ook de zijkanten bedekt worden met de topping. Door boter toe te voegen aan de chocolade zal je topping wat glanzen, wat de taart weer mooier maakt.

19 / 19

Zorg daarna voor een extra ‘toets’. Strooi bijvoorbeeld wat amandelschilfers of chocoladekorrels in het midden van de taart. Je kunt er ook de rand mee bestrooien, wat jij het leukst vindt! Maak je er een ‘Valentijnstaart’ van, dan is het ook mooi om ze bovenaan te versieren met wat rode vruchten, bv. een trosje aalbessen of enkele frambozen.

Laat het smaken.

Dit is geen recept van mezelf, maar wel één van de beste taartenbakster onder m’n vrienden: Maite Goossens. In de beginjaren van Q-music was Maite de vaste nieuwsstem in de ochtendshow “Deckers en Ornelis” en sinds die dag is ze een superlieve vriendin gebleven.

Vandaag is Maite een zeer gewaardeerde collega bij Joe. Je kunt niet anders dan Maite graag zien, en je wordt er nog eens voor beloond ook met de lekkerste taarten van de hele wereld. Geen heel makkelijke taart om te maken misschien, het kost wel wat tijd, maar het is wel een super lekkere cake! Probeer maar eens, en vergeet het weer. Met een kleine overdosis chocolade lukt dat wel.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
 2. Maak eerst de taartbodem. Meng het bakmeel met de boter, de suiker en de grof gehakte noten. Je zal merken dat het een kleverig, taai deeg wordt.
 3. Vet een springvorm (22 cm diameter) in. Leg op de bodem een vel bakpapier en klik dan pas je springvorm vast. Onder de taart zit dan een vel bakpapier, aan de zijkanten heb je je ingevette springvorm. Je kunt ook de hele vorm, dus ook de rand, bedekken met bakpapier, maar dan is de rand van je taart ingedeukt en minder mooi.
 4. Druk het beslag aan op de bodem van de taart. Doe dat met de bolle kant van een lepel. Strijk het beslag uit over de hele bodem. Het deeg kleeft al snel aan je lepel, maar als je het rustig uitstrijkt en aandrukt, lukt het prima. Bestrooi de bodem met een laagje chocoladeschilfers of -korrels.
 5. Zet de vorm met het deeg in de koelkast.
 6. Maak nu je beslag. Klop de eieren op met de suiker. Dat kan met een mixer of in de foodprocessor. Klop het beslag stevig op, zo’n dikke 3 minuten, tot dat het witschuimig is en in volume toegenomen is.
 7. Voeg de vloeibare bakboter toe en klop weer goed op. Het volume zal wat afnemen.
 8. Meng daarna het zelfrijzend bakmeel met het amandelpoeder. Ik ga er meestal nog eens met een sausklopper door zodat het goed luchtig is en er geen klonters in zitten.
 9. Voeg het bloemmengsel bij het eimengsel en klop weer goed op met je mixer of foodprocessor. Je krijgt dan een redelijk zwaar deeg.
 10. Voeg tijdens het mixen dan geleidelijk aan de ‘café latte’ toe, wat het beslag meteen een pak lichter maakt. Doe er daarna ook de siroop en de amaretto bij.
 11. Klop alles nog eens goed op, zodat er zeker geen klonters in zitten en het smeuïg aanvoelt.
 12. Neem de vorm uit de koelkast en giet het beslag op de bodem die je net ervoor gemaakt hebt.
 13. Bak de taart 50 à 55 minuten in de voorverwarmde oven, tot je ziet dat ze flink gerezen is. Dat is belangrijk: als de taart goed rijst, is ze ook lichter. Ze krijgt een mooie bruine kleur en kan wat barstjes vertonen. Dan is ze klaar!
 14. Laat de taart na het bakken minstens 1 uur afkoelen.
 15. Werk dan de taart af. Snijd de taart horizontaal doormidden, eerder iets te hoog dan te laag. Hef, met behulp van een taartschep of andere keukenschep de bovenste helft eraf. Leg die even op een bord.
 16. Besprenkel de onderste helft met amaretto. Smeer daarna een flinke laag abrikozenconfituur op de onderste helft. Strooi op de confituur een mooie laag amandelschilfers. Zet dan de bovenste helft weer voorzichtig op de onderste en druk de taart goed aan.
 17. Maak nu de topping: smelt de chocolade samen met de boter, de room en het restje ‘café latte’ in een kookpot met antiaanbaklaag op een laag vuur, tot je een mooie, smeuïge chocoladesaus krijgt zonder klonters. Je kookvuur mag niet te hoog staan en je roert best zachtjes en regelmatig tot je beslag ‘glad’ is.
 18. Giet de topping uit over de taart en zorg ervoor dat de chocolade goed over de rand loopt zodat ook de zijkanten bedekt worden met de topping. Door boter toe te voegen aan de chocolade zal je topping wat glanzen, wat de taart weer mooier maakt.
 19. Zorg daarna voor een extra ‘toets’. Strooi bijvoorbeeld wat amandelschilfers of chocoladekorrels in het midden van de taart. Je kunt er ook de rand mee bestrooien, wat jij het leukst vindt! Maak je er een ‘Valentijnstaart’ van, dan is het ook mooi om ze bovenaan te versieren met wat rode vruchten, bv. een trosje aalbessen of enkele frambozen.

Tip

De taartbodem bak ik bewust niet vooraf blind. Even in de koelkast zetten, doet hem voldoende opstijven en tijdens het bakken gaan beide degen mooi in elkaar over.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht

De smaak van kardemom is kruidig, fris met een beetje munt en citroen. Het wordt vaak gebruikt in nagerechten. Kardemon wordt verkocht in peulen, zaadjes of in poedervorm … Lees meer

Cake 2

Mama’s Cake uit Mijn Mama’s Kookboek

In Mijn Mama’s Kookboek staan de recepten van mijn lieve mama Anny, afgewisseld met mijn varianten. Daar staan ook taarten in en cake, want niemand maakt dat beter dan mijn mama … Lees meer

AI0A6019

Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie

Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer

Zandkoekjes met KitchenAid #advertentie

Zandkoekjes met KitchenAid #advertentie

Zandkoekjes zijn altijd een hit, en ze maken is héél leuk om samen te doen met de kinderen. En met de 4,8l artisan keukenmixer van KitchenAid is het gewoon een fluitje van een cent … Lees meer

Chocolade Chip Cookies met Kitchenaid #advertentie

Chocolade Chip Cookies met Kitchenaid #advertentie

Zoals jullie weten ben ik een fiere ambassadeur van KitchenAid en voor dit recept gebruik ik uiteraard mijn 4,8l artisan keukenmixer. Chip cookies zijn zowat de meest traditionele Amerikaanse koekjes die er bestaan … Lees meer

Panna Cotta met chocolade, Amaretto, koffie en een spiegel van sinaasappel

Panna Cotta met chocolade, Amaretto, koffie en een spiegel van sinaasappel

Panna cotta is een Italiaans nagerecht, de naam betekent letterlijk gekookte room. Moeilijk te maken is het niet. De basisingrediënten zijn room, melk, suiker en gelatine … Lees meer

Vanille ijs met de Ijsmachine van KitchenAid #advertentie

Vanille ijs met de Ijsmachine van KitchenAid #advertentie

Ik maak erg graag vers roomijs. Als je dat zelf bereidt is het nog duizend keer lekkerder dan wanneer je het in de supermarkt koopt. Je kunt er ook zelf een echt vanillestokje aan toevoegen en zo rijk of zoet maken als je zelf wil … Lees meer

Bananengebak met hazelnoot chocolade

Bananengebak met hazelnoot chocolade

23 februari is de internationale feestdag van het bananengebak. Al enkele jaren is dat een trend, en ik heb twee jaar geleden ook eens een origineel recept ontwikkeld dat ik vandaag graag met je deel … Lees meer