Maite’s mystery cake

Dit is geen recept van mezelf, maar wel één van de beste taartenbakster onder m’n vrienden: Maite Goossens. In de beginjaren van Q-music was Maite de vaste nieuwsstem in de ochtendshow “Deckers en Ornelis” en sinds die dag is ze een superlieve vriendin gebleven.

Vandaag is Maite een zeer gewaardeerde collega bij Joe. Je kunt niet anders dan Maite graag zien, en je wordt er nog eens voor beloond ook met de lekkerste taarten van de hele wereld. Geen heel makkelijke taart om te maken misschien, het kost wel wat tijd, maar het is wel een super lekkere cake! Probeer maar eens, en vergeet het weer. Met een kleine overdosis chocolade lukt dat wel.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Maak eerst de taartbodem. Meng het bakmeel met de boter, de suiker en de grof gehakte noten. Je zal merken dat het een kleverig, taai deeg wordt.
  3. Vet een springvorm (22 cm diameter) in. Leg op de bodem een vel bakpapier en klik dan pas je springvorm vast. Onder de taart zit dan een vel bakpapier, aan de zijkanten heb je je ingevette springvorm. Je kunt ook de hele vorm, dus ook de rand, bedekken met bakpapier, maar dan is de rand van je taart ingedeukt en minder mooi.
  4. Druk het beslag aan op de bodem van de taart. Doe dat met de bolle kant van een lepel. Strijk het beslag uit over de hele bodem. Het deeg kleeft al snel aan je lepel, maar als je het rustig uitstrijkt en aandrukt, lukt het prima. Bestrooi de bodem met een laagje chocoladeschilfers of -korrels.
  5. Zet de vorm met het deeg in de koelkast.
  6. Maak nu je beslag. Klop de eieren op met de suiker. Dat kan met een mixer of in de foodprocessor. Klop het beslag stevig op, zo’n dikke 3 minuten, tot dat het witschuimig is en in volume toegenomen is.
  7. Voeg de vloeibare bakboter toe en klop weer goed op. Het volume zal wat afnemen.
  8. Meng daarna het zelfrijzend bakmeel met het amandelpoeder. Ik ga er meestal nog eens met een sausklopper door zodat het goed luchtig is en er geen klonters in zitten.
  9. Voeg het bloemmengsel bij het eimengsel en klop weer goed op met je mixer of foodprocessor. Je krijgt dan een redelijk zwaar deeg.
  10. Voeg tijdens het mixen dan geleidelijk aan de ‘café latte’ toe, wat het beslag meteen een pak lichter maakt. Doe er daarna ook de siroop en de amaretto bij.
  11. Klop alles nog eens goed op, zodat er zeker geen klonters in zitten en het smeuïg aanvoelt.
  12. Neem de vorm uit de koelkast en giet het beslag op de bodem die je net ervoor gemaakt hebt.
  13. Bak de taart 50 à 55 minuten in de voorverwarmde oven, tot je ziet dat ze flink gerezen is. Dat is belangrijk: als de taart goed rijst, is ze ook lichter. Ze krijgt een mooie bruine kleur en kan wat barstjes vertonen. Dan is ze klaar!
  14. Laat de taart na het bakken minstens 1 uur afkoelen.
  15. Werk dan de taart af. Snijd de taart horizontaal doormidden, eerder iets te hoog dan te laag. Hef, met behulp van een taartschep of andere keukenschep de bovenste helft eraf. Leg die even op een bord.
  16. Besprenkel de onderste helft met amaretto. Smeer daarna een flinke laag abrikozenconfituur op de onderste helft. Strooi op de confituur een mooie laag amandelschilfers. Zet dan de bovenste helft weer voorzichtig op de onderste en druk de taart goed aan.
  17. Maak nu de topping: smelt de chocolade samen met de boter, de room en het restje ‘café latte’ in een kookpot met antiaanbaklaag op een laag vuur, tot je een mooie, smeuïge chocoladesaus krijgt zonder klonters. Je kookvuur mag niet te hoog staan en je roert best zachtjes en regelmatig tot je beslag ‘glad’ is.
  18. Giet de topping uit over de taart en zorg ervoor dat de chocolade goed over de rand loopt zodat ook de zijkanten bedekt worden met de topping. Door boter toe te voegen aan de chocolade zal je topping wat glanzen, wat de taart weer mooier maakt.
  19. Zorg daarna voor een extra ‘toets’. Strooi bijvoorbeeld wat amandelschilfers of chocoladekorrels in het midden van de taart. Je kunt er ook de rand mee bestrooien, wat jij het leukst vindt! Maak je er een ‘Valentijnstaart’ van, dan is het ook mooi om ze bovenaan te versieren met wat rode vruchten, bv. een trosje aalbessen of enkele frambozen.

Tip

De taartbodem bak ik bewust niet vooraf blind. Even in de koelkast zetten, doet hem voldoende opstijven en tijdens het bakken gaan beide degen mooi in elkaar over.