Zwarte peperbessen zijn eigenlijk groene peperbessen die kort worden gekookt, waardoor het velletje barst, en die daarna gedroogd worden in de zon. Zo krijgen ze hun bruine kleur en gaan ze verrimpelen. Peper is een aromatische, pittige, specerij die je best op het einde van een bereiding toevoegt om zoveel mogelijk van zijn smaak en aroma te behouden. Zonder twijfel is vers gemalen zwarte peper de beste peper voor je gerechten.
In peper zitten vitamines A en C, en peper is ook rijk capsaïcine, die combinatie is goed voor hart- en bloedvaten. Het wat pikante karakter heeft de peper te danken aan de piperine, die stof komt vooral in de zwarte peper voor en zou volgens een onderzoek de aanmaak van vetcellen tegengaan. Het is trouwens diezelfde piperine die het neusslijmvlies prikkelt, waardoor je moet niezen als je peper opsnuift.
Peper komt al voor in eeuwenoude Indiase geschriften in het Sanskriet, waar het “pipali” genoemd werd. Via Perzië kwam het gebruik van peper bij de Egyptenaren en de Oude Grieken terecht. De Romeinen noemden de specerij “piper”, waar het Nederlandse woord peper direct van afstamt.
Peper is altijd zeer duur geweest, vandaar het woord peperduur. Zwarte peper of het zwarte goud konden alleen rijke burgers zich veroorloven. Peperkorrels werden zelfs een tijdje gebruikt als betaalmiddel. Gelukkig kan iedereen nu peper kopen aan democratische prijzen en is peper niet meer peperduur.
Het is maar een half weekje, met die hemelvaart. En dat wil ook zeggen dat de postbedeling wat lastiger zal zijn. Als je je moeder volgende zondag wil verrassen met een prachtig cadeau, dan kan ik je van hart Mijn Mama’s Kookboek aanbevelen … Lees meer
Laat ons niet overdrijven. Over het algemeen zijn maandagen niet per se gevaarlijker dan andere dagen van de week. Maar, en zonder paniek te willen zaaien, sommige studies hebben wel gesuggereerd dat er een licht verhoogd risico kan zijn op bepaalde gebeurtenissen op maandagen, zoals verkeersongelukken en hartaanvallen … Lees meer
Wij van Would Be Chef willen alles wat eetbaar is kennen. En als er eens iets is dat we niet meteen kennen gaan we op zoek naar wat het precies zou kunnen zijn … Lees meer
Ik hou van een lekker stukje fruit. Thuis is de fruitmand altijd goed gevuld en op het werk bij Joe krijgen we ook vers fruit op dinsdag en donderdag. zalig toch … Lees meer
Een handje okkernoten, ook wel walnoten genoemd, vind ik persoonlijk wel lekker. Ze zijn op de koop toe zeer voedzaam (ze hebben best wel wat calorieën natuurlijk, dus je moet er ook niet mee overdrijven) en bieden ook nog eens verschillende gezondheidsvoordelen vanwege hun voedingsstoffen … Lees meer
Eens ziek zijn, het overkomt ons allemaal wel eens. Dat je hoestend en kreunend je vakantie begint. Hoofdpijn. Keelpijn. Tandpijn. Net aan het begin van de zomer … Lees meer
Vandaag is de dag tegen voedselverspilling. Het is iets waar ik het erg moeilijk mee heb: eten weggooien. Mijn grootouders en ouders hadden het niet ontzettend breed, maar er werd wel elke dag lekker gegeten … Lees meer
Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer