#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12
Recept

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Dit heb je nodig 4 porties

  • 2 blikjes wilde zalm met MSC-label
  • 2 eieren
  • 2 lente-uitjes
  • 4 augurkjes
  • 2 kl kappertjes
  • 2 el mayonaise
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 1 derde van een komkommer
  • 1 halve rode ui
  • 1 halve appel
  • 1 el olijfolie
  • 1 kl witte wijnazijn
  • dille
#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

Bereiding

13 stappen

1 / 13

Kook de eitjes hard, en prak ze wat.

2 / 13

Laat de wilde zalm met MSC-label uitlekken en haal er de grootste graatjes uit.

3 / 13

Snipper het lente-uitje, de augurkjes en hak de kappertjes fijn.

4 / 13

Meng de mayonaise met de Griekse yoghurt.

5 / 13

Meng er de zalm, en de geprakte eieren onder.

6 / 13

Afkruiden met peper en zout naar smaak, en eventueel een druppel tabasco.

7 / 13

Laat tot een mousse draaien in de blender.

8 / 13

Snij een derde van een  komkommer en de halve rode ui samen met de halve appel in brunoise en meng.

9 / 13

Voeg wat olijfolie en witte wijnazijn toe en fijngesnipperde dille.

10 / 13

Doe wat van de komkommer- en appelsalade onderin een cocktailglas.

11 / 13

Doe er een paar lepels van de zalmmousse over.

12 / 13

Werk af met nog wat van de groenten.

13 / 13

Werk af met verse dille.

Laat het smaken.

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen. De dag werd voor het eerst voorgesteld door Canada in 1992 tijdens de Earth Summit in Rio de Janeiro en zestien jaar later officieel erkend door de Verenigde Naties in 2008.

De wereldoceanendag richt zich op het bewustmaken van het publiek over de invloed van menselijke activiteiten op de oceanen, het bevorderen van duurzaam beheer en het stimuleren van initiatieven voor het behoud van mariene omgevingen en biodiversiteit. Elk jaar is er een specifiek thema dat aandacht vestigt op belangrijke kwesties zoals vervuiling, klimaatverandering, overbevissing en bescherming van mariene ecosystemen.

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef5
#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef7
#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef2
#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef9

De slogan voor dit jaar luidt ‘Duurzaam vissen betekent meer’. Meer plezier van een goede vangst. Meer voedzame maaltijden. Meer voor lokale economieën. Meer kleur in onze oceaan. Meer wonderen om te ontdekken. En aangezien duurzame visserij de wereld 16 miljoen ton vis en zeevruchten meer kan opleveren, betekent dit ook meer vis. Simpel gezegd betekent duurzame visserij dus meer voor iedereen.

Om wereldoceanendag te vieren heb ik een erg lekker gerecht bedacht. Het is een heerlijke mousse van wilde roze zalm uit blik met het MSC-label, wat je een garantie geeft op duurzame vangst. Ik combineer die met een frisse salade van appel, komkommer en rode ui. In een cocktailglas geserveerd is het een prachtig voorgerecht voor zomerse dagen. Je kunt het ook in kleinere porties als aperitiefhapje serveren.

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef4
#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef11
#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef10
#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

MSC is een non-profitorganisatie, geïnitieerd door het Wereld Natuur Fonds en Unilever, en zelfstandig uitgegroeid naar een internationaal erkend milieukeurmerk en certificeringsprogramma om overbevissing tegen te gaan en de biodiversiteit te beschermen. Om voor het MSC-keurmerk in aanmerking te komen moet een visserij voldoen aan de MSC-standaard voor duurzaam gevangen vis. Je kunt er door het keurmerk van MSC met andere woorden zeker van zijn dat de vis of de schaal- en schelpdieren die je in de winkel koopt helemaal ‘wild’ en duurzaam gevangen zijn. Op die manier help je mee om overbevissing tegen te gaan. Klik hier en ontdek nog meer informatie over Wereld Oceanen Dag 2024. 

Bereiding

  1. Kook de eitjes hard, en prak ze wat.
  2. Laat de wilde zalm met MSC-label uitlekken en haal er de grootste graatjes uit.
  3. Snipper het lente-uitje, de augurkjes en hak de kappertjes fijn.
  4. Meng de mayonaise met de Griekse yoghurt.
  5. Meng er de zalm, en de geprakte eieren onder.
  6. Afkruiden met peper en zout naar smaak, en eventueel een druppel tabasco.
  7. Laat tot een mousse draaien in de blender.
  8. Snij een derde van een  komkommer en de halve rode ui samen met de halve appel in brunoise en meng.
  9. Voeg wat olijfolie en witte wijnazijn toe en fijngesnipperde dille.
  10. Doe wat van de komkommer- en appelsalade onderin een cocktailglas.
  11. Doe er een paar lepels van de zalmmousse over.
  12. Werk af met nog wat van de groenten.
  13. Werk af met verse dille.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer