Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie
Recept

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Dit heb je nodig 4 personen

  • 8 sneetjes toastbrood (mag ook rustieker brood zijn)
  • 1 sjalotjes
  • 1 half teentje look
  • Goede boter
  • Een bakje Franse paddenstoelen
  • Een paar lepels goede truffeltapenade (naar smaak)
  • 300 gram Comté, fijngemalen
  • 8 kleine plakjes Prosciutto of 4 grote
Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Doe de sjalotjes, de paddenstoelen, de look en de rozemarijn met een paar lepels olijfolie in de blender en hak alles heel fijn (er mag nog een kleine structuur inzitten).

2 / 8

Smelt een klompje boter met een scheut olijfolie in een hete pan en bak de duxelles van paddenstoelen enkele minuten om en om. Eventueel kun je ze dan nog even fijnhakken in de blender.

3 / 8

Roer er net voldoende truffeltapenade onder om een smeerbare smeuïge pasta te bekomen.

4 / 8

Smeer de sneetjes brood aan de buitenkant in met boter.

5 / 8

Smeer de onderste toast dan aan de binnenkant in met een dikke laag van de paddenstoelen-truffelmix.

6 / 8

Doe daarop de gemalen Comté, en werk af met een plakje of twee Prosciutto.

7 / 8

Leg de andere beboterde boterham daarop.

8 / 8

Grill in de croque monsieur machine, of in de pan tot de kaas gesmolten is en de croque mooi getoast is.

Laat het smaken.

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit. Serveer er misschien nog een fris slaatje bij met wat verse kruiden en een lichtzure dressing op basis van een spannende azijn en wat goede olijfolie en je hebt een heerlijke maaltijd.

Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Comté komt uit de Jura in Frankrijk heeft een hele rijke geschiedenis, want is sinds 1958 al in het bezit van een AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) en sinds 1996 draagt Comté draagt het AOP-label (Appellation d’Origine Protégée), waardoor deze topkaas beschermd wordt op Europees niveau.

De streek van Comté telt 140 kaasmakerijen (fruitières) en de melk om de kaas te maken komt van een gebied dat is beperkt tot een straal van 25 km rondom elke kaasmakerij. Er is 400 liter rauwe melk nodig, afkomstig van Franse Montbéliarde- en Simmentalkoeien, voor één kaaswiel Comté van 40 kg. De minimale rijpingstijd voor Comté is 4 maanden. Er is geen maximale rijpingstijd voor Comté, deze kan gaan van 18 tot 24 maanden, en zelfs tot 48 maanden.

Bereiding

  1. Doe de sjalotjes, de paddenstoelen, de look en de rozemarijn met een paar lepels olijfolie in de blender en hak alles heel fijn (er mag nog een kleine structuur inzitten).
  2. Smelt een klompje boter met een scheut olijfolie in een hete pan en bak de duxelles van paddenstoelen enkele minuten om en om. Eventueel kun je ze dan nog even fijnhakken in de blender.
  3. Roer er net voldoende truffeltapenade onder om een smeerbare smeuïge pasta te bekomen.
  4. Smeer de sneetjes brood aan de buitenkant in met boter.
  5. Smeer de onderste toast dan aan de binnenkant in met een dikke laag van de paddenstoelen-truffelmix.
  6. Doe daarop de gemalen Comté, en werk af met een plakje of twee Prosciutto.
  7. Leg de andere beboterde boterham daarop.
  8. Grill in de croque monsieur machine, of in de pan tot de kaas gesmolten is en de croque mooi getoast is.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Wat zijn pickles en hoe maak je ze zelf?

Ik ben zot van pickles, als ze zelf gemaakt zijn. En moeilijk is dat eigenlijk niet. Pickles zijn ingelegde groenten zoals komkommers, uien, paprika’s, bloemkool of wortels, die worden geconserveerd in een zure oplossing van azijn, water en zout, soms met wat suiker voor de zoete toets en bijna altijd met kruiden voor een mooie extra smaak … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer