Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie
Recept

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Dit heb je nodig 4 personen

  • 8 sneetjes toastbrood (mag ook rustieker brood zijn)
  • 1 sjalotjes
  • 1 half teentje look
  • Goede boter
  • Een bakje Franse paddenstoelen
  • Een paar lepels goede truffeltapenade (naar smaak)
  • 300 gram Comté, fijngemalen
  • 8 kleine plakjes Prosciutto of 4 grote
Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Doe de sjalotjes, de paddenstoelen, de look en de rozemarijn met een paar lepels olijfolie in de blender en hak alles heel fijn (er mag nog een kleine structuur inzitten).

2 / 8

Smelt een klompje boter met een scheut olijfolie in een hete pan en bak de duxelles van paddenstoelen enkele minuten om en om. Eventueel kun je ze dan nog even fijnhakken in de blender.

3 / 8

Roer er net voldoende truffeltapenade onder om een smeerbare smeuïge pasta te bekomen.

4 / 8

Smeer de sneetjes brood aan de buitenkant in met boter.

5 / 8

Smeer de onderste toast dan aan de binnenkant in met een dikke laag van de paddenstoelen-truffelmix.

6 / 8

Doe daarop de gemalen Comté, en werk af met een plakje of twee Prosciutto.

7 / 8

Leg de andere beboterde boterham daarop.

8 / 8

Grill in de croque monsieur machine, of in de pan tot de kaas gesmolten is en de croque mooi getoast is.

Laat het smaken.

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit. Serveer er misschien nog een fris slaatje bij met wat verse kruiden en een lichtzure dressing op basis van een spannende azijn en wat goede olijfolie en je hebt een heerlijke maaltijd.

Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Comté komt uit de Jura in Frankrijk heeft een hele rijke geschiedenis, want is sinds 1958 al in het bezit van een AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) en sinds 1996 draagt Comté draagt het AOP-label (Appellation d’Origine Protégée), waardoor deze topkaas beschermd wordt op Europees niveau.

De streek van Comté telt 140 kaasmakerijen (fruitières) en de melk om de kaas te maken komt van een gebied dat is beperkt tot een straal van 25 km rondom elke kaasmakerij. Er is 400 liter rauwe melk nodig, afkomstig van Franse Montbéliarde- en Simmentalkoeien, voor één kaaswiel Comté van 40 kg. De minimale rijpingstijd voor Comté is 4 maanden. Er is geen maximale rijpingstijd voor Comté, deze kan gaan van 18 tot 24 maanden, en zelfs tot 48 maanden.

Bereiding

  1. Doe de sjalotjes, de paddenstoelen, de look en de rozemarijn met een paar lepels olijfolie in de blender en hak alles heel fijn (er mag nog een kleine structuur inzitten).
  2. Smelt een klompje boter met een scheut olijfolie in een hete pan en bak de duxelles van paddenstoelen enkele minuten om en om. Eventueel kun je ze dan nog even fijnhakken in de blender.
  3. Roer er net voldoende truffeltapenade onder om een smeerbare smeuïge pasta te bekomen.
  4. Smeer de sneetjes brood aan de buitenkant in met boter.
  5. Smeer de onderste toast dan aan de binnenkant in met een dikke laag van de paddenstoelen-truffelmix.
  6. Doe daarop de gemalen Comté, en werk af met een plakje of twee Prosciutto.
  7. Leg de andere beboterde boterham daarop.
  8. Grill in de croque monsieur machine, of in de pan tot de kaas gesmolten is en de croque mooi getoast is.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf … Lees meer

Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie

Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie

Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Vandaag heb ik kaaskoekjes gemaakt die ik vul met een zachte mousse van Comté, gepekelde groene selder en lekkere ham … Lees meer

ZEEUWSE MOSSELEN OP PERUVIAANSE WIJZE #advertentie

Zeeuwse mosselen op peruviaanse wijze #advertentie

We gaan met dit gerecht twee keer op reis. Eerst gaan we onze lekkere mosselen in Zeeland halen, want de Zeeuwse mosseltjes zijn gewoon de beste. En we gaan ook even helemaal naar Zuid-Amerika, naar Peru … Lees meer

Toast met roastbeef, parmezaan en truffel #advertentie

Toast met roastbeef, parmezaan en truffel #advertentie

Soms moet je het jezelf niet al te moeilijk maken. Dit is een zalig hapje waar niet al teveel werk in kruipt. Vraag gewoon aan je slager om mooie plakjes roze rosbief … Lees meer

Tartaar van gerookte heilbot en krieltjes met Royal Belgian Caviar #advertentie

Tartaar van gerookte heilbot en krieltjes met Royal Belgian Caviar #advertentie

Dit is een koninklijk hapje, dat evengoed, in een grotere versie zoals hier, een zalig voorgerecht kan zijn. De combinatie van het gerookte van de heilbot, met de aardappelen die je in zoutkorst bereidt, en daar de zelf opgelegde komkommer bij, samen met de zure room, maakt dit een prachtige Scandinavische aandoende basis waarbij de heerlijke Belgische kaviaar van Royal Belgian Caviar geweldig tot z’n recht komt … Lees meer

Fris aperitief soepje met de draadloze staafmixer van KitchenAid #advertentie

Fris aperitief soepje met de draadloze staafmixer van KitchenAid #advertentie

Als ambassadeur van KitchenAid mag ik zowat alle nieuwe toestellen uittesten, en met veel enthousiasme mag ik je deze keer de draadloze staafmixer voorstellen … Lees meer