Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie
Recept

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit heb je nodig 4 personen

  • 2 kg Mosselen
  • 4 sjalotjes
  • 4 stronkjes witloof
  • 1 chilipeper
  • 1 limoen en 1 citroen
  • Citroentijm
  • Beetje verse mierikswortel
  • 2 el goede boter
  • 1 half flesje Fourchette Bier ( een zalig Culinair Speciaalbier voor en door Belgische Chefs ontworpen.
Voor de mosselsaus
  • Potje zure room
  • Dikke lepel lekkere mosterd
  • Ruime portie verse fijngesneden dragon
Voor de “viskoekjes” (alles mengen en afbakken en 12 minuten afbakken in de oven op 170 gr)
  • 76 g bloem
  • 44 g eiwit
  • 30 g gesmolten boter
  • 10 g poedersuiker
  • 10 g mierikswortel heel fijn geraspt
Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Bereiding

11 stappen

1 / 11

Reinig de mosselen en spoel ze.

2 / 11

Snij de sjalotjes in ringen.

3 / 11

Snij het witloof fijn.

4 / 11

Hak het pepertje.

5 / 11

Haal de zeste van de citroen en limoen, en snij de citrusvruchten in partjes.

6 / 11

Meng alle ingrediënten in een mosselpot.

7 / 11

Kook onder deksel op hoog vuur, je mag een paar keer opschudden, tot de schelpjes open zijn.

8 / 11

Giet de gekookte mosselen in een grote schaal en bestrooi met fijngehakte peterselie.

9 / 11

Meng alle ingrediënten voor de viskoekjes, doe ze in de mal en bak 12 min op 170 graden.

10 / 11

Steek de gebakken “ viskoekjes” bij de mosselen.

11 / 11

Meng de ingrediënten van het vissausje, de zure room, de mosterd en de dragon, en serveer als dip.

Laat het smaken.

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken. Ik daagde jullie uit om creatief aan de slag te gaan met deze zalige lekkernij en mezelf en een gespecialiseerde jury van mosseltelers uit Zeeuws Vlaanderen te verrassen met een fantastisch recept.

Vandaag mag ik de winnares bekend maken. Het recept van de uiterst sympathieke Miet Schraepen uit Diepenbeek, een gepassioneerde hobbykok die houdt van klassieke gerechten met een originele twist, die niks liever doet dan vrienden en familie verwennen met lekkere gerechten, is door de jury uitgeroepen tot winnaar: Zeeuwse mosselen in tapas-versie met witloof en Fourchette.

Ik ging onlangs op bezoek bij Miet, die me absoluut verwende met echt zalig lekkere mosselen, een recept dat je thuis zeker ook eens moet proberen. De video en het recept kun je hier terugvinden.

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie
Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie
Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Als winnaar mag Miet nu trots de titel “Mosselrecept 2023” boven haar recept zetten. En ze wint een culinair weekend in Zeeuws Vlaanderen: een heerlijke overnachting voor 2 in Philippine, een mosselmaaltijd voor 2 personen in Philippine en op de koop toe een mosselpakket voor 4 personen incl. 3 kilo mosselen!

Bereiding

  1. Reinig de mosselen en spoel ze.
  2. Snij de sjalotjes in ringen.
  3. Snij het witloof fijn.
  4. Hak het pepertje.
  5. Haal de zeste van de citroen en limoen, en snij de citrusvruchten in partjes.
  6. Meng alle ingrediënten in een mosselpot.
  7. Kook onder deksel op hoog vuur, je mag een paar keer opschudden, tot de schelpjes open zijn.
  8. Giet de gekookte mosselen in een grote schaal en bestrooi met fijngehakte peterselie.
  9. Meng alle ingrediënten voor de viskoekjes, doe ze in de mal en bak 12 min op 170 graden.
  10. Steek de gebakken “ viskoekjes” bij de mosselen.
  11. Meng de ingrediënten van het vissausje, de zure room, de mosterd en de dragon, en serveer als dip.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer