10 dingen die (mij) echt kunnen irriteren aan obers
Nieuws

10 dingen die (mij) echt kunnen irriteren aan obers

Ik heb het grootste respect voor mensen die werken in de Horeca. En ik weet zeker dat klanten echt vervelend kunnen zijn. Veeleisend. Ik heb van veel obers al gruwelijke verhalen gehoord over klanten die gewoon gigantisch onbeschoft zijn en hen beschouwen als personeel waar ze mogen op neerkijken. Dat soort klanten verdienen wellicht geen topservice.

Toch zijn er een paar dingetjes die obers misschien ook zelf beter achterwege laten wanneer ze je bedienen. Voor iedereen in de horeca: think about it. En oh ja, als je het er grondig mee oneens bent, let me know. Wie weet ben ik wel een lastige klant. Alhoewel, ik denk het niet…

1. Wegkijken van de tafel terwijl ze je bestelling opnemen

Ik vind het altijd erg lastig wanneer obers duidelijk met duizend en één andere dingen bezig zijn in het restaurant, maar nauwelijks met jou als klant. Dat hun ogen kleven aan die knappe dame drie tafels verder, dat soort dingen. En dat ze dan tijdens het opnemen van de bestelling zoiets hebben van: “kunt u dat nog eens herhalen?” Neen, kunt u alstublieft even opletten, dank u.

2. In discussie gaan wanneer een wijn duidelijk kurksmaak heeft

Ooit eens voorgehad in een toprestaurant. Je moet hier het verhaal maar eens lezen. Afschuwelijk. Je staat zo voor Piet Lul wanneer zo’n sommelier gewoon niet toe wil geven. En het was dan nog in een menu met aangepaste wijnen. Zo’n domme discussie over een glas wijn terwijl we daar honderden euro’s betaalden. Ondanks het lekkere eten ben ik niet van plan daar snel weer te keren. Dom, want die sommelier werkt daar misschien al lang niet meer.

3. Alles op de eigen menukaart fantastisch vinden

Als je goede raad vraagt heb je er niks aan wanneer de ober werkelijk elk gerecht op de kaart “fan-tas-tisch” vindt. Ja zeg. Ik wil niet dat je van voorgerecht tot nagerecht jezelf drie sterren geeft. Ik wil goede raad. Leg me dus gewoon even uit waarom ik welk gerecht zou kunnen nemen. Stel mij wat vragen om aan te voelen waar ik van hou, en doe dan suggesties.

4. Gerechten op de menukaart afkraken

Dat heb je ook wel eens voor. Het is eerlijk hoor, van die ober. Maar soms hoeft dat nu ook niet per se. Dat zo’n man doodleuk zegt: dat zou ik nu niet nemen want dat is eigenlijk niet zo lekker. Hilarisch. Dat geeft mij niet zoveel vertrouwen in de keuken en de kok eigenlijk. Maar soit, dit is minder storend dan het vorige: alles fantastisch vinden.

5. Altijd het duurste suggereren

Je vraagt welke rode wijn het beste zou passen bij een gerecht en je krijgt zonder twijfel het duurste glas aangesmeerd. Idem dito bij de gerechten. Dat voelt een beetje aan als afzetterij. Ik vind het net knap wanneer een sommelier zegt: “dat is nu niet de duurste wijn, maar prijs/kwaliteit vind ik dit ideaal voor dit gerecht. Kijk, dat is scoren!

6. Alle interesse verliezen wanneer je niet voor het duurste gaat

Ooit voorgehad in een sterrenrestaurant in het Zuiden Van Frankrijk. We waren nog twintigers. En we hadden gespaard om naar dat ene bijzondere restaurant te gaan. De voiturier haalde al zijn neus op voor het kevertje waarmee we kwamen aanrijden. Ik vond dat nochtans knap staan naast die cabrio’s, Jaguars en dikke Mercedessen, maar soit.

En toen de ober doorhad dat we voor een eerder bescheiden wijn gingen (die was voor ons toen al echt duur) verloor hij alle interesse in onze tafel. Vond ik zo verschrikkelijk. Ja, aan de tafels naast ons zaten vijftigers wijnen van honderden of zelfs duizenden euro’s te drinken. Maar wij waren toch ook klanten? Enfin, die ene keer. Nooit meer terug geweest. Vergeet ik nooit. Oh ja, het restaurant was Moulin De Mougins. Het was twintig jaar geleden, haha, misschien is alles er intussen veranderd. Maar toch.

7. Geen respect tonen voor je wijn

Hei, lieve ober, ik betaal voor deze wijn he. En ik wil die ook gewoon graag drinken. Ik wil er absoluut niet het tafelkleed mee laten schilderen en al zeker niet mijn broek of zo. Dus giet eens rustig. Dat wilde klotsen in mijn glas, dat hoeft echt niet. En oh ja, ik begrijp de gewoonte dat een topsommelier een klein glaasje voorproeft, om zeker te zijn dat de wijn OK is. Maar je hoeft daarom geen half glas achterover te slaan hé.

8. Duidelijk alle signalen negeren wanneer je ze roept

Een moeilijke natuurlijk. Soms hebben obers het zo ontzettend druk dat ze alle truken van de foor moeten bovenhalen om iedereen tegelijk te bedienen, en de lastige klanten die constant zitten te wenken worden dan wel eens genegeerd. Sommige obers zijn daar echt zo ontzettend getraind in, dat het echt wel wat irritant wordt.

Als je denkt: als ik nu naakt op tafel de Macarena zou gaan dansen terwijl ik luidkeels “ober ik kan niet langer blijven wachten en smachten” zou zingen, zou deze  wegkijker mij nog kunnen blijven negeren, kijk, dan zit er iets fout. Zeker als je merkt dat een andere tafel (met een knappe dame of heer, of één of andere VIP) wel voortdurend gesoigneerd wordt. Niet leuk!

9. Hun hele leven vertellen

Van sommige obers denk je: ja, misschien zouden wij best een pintje met elkaar kunnen gaan drinken, en dan wil ik aan de toog wel eens je hele levensverhaal beluisteren, maar vanavond heb ik andere plannen. Ik zit hier namelijk met mijn partner te eten. Of met goede vrienden. De kunst is om als ober gewoon wat aan te voelen hoe ver je klanten willen gaan in een gezellige babbel. Ik vind het zelf best fijn om wat te kletsen maar er zijn grenzen.

10. Afruimen voor alle borden leeg zijn

Hoe vaak gebeurt dat niet? Het ergste is natuurlijk wanneer je bord wordt afgeruimd wanneer je zelf nog aan het eten bent. Hei dude, wat gebeurt er, is dat hier de regel van “je mag maar 80% van je bord leegeten of wat?” Maar ik vind het ook gewoon niet OK wanneer de reeds lege borden van tafelgenoten alvast worden meegenomen, terwijl andere gasten nog lekker zitten te eten. Alsof er een prikklok op je diner staat ingesteld. Niet fijn!

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer