In Amerika is “chili” (niet het pepertje, maar het gerecht) uiterst populair. En daarom heeft dit spicy gerecht zelfs een eigen feestdag, vandaag 28 februari. In tienduizenden restaurants in het gigantische land wordt vandaag dan ook uitgepakt met “Chili Specials”. En in veel families in Amerika wordt er vandaag een heuse “chili party” georganiseerd.
Mensen denken dat chili’s oorspronkelijk uit Mexico komen, maar dat wordt tegenwoordig tegengesproken door Amerikaanse onderzoekers. Die denken namelijk dat het populaire gerecht voor het eerst werd gemaakt in Texas, en het zou eigenlijk een kruising zijn van oorspronkelijke Amerikaans, Mexicaanse, en Spaanse invloeden. De eerste keer dat dit gerecht beschreven werd gebeurde trouwens in San Antonio in 1828.
Sommigen eten hun chili liefst puur, uit een bowl of een diep bord. Er zijn er die de chili liefst op een aardappel eten, en sommigen laten de bonen zelfs weg uit het gerecht. En dan zijn er mensen die zelfs het gehakt weglaten, en in plaats van een klassieke “chili con carne” dan voor een “chili sin carne” gaan. Ikzelf heb er mijn eigen receptje voor. Misschien eens proberen vandaag, om de feestdag van de chili te vieren.
Chili’s zijn in Amerika ontzettend populair, en eerlijk gezegd: een pittige chili con carne kan ik zelf ook wel eens waarderen. Een pittig gerecht, niet moeilijk, en zeer voedzaam.
Maar ik maak ook wel eens graag mijn snelle chili sin carne. Mijn chili con carne zonder vlees, met quorn. Geloof me, dat is ook echt lekker … Lees meer
Recept
Mijn chili sin carne
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer
Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer