In Amerika is “chili” (niet het pepertje, maar het gerecht) uiterst populair. En daarom heeft dit spicy gerecht zelfs een eigen feestdag, vandaag 28 februari. In tienduizenden restaurants in het gigantische land wordt vandaag dan ook uitgepakt met “Chili Specials”. En in veel families in Amerika wordt er vandaag een heuse “chili party” georganiseerd.
Mensen denken dat chili’s oorspronkelijk uit Mexico komen, maar dat wordt tegenwoordig tegengesproken door Amerikaanse onderzoekers. Die denken namelijk dat het populaire gerecht voor het eerst werd gemaakt in Texas, en het zou eigenlijk een kruising zijn van oorspronkelijke Amerikaans, Mexicaanse, en Spaanse invloeden. De eerste keer dat dit gerecht beschreven werd gebeurde trouwens in San Antonio in 1828.
Sommigen eten hun chili liefst puur, uit een bowl of een diep bord. Er zijn er die de chili liefst op een aardappel eten, en sommigen laten de bonen zelfs weg uit het gerecht. En dan zijn er mensen die zelfs het gehakt weglaten, en in plaats van een klassieke “chili con carne” dan voor een “chili sin carne” gaan. Ikzelf heb er mijn eigen receptje voor. Misschien eens proberen vandaag, om de feestdag van de chili te vieren.
Chili’s zijn in Amerika ontzettend populair, en eerlijk gezegd: een pittige chili con carne kan ik zelf ook wel eens waarderen. Een pittig gerecht, niet moeilijk, en zeer voedzaam.
Maar ik maak ook wel eens graag mijn snelle chili sin carne. Mijn chili con carne zonder vlees, met quorn. Geloof me, dat is ook echt lekker … Lees meer
Recept
Mijn chili sin carne
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer