28 februari is Chili Day

In Amerika is “chili” (niet het pepertje, maar het gerecht) uiterst populair. En daarom heeft dit spicy gerecht zelfs een eigen feestdag, vandaag 28 februari. In tienduizenden restaurants in het gigantische land wordt vandaag dan ook uitgepakt met “Chili Specials”. En in veel families in Amerika wordt er vandaag een heuse “chili party” georganiseerd.

Mensen denken dat chili’s oorspronkelijk uit Mexico komen, maar dat wordt tegenwoordig tegengesproken door Amerikaanse onderzoekers. Die denken namelijk dat het populaire gerecht voor het eerst werd gemaakt in Texas, en het zou eigenlijk een kruising zijn van oorspronkelijke Amerikaans, Mexicaanse, en Spaanse invloeden. De eerste keer dat dit gerecht beschreven werd gebeurde trouwens in San Antonio in 1828.

Sommigen eten hun chili liefst puur, uit een bowl of een diep bord. Er zijn er die de chili liefst op een aardappel eten, en sommigen laten de bonen zelfs weg uit het gerecht. En dan zijn er mensen die zelfs het gehakt weglaten, en in plaats van een klassieke “chili con carne” dan voor een “chili sin carne” gaan. Ikzelf heb er mijn eigen receptje voor. Misschien eens proberen vandaag, om de feestdag van de chili te vieren.