Op crashdieet om beter te kunnen vechten tegen corona?

Opvallend artikel op www.hln.be gisteren. De vraag werd gesteld of zwaarlijvige mensen eerder op intensive care belanden dan mensen zonder overgewicht. Want op de intensieve afdeling van het UZ Leuven zou op dit moment 75 procent van de mensen te zwaar zijn. En de vraag werd dan ook gesteld of het daarom een goed idee is om nu snel aan een crashdieet te beginnen.

Daarnet vertelde een dokter in mijn ochtendshow op Joe dat het toch opvallend is dat veel patiënten oudere mannen zijn met hoge bloeddruk en soms suikerziekte. Ik had het er gisterenavond nog over met een goede vriend van me die dokter is en die me op het hart drukte om zeker vaak op te roepen op de radio om je aan de regels te houden. Social distancing is zeer belangrijk, zei hij. Maar alle mensen nu op dieet zetten vond hij eerlijk gezegd een beetje flauwekul. Een echt oorzakelijk verband bewijzen tussen overgewicht en grotere gevoeligheid voor corona zal ook niet meteen mogelijk zijn.

Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat mensen die fit zijn en gezond wel meer kans hebben om dit rotvirus aan te kunnen zei hij me. Dat is ook gewoon een kwestie van logisch nadenken. Dus ja, het is goed om op je gewicht te letten. Niet alleen om corona aan te kunnen als dat zou moeten. Maar ook om alle andere medische problemen te vermijden. Je hoeft niet aan een crashdieet te beginnen, maar nu extra snoepen of extra alcohol drinken of ongezond gaan eten is ook geen goed idee.

Dus een beetje op je gewicht letten wou hij natuurlijk wel aanraden aan iedereen. Nu en zeker ook na deze corona-crisis. Ik wil je daarom graag nog even uitleggen hoe ik zelf op mijn gewicht probeer te letten.