De beste raad voor iedereen die vreest dat hij te dik wordt tijdens de feesten!

Gisteren lekker gegeten? Gefrituurde hapjes? Kalkoen? Kroketjes? Gourmet? Kerststronk daarna? Of ijstaart? Pralines bij de koffie? Was er lekker veel drank bij? En weet je dat je (net als ik) zo iemand bent die dat meteen bekoopt wanneer je op de weegschaal gaat staan? Herkenbaar! Het hoort bij de kerstdagen. Moeders en oma’s die nog een keertje extra kroketjes op je bord scheppen. Je kunt gewoon niet neen zeggen wanneer het feest zo gezellig is. Het is ook maar één keer kerstavond.

En toch heb ik één geweldig goede raad voor jullie. En het komt niet eens van mij, maar ik kreeg het toegestuurd door verschillende volgers van Would Be Chef. Toen ik een paar dagen geleden mijn slimme tips op een rij zette over hoe je kunt vermijden dat je te dik wordt tijdens de feestdagen, kreeg ik namelijk van verschillende mensen deze goede raad, deze zeg maar “inspirerende quote”:

je wordt niet dik tussen kerst en nieuwjaar, maar tussen nieuwjaar en kerst

 

Ik had die tip eigenlijk nog nooit gelezen. Maar toen ik even ging googelen blijkt het een bekende quote te zijn, die zelfs op vele kerstkaartjes en “online tegeltjes” prijkt. Het is dan ook een hele goede. Want de boodschap is duidelijk en klopt. Soms moet je je eens een beetje durven te laten gaan, en al zeker wanneer je gezellig met de familie aan het feesten bent.

Je gewicht zul je vooral onder controle weten te houden, wanneer je niet eventje vlug een crashdieet volgt, maar enkel wanneer je een andere levenshouding aanneemt. Weten waarom je gezond wil zijn is de essentie, en dan lukt het allemaal veel makkelijker. En dat hou je dus enkel vol wanneer je het hele jaar door wat uitkijkt, wat probeert te bewegen en een evenwichtig eetpatroon aan begint te nemen. Die paar kerstkroketten teveel maken op termijn het verschil niet.

Maar dat neemt niet weg dat ik voor de mensen die denken: “OK, kerstavond heb ik nu achter de rug, en dat was een lekker overdadig festijn, maar die feesten die er nu nog aankomen (en dat zijn er nog wel wat) wil ik toch een beetje voorzichtiger aanpakken,” toch nog even mijn andere tips op een rij zet. Je doet er mee wat je wil. Maar vergeet vooral niet te genieten van deze zalige familiedagen.