Met deze kleine truc kon ik een topchef verbazen…

Je kunt mij tegenwoordig aan de slag zien op njam! met Roger van Damme, in “Van Passie Tot Perfectie” samen met Roger van Damme. In ons gerecht van vorige zaterdag, de gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijs, gebruikten we wat citroensap. Roger vroeg me of ik de truc kende om meer sap uit een citroen te halen. En hij vertelde me dat je de citroen stevig moet aanrollen op het werkblad. Dat klopt. Dat is een slimme truc…

Maar er bestaat een nog slimmere truc om alles uit je citroentjes te halen wat er inzit. Stop je citroen een goede twintig seconden in je microgolfoven op de hoogste stand, en laat die dan een minuutje afkoelen voor je hem doormidden snijdt en uitperst.

Zo krijg je bijna alle sap uit de citroen. Door de verwarming verslapt namelijk de binnenkant van citrusvruchten (ja de truc werkt ook voor limoentjes en sinaasappels) en zo lukt het persen net iets makkelijker.

Roger was onder de indruk, probeerde de truc zelf, en vertelde me bij de volgende opnames dat hij die nu ook toepast. Cool hé? Geen truc van tante Kaat (alhoewel ik durf te vermoeden dat ze die ook wel eens in een boek heeft gezet) maar wel van nonkel Sven. Pers alles uit je dag! En uit je citroen.