Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes
Recept

Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 800 gr zalm
  • Verse kruiden (citroentijm, munt, oregano, …)
  • Gedroogde kruiden (venkelzaad, komijn, kruidnagel, …)
  • 4 witloofstronken
  • 20-tal radijzen
  • 1 potje wakamé
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • Peper & zout
  • Olijfolie
Ingrediënten voor de sojamayonaise:
  • 1 ei
  • 2 el sojasaus
  • 1 kl suiker
  • 1 snuifje zout
  • 1 el citroensap
  • 1 el sushiazijn
  • 50 ml zonnebloemolie
Ingrediënten voor de honingdressing:
  • 50 ml olijfolie
  • 1 el honing
  • 1 citroen, het sap
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • Peper & zout
Ingrediënten voor de afwerking:
  • 100 gr zeekraal
  • 100 gr gerookte zalm, fijngehakt
  • 100 gr rauwe zalm, fijngehakt
  • Enkele druppels citroensap
  • 1 handje kroepoek, verkruimeld
 
Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Verwijder het vel van de zalm en snijd de zalm vervolgens in kleine moten.

2 / 10

Leg de stukjes in een schaal en breng ze op smaak met peper, zout en olijfolie.

3 / 10

Voeg indien gewenst verse kruiden (citroentijm, munt, oregano, …) of gedroogde kruiden (venkelzaad, komijn, kruidnagel, …) naar smaak toe en stoom de vis gaar gedurende 4 à 5 minuten op 80 graden.

4 / 10

Leg het vel van de zalm tussen twee siliconen matjes en bak het in een voorverwarmde oven van 180 graden tot het krokant is.

5 / 10

Snijd de witloofstronken en de radijzen fijn.

6 / 10

Hak de wakamé grof.

7 / 10

Meng de groentjes en het zeewier in een grote kom en voeg er nog wat fijngehakte bieslook aan toe.

8 / 10

Meng alle ingrediënten voor de sojadressing (behalve de olie) in een kom.

9 / 10

Voeg al kloppend straalsgewijs de olie toe.

10 / 10

Meng ook alle ingrediënten voor de honingdressing in een kommetje.

Dresseren

6 stappen

1 / 6

Meng enkele lepels van de honingdressing onder het witloofslaatje.

2 / 6

Bak de zeekraal in een scheutje olijfolie.

3 / 6

Meng de gerookte zalm met de rauwe zalm.

4 / 6

Besprenkel met enkele druppels citroensap.

5 / 6

Schik de gestoomde zalm, de zeekraal en het witloofslaatje mooi op een bord.

6 / 6

Werk af met het krokant gebakken vel van de zalm, de sojadressing, de mengeling van rauwe en gerookte zalm en de verkruimelde kroepoek.

Laat het smaken.

Vanmorgen was het om half negen alweer tijd voor de tweede aflevering van “Van Passie Tot Perfectie” het kookprogramma dat ik samen met Roger van Damme maak op kookzender njam! Het opzet is simpel: ik maak gerechten van deze foodblog Would Be Chef. En mijn goede vriend, topchef Roger van Damme helpt mee met het koken, en hij geeft mij tussendoor tips om mijn gerecht nog verfijnder en lekkerder te maken, en voegt er links en rechts nog wat ingrediënten aan toe, en werkt het gerecht uiteindelijk af op sterrenniveau.

In de tweede aflevering vandaag maken we zalm met witloof, wakamé en radijsjes. Voor mij was het een bijzondere aflevering. Sommige kinderen lusten witloof absoluut niet, maar ik ben er altijd grote fan van geweest. Mijn pepe Pierke kweekte dan ook het allerlekkerste grondwitloof. Echt een smaakbom. En mijn meme Julia maakte er zalige gerechten mee zoals deze “zalige witloofrolletjes” maar ook die andere klassieker “witloof met balletjes gehakt”. En dat ik dan nu samen met één van mijn beste vrienden een recept met witloof mocht maken op TV was erg bijzonder.

Net zoals vorige week met de Thaise vol-au-vent, waar we ook ontzettend veel lieve reacties op gekregen hebben, heeft Roger mijn basis-gerecht van op deze foodblog weer serieus weten te pimpen. Eindeloos veel respect voor de manier waarop Roger kookt, en z’n finesse en vakkennis is fantastisch.

Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes
Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes
Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes

“Van Passie Tot Perfectie”, het kookprogramma van Sven Ornelis en Roger van Damme kun je elke zondag zien op njam! Elke week een nieuwe aflevering om 08:30, 16:30 en 22:40. Voor meer informatie surf naar www.njam.tv

Bereiding

  1. Verwijder het vel van de zalm en snijd de zalm vervolgens in kleine moten.
  2. Leg de stukjes in een schaal en breng ze op smaak met peper, zout en olijfolie.
  3. Voeg indien gewenst verse kruiden (citroentijm, munt, oregano, …) of gedroogde kruiden (venkelzaad, komijn, kruidnagel, …) naar smaak toe en stoom de vis gaar gedurende 4 à 5 minuten op 80 graden.
  4. Leg het vel van de zalm tussen twee siliconen matjes en bak het in een voorverwarmde oven van 180 graden tot het krokant is.
  5. Snijd de witloofstronken en de radijzen fijn.
  6. Hak de wakamé grof.
  7. Meng de groentjes en het zeewier in een grote kom en voeg er nog wat fijngehakte bieslook aan toe.
  8. Meng alle ingrediënten voor de sojadressing (behalve de olie) in een kom.
  9. Voeg al kloppend straalsgewijs de olie toe.
  10. Meng ook alle ingrediënten voor de honingdressing in een kommetje.

Dresseren

  1. Meng enkele lepels van de honingdressing onder het witloofslaatje.
  2. Bak de zeekraal in een scheutje olijfolie.
  3. Meng de gerookte zalm met de rauwe zalm.
  4. Besprenkel met enkele druppels citroensap.
  5. Schik de gestoomde zalm, de zeekraal en het witloofslaatje mooi op een bord.
  6. Werk af met het krokant gebakken vel van de zalm, de sojadressing, de mengeling van rauwe en gerookte zalm en de verkruimelde kroepoek.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer