Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes
Recept

Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 800 gr zalm
  • Verse kruiden (citroentijm, munt, oregano, …)
  • Gedroogde kruiden (venkelzaad, komijn, kruidnagel, …)
  • 4 witloofstronken
  • 20-tal radijzen
  • 1 potje wakamé
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • Peper & zout
  • Olijfolie
Ingrediënten voor de sojamayonaise:
  • 1 ei
  • 2 el sojasaus
  • 1 kl suiker
  • 1 snuifje zout
  • 1 el citroensap
  • 1 el sushiazijn
  • 50 ml zonnebloemolie
Ingrediënten voor de honingdressing:
  • 50 ml olijfolie
  • 1 el honing
  • 1 citroen, het sap
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • Peper & zout
Ingrediënten voor de afwerking:
  • 100 gr zeekraal
  • 100 gr gerookte zalm, fijngehakt
  • 100 gr rauwe zalm, fijngehakt
  • Enkele druppels citroensap
  • 1 handje kroepoek, verkruimeld
 
Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Verwijder het vel van de zalm en snijd de zalm vervolgens in kleine moten.

2 / 10

Leg de stukjes in een schaal en breng ze op smaak met peper, zout en olijfolie.

3 / 10

Voeg indien gewenst verse kruiden (citroentijm, munt, oregano, …) of gedroogde kruiden (venkelzaad, komijn, kruidnagel, …) naar smaak toe en stoom de vis gaar gedurende 4 à 5 minuten op 80 graden.

4 / 10

Leg het vel van de zalm tussen twee siliconen matjes en bak het in een voorverwarmde oven van 180 graden tot het krokant is.

5 / 10

Snijd de witloofstronken en de radijzen fijn.

6 / 10

Hak de wakamé grof.

7 / 10

Meng de groentjes en het zeewier in een grote kom en voeg er nog wat fijngehakte bieslook aan toe.

8 / 10

Meng alle ingrediënten voor de sojadressing (behalve de olie) in een kom.

9 / 10

Voeg al kloppend straalsgewijs de olie toe.

10 / 10

Meng ook alle ingrediënten voor de honingdressing in een kommetje.

Dresseren

6 stappen

1 / 6

Meng enkele lepels van de honingdressing onder het witloofslaatje.

2 / 6

Bak de zeekraal in een scheutje olijfolie.

3 / 6

Meng de gerookte zalm met de rauwe zalm.

4 / 6

Besprenkel met enkele druppels citroensap.

5 / 6

Schik de gestoomde zalm, de zeekraal en het witloofslaatje mooi op een bord.

6 / 6

Werk af met het krokant gebakken vel van de zalm, de sojadressing, de mengeling van rauwe en gerookte zalm en de verkruimelde kroepoek.

Laat het smaken.

Vanmorgen was het om half negen alweer tijd voor de tweede aflevering van “Van Passie Tot Perfectie” het kookprogramma dat ik samen met Roger van Damme maak op kookzender njam! Het opzet is simpel: ik maak gerechten van deze foodblog Would Be Chef. En mijn goede vriend, topchef Roger van Damme helpt mee met het koken, en hij geeft mij tussendoor tips om mijn gerecht nog verfijnder en lekkerder te maken, en voegt er links en rechts nog wat ingrediënten aan toe, en werkt het gerecht uiteindelijk af op sterrenniveau.

In de tweede aflevering vandaag maken we zalm met witloof, wakamé en radijsjes. Voor mij was het een bijzondere aflevering. Sommige kinderen lusten witloof absoluut niet, maar ik ben er altijd grote fan van geweest. Mijn pepe Pierke kweekte dan ook het allerlekkerste grondwitloof. Echt een smaakbom. En mijn meme Julia maakte er zalige gerechten mee zoals deze “zalige witloofrolletjes” maar ook die andere klassieker “witloof met balletjes gehakt”. En dat ik dan nu samen met één van mijn beste vrienden een recept met witloof mocht maken op TV was erg bijzonder.

Net zoals vorige week met de Thaise vol-au-vent, waar we ook ontzettend veel lieve reacties op gekregen hebben, heeft Roger mijn basis-gerecht van op deze foodblog weer serieus weten te pimpen. Eindeloos veel respect voor de manier waarop Roger kookt, en z’n finesse en vakkennis is fantastisch.

Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes
Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes
Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes

“Van Passie Tot Perfectie”, het kookprogramma van Sven Ornelis en Roger van Damme kun je elke zondag zien op njam! Elke week een nieuwe aflevering om 08:30, 16:30 en 22:40. Voor meer informatie surf naar www.njam.tv

Bereiding

  1. Verwijder het vel van de zalm en snijd de zalm vervolgens in kleine moten.
  2. Leg de stukjes in een schaal en breng ze op smaak met peper, zout en olijfolie.
  3. Voeg indien gewenst verse kruiden (citroentijm, munt, oregano, …) of gedroogde kruiden (venkelzaad, komijn, kruidnagel, …) naar smaak toe en stoom de vis gaar gedurende 4 à 5 minuten op 80 graden.
  4. Leg het vel van de zalm tussen twee siliconen matjes en bak het in een voorverwarmde oven van 180 graden tot het krokant is.
  5. Snijd de witloofstronken en de radijzen fijn.
  6. Hak de wakamé grof.
  7. Meng de groentjes en het zeewier in een grote kom en voeg er nog wat fijngehakte bieslook aan toe.
  8. Meng alle ingrediënten voor de sojadressing (behalve de olie) in een kom.
  9. Voeg al kloppend straalsgewijs de olie toe.
  10. Meng ook alle ingrediënten voor de honingdressing in een kommetje.

Dresseren

  1. Meng enkele lepels van de honingdressing onder het witloofslaatje.
  2. Bak de zeekraal in een scheutje olijfolie.
  3. Meng de gerookte zalm met de rauwe zalm.
  4. Besprenkel met enkele druppels citroensap.
  5. Schik de gestoomde zalm, de zeekraal en het witloofslaatje mooi op een bord.
  6. Werk af met het krokant gebakken vel van de zalm, de sojadressing, de mengeling van rauwe en gerookte zalm en de verkruimelde kroepoek.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer