Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes
Recept

Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 800 gr zalm
  • Verse kruiden (citroentijm, munt, oregano, …)
  • Gedroogde kruiden (venkelzaad, komijn, kruidnagel, …)
  • 4 witloofstronken
  • 20-tal radijzen
  • 1 potje wakamé
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • Peper & zout
  • Olijfolie
Ingrediënten voor de sojamayonaise:
  • 1 ei
  • 2 el sojasaus
  • 1 kl suiker
  • 1 snuifje zout
  • 1 el citroensap
  • 1 el sushiazijn
  • 50 ml zonnebloemolie
Ingrediënten voor de honingdressing:
  • 50 ml olijfolie
  • 1 el honing
  • 1 citroen, het sap
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • Peper & zout
Ingrediënten voor de afwerking:
  • 100 gr zeekraal
  • 100 gr gerookte zalm, fijngehakt
  • 100 gr rauwe zalm, fijngehakt
  • Enkele druppels citroensap
  • 1 handje kroepoek, verkruimeld
 
Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Verwijder het vel van de zalm en snijd de zalm vervolgens in kleine moten.

2 / 10

Leg de stukjes in een schaal en breng ze op smaak met peper, zout en olijfolie.

3 / 10

Voeg indien gewenst verse kruiden (citroentijm, munt, oregano, …) of gedroogde kruiden (venkelzaad, komijn, kruidnagel, …) naar smaak toe en stoom de vis gaar gedurende 4 à 5 minuten op 80 graden.

4 / 10

Leg het vel van de zalm tussen twee siliconen matjes en bak het in een voorverwarmde oven van 180 graden tot het krokant is.

5 / 10

Snijd de witloofstronken en de radijzen fijn.

6 / 10

Hak de wakamé grof.

7 / 10

Meng de groentjes en het zeewier in een grote kom en voeg er nog wat fijngehakte bieslook aan toe.

8 / 10

Meng alle ingrediënten voor de sojadressing (behalve de olie) in een kom.

9 / 10

Voeg al kloppend straalsgewijs de olie toe.

10 / 10

Meng ook alle ingrediënten voor de honingdressing in een kommetje.

Dresseren

6 stappen

1 / 6

Meng enkele lepels van de honingdressing onder het witloofslaatje.

2 / 6

Bak de zeekraal in een scheutje olijfolie.

3 / 6

Meng de gerookte zalm met de rauwe zalm.

4 / 6

Besprenkel met enkele druppels citroensap.

5 / 6

Schik de gestoomde zalm, de zeekraal en het witloofslaatje mooi op een bord.

6 / 6

Werk af met het krokant gebakken vel van de zalm, de sojadressing, de mengeling van rauwe en gerookte zalm en de verkruimelde kroepoek.

Laat het smaken.

Vanmorgen was het om half negen alweer tijd voor de tweede aflevering van “Van Passie Tot Perfectie” het kookprogramma dat ik samen met Roger van Damme maak op kookzender njam! Het opzet is simpel: ik maak gerechten van deze foodblog Would Be Chef. En mijn goede vriend, topchef Roger van Damme helpt mee met het koken, en hij geeft mij tussendoor tips om mijn gerecht nog verfijnder en lekkerder te maken, en voegt er links en rechts nog wat ingrediënten aan toe, en werkt het gerecht uiteindelijk af op sterrenniveau.

In de tweede aflevering vandaag maken we zalm met witloof, wakamé en radijsjes. Voor mij was het een bijzondere aflevering. Sommige kinderen lusten witloof absoluut niet, maar ik ben er altijd grote fan van geweest. Mijn pepe Pierke kweekte dan ook het allerlekkerste grondwitloof. Echt een smaakbom. En mijn meme Julia maakte er zalige gerechten mee zoals deze “zalige witloofrolletjes” maar ook die andere klassieker “witloof met balletjes gehakt”. En dat ik dan nu samen met één van mijn beste vrienden een recept met witloof mocht maken op TV was erg bijzonder.

Net zoals vorige week met de Thaise vol-au-vent, waar we ook ontzettend veel lieve reacties op gekregen hebben, heeft Roger mijn basis-gerecht van op deze foodblog weer serieus weten te pimpen. Eindeloos veel respect voor de manier waarop Roger kookt, en z’n finesse en vakkennis is fantastisch.

Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes
Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes
Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes

“Van Passie Tot Perfectie”, het kookprogramma van Sven Ornelis en Roger van Damme kun je elke zondag zien op njam! Elke week een nieuwe aflevering om 08:30, 16:30 en 22:40. Voor meer informatie surf naar www.njam.tv

Bereiding

  1. Verwijder het vel van de zalm en snijd de zalm vervolgens in kleine moten.
  2. Leg de stukjes in een schaal en breng ze op smaak met peper, zout en olijfolie.
  3. Voeg indien gewenst verse kruiden (citroentijm, munt, oregano, …) of gedroogde kruiden (venkelzaad, komijn, kruidnagel, …) naar smaak toe en stoom de vis gaar gedurende 4 à 5 minuten op 80 graden.
  4. Leg het vel van de zalm tussen twee siliconen matjes en bak het in een voorverwarmde oven van 180 graden tot het krokant is.
  5. Snijd de witloofstronken en de radijzen fijn.
  6. Hak de wakamé grof.
  7. Meng de groentjes en het zeewier in een grote kom en voeg er nog wat fijngehakte bieslook aan toe.
  8. Meng alle ingrediënten voor de sojadressing (behalve de olie) in een kom.
  9. Voeg al kloppend straalsgewijs de olie toe.
  10. Meng ook alle ingrediënten voor de honingdressing in een kommetje.

Dresseren

  1. Meng enkele lepels van de honingdressing onder het witloofslaatje.
  2. Bak de zeekraal in een scheutje olijfolie.
  3. Meng de gerookte zalm met de rauwe zalm.
  4. Besprenkel met enkele druppels citroensap.
  5. Schik de gestoomde zalm, de zeekraal en het witloofslaatje mooi op een bord.
  6. Werk af met het krokant gebakken vel van de zalm, de sojadressing, de mengeling van rauwe en gerookte zalm en de verkruimelde kroepoek.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groentenWBC-75178

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groenten #advertentie

Als trotse ambassadeur van Lotus Biscoff—het iconische, wereldberoemde koekje uit het kleine Lembeke—mag ik met plezier een verrassende draai geven aan deze klassieker … Lees meer

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde GroentenWBC-75342

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde Groenten

Er zijn van die gerechten die je meteen in de juiste stemming brengen. Waarbij de geur al een beetje thuiskomen betekent en je automatisch wat trager gaat ademen zodra de eerste hap in zicht komt … Lees meer

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie

Ik ben écht super content dat ik vandaag een recept kan delen met Cooli Power van Marie Thumas. Wie in België is opgegroeid, kent dit merk ongetwijfeld nog: Marie Thumas bestaat al sinds 1886 en stond altijd voor kwaliteit en smaak … Lees meer

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer