Gestoomde zalm met witloof, wakamé en radijsjes

Vanmorgen was het om half negen alweer tijd voor de tweede aflevering van “Van Passie Tot Perfectie” het kookprogramma dat ik samen met Roger van Damme maak op kookzender njam! Het opzet is simpel: ik maak gerechten van deze foodblog Would Be Chef. En mijn goede vriend, topchef Roger van Damme helpt mee met het koken, en hij geeft mij tussendoor tips om mijn gerecht nog verfijnder en lekkerder te maken, en voegt er links en rechts nog wat ingrediënten aan toe, en werkt het gerecht uiteindelijk af op sterrenniveau.

In de tweede aflevering vandaag maken we zalm met witloof, wakamé en radijsjes. Voor mij was het een bijzondere aflevering. Sommige kinderen lusten witloof absoluut niet, maar ik ben er altijd grote fan van geweest. Mijn pepe Pierke kweekte dan ook het allerlekkerste grondwitloof. Echt een smaakbom. En mijn meme Julia maakte er zalige gerechten mee zoals deze “zalige witloofrolletjes” maar ook die andere klassieker “witloof met balletjes gehakt”. En dat ik dan nu samen met één van mijn beste vrienden een recept met witloof mocht maken op TV was erg bijzonder.

Net zoals vorige week met de Thaise vol-au-vent, waar we ook ontzettend veel lieve reacties op gekregen hebben, heeft Roger mijn basis-gerecht van op deze foodblog weer serieus weten te pimpen. Eindeloos veel respect voor de manier waarop Roger kookt, en z’n finesse en vakkennis is fantastisch.

 

“Van Passie Tot Perfectie”, het kookprogramma van Sven Ornelis en Roger van Damme kun je elke zondag zien op njam! Elke week een nieuwe aflevering om 08:30, 16:30 en 22:40. Voor meer informatie surf naar www.njam.tv

 

Bereiding

 1. Verwijder het vel van de zalm en snijd de zalm vervolgens in kleine moten.
 2. Leg de stukjes in een schaal en breng ze op smaak met peper, zout en olijfolie.
 3. Voeg indien gewenst verse kruiden (citroentijm, munt, oregano, …) of gedroogde kruiden (venkelzaad, komijn, kruidnagel, …) naar smaak toe en stoom de vis gaar gedurende 4 à 5 minuten op 80 graden.
 4. Leg het vel van de zalm tussen twee siliconen matjes en bak het in een voorverwarmde oven van 180 graden tot het krokant is.
 5. Snijd de witloofstronken en de radijzen fijn.
 6. Hak de wakamé grof.
 7. Meng de groentjes en het zeewier in een grote kom en voeg er nog wat fijngehakte bieslook aan toe.
 8. Meng alle ingrediënten voor de sojadressing (behalve de olie) in een kom.
 9. Voeg al kloppend straalsgewijs de olie toe.
 10. Meng ook alle ingrediënten voor de honingdressing in een kommetje.

Dresseren

 1. Meng enkele lepels van de honingdressing onder het witloofslaatje.
 2. Bak de zeekraal in een scheutje olijfolie.
 3. Meng de gerookte zalm met de rauwe zalm.
 4. Besprenkel met enkele druppels citroensap.
 5. Schik de gestoomde zalm, de zeekraal en het witloofslaatje mooi op een bord.
 6. Werk af met het krokant gebakken vel van de zalm, de sojadressing, de mengeling van rauwe en gerookte zalm en de verkruimelde kroepoek.