De Vlam onder vuur voor “De Week van Het Konijn”

Van 29 januari tot 5 februari promoot de Vlam, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing het eten van konijn. In de krant vandaag kon je lezen dat er veel protest komt op deze actieweek. Voor veel mensen zijn konijnen huisdieren en de gedachte dat er mensen zijn die konijn eten vinden ze al even walgelijk als het eten van katten of honden. Ze vinden het dan ook onethisch om het eten van konijn te promoten. Net zoals veel mensen in het binnenland (maar zeker ook in het buitenland) het eten van paardenvlees afschuwelijk vinden. Paarden zijn edele dieren en die eet je volgens hen niet op.

Ik ben zelf van het principe dat het wel of niet eten van bepaalde diersoorten cultureel bepaald is. Ik zag ooit op een markt in Hong Kong hoe daar honden en katten werden verkocht, niet als huisdier, maar als vlees voor in bepaalde gerechten. En ik vond dat toen echt afschuwelijk. Ik ben dan ook een kattenliefhebber en de gedachte dat zo’n schattig en aanhankelijk, emotioneel dier in de pot zou belanden maakte me triest en boos.

Maar ik besef wel dat dat ergens ook hypocriet is. Want wat maakt een kat of hond edeler of schattiger dan een paard of een konijn, en zelfs dan een varken of een koe? Het is perceptie, en het is cultureel bepaald. Ik snap dat er mensen zijn die net uit respect voor deze levende wezens vegetariër worden. En dat heeft dan weinig met de aaibaarheidsfactor van die dieren te maken, maar met respect voor het leven.

Maar ik vind wel dat de VLAM promotie mag maken voor het eten van konijn. Het is geen instituut dat de ethische normen moet bepalen of beïnvloeden. De VLAM promoot eten van bij ons. Dat is hun opdracht. En als ze kalfsvlees en varkensvlees kunnen promoten, dan is het logisch dat ze ook konijn mogen aanraden. En ze hebben nogal wat goede argumenten trouwens, want af en toe konijn eten is gezond. Ik zet even hun argumenten ter promotie van het eten van konijn op een rij

Mager en overladen met smaak

Konijn is bekend om zijn fijne smaak. Achter deze sappige smaaksensatie schuilt een mager stukje vlees dat makkelijk verteerbaar is. Konijn bevat gemiddeld slechts ongeveer 9 g vet per 100 g. Een bout doet nog beter met gemiddeld 4 g vet per 100 g.

Bron van omega 3-vetzuren

Wist je dat konijn vier keer meer omega 3-vetzuren bevat dan zalm? Dat hoge gehalte is mede te danken aan de uitgebalanceerde voeding die parkkonijnen krijgen met onder meer luzerne en lijnzaad.

Van maandag tot feestdag

Konijn is een allround lekkernij. Niet enkel een stoofpotje op grootmoederswijze is goddelijk. Ook lichte gerechtjes met enkel filet of bout zijn verrukkelijk. En bovendien ook makkelijk te bereiden.
In feestelijke bereidingen overtuigt konijn altijd. Maar ook in de wok, op de barbecue of in de pan is konijn super. Met konijn maak je elke dag van de week een makkelijk en origineel gerecht.

IJzersterk stukje vlees

Konijn bevat bijna 4 keer meer ijzer dan spinazie. Wie een tekort aan ijzer heeft, is sneller vermoeid. Nu en dan een lekker gerecht met konijn is zonder twijfel de lekkerste remedie.

Zowel konijn in zijn geheel als de delen zijn overheerlijk

Konijn kan je kopen in zijn geheel of versneden in panklare porties: bouten, rug, schouders, filets, medaillons. Snel, makkelijk en naar ieders maat en wens.

 

Als je trouwens eens een licht gerecht met konijn wil klaar maken, dan kan je onderstaand recept van harte aanraden.