Die van Oilsjt hebben gelijk: den ajoin is top!
Nieuws

Die van Oilsjt hebben gelijk: den ajoin is top!

Vandaag en de komende dagen vieren ze in de Ajoinenstad carnaval. Waarom staat de ajuin symbool voor de carnavalsstad? Blijkbaar hebben de Aalstenaars die naam gekregen toen in de 19de eeuw de moeilijke hopteelt werd vervangen door de makkelijkere uienteelt. Misschien was het oorspronkelijk een spotnaam, maar vandaag is het wat mij betreft een eretitel. Want carnaval heeft zijn keizer, maar de keuken heeft met de schone ajuin en haar schitterende rokken een prachtige keizerin.

De ajuin is gewoon onmisbaar in de keuken. Je moet maar eens een uitje snipperen en lekker fruiten in een beetje goeie boter, je hele huis gaat fantastisch geuren. Iedereen krijgt honger en goesting als hij gestoofde ui ruikt. Het is een bindmiddel voor de smaak. Zoet en pittig. Zeker als de ui rauw gegeten wordt. Ook ontzettend lekker, in een slaatje, of tussen de boterham.

Maar wat meer is: de ui is erg gezond. Neefje look scoort dan misschien nog net iets hoger op de gezondheidsladder, maar de ui moet nauwelijks onderdoen. Voor zoveel kwaaltjes is de ui een prima gezond medicijn. De ui is prima om verkoudheden te voorkomen. Heb je keelpijn of een verstopte neus, dan kun je de ui rauw eten, en dat helpt echt om de pijn te verzachten of je neus open te krijgen. De ui bevat veel vitamine C, en dat is super gezond, maar daarnaast ook polyfenolen, die kanker tegengaan. Uien zijn goed voor hart en bloedvaten, want ze gaan bloedklontering tegen. Verder zijn de uien goed voor de botdichtheid, voor je bindweefsel, en ze gaan artritis tegen. En tenslotte worden uien al sinds jaar en dag gebruikt als een natuurlijk antibioticum. Ze gaan dus bacteriële infecties tegen. Niks dan voordelen dus, met deze fantastisch gezonde groente.

Niks dan voordelen aan uien? Vind ik wel. Toegegeven, van het eten van heel veel uien kun je wat last krijgen van onaangename winderigheid. Da’s waar. Er zitten namelijk producten in ajuinen die net iets moeilijker verteren en wat gasvorming veroorzaken in de darmen. En die gas moet er uit, en daar zit soms een geurtje aan. En af en toe kom ik eens iemand tegen die allergisch is aan ajuinen. Mijn fijne copain Kürt Rogiers is zo iemand. En dat heeft niks te maken met het feit dat hij van Dendermonde is. Hij kan gewoon geen uien verdragen. In geen enkele vorm, in geen enkel gerecht. Vervelend voor hem, want hij vindt het wel lekker.

En nog één vervelend kantje van de ajuin, je moet er van janken. En dus niet enkel bij de popverbranding in Aalst, maar ook bij het snijden van de ui. Maar ik geef je hieronder enkele tips mee die echt helpen om tranen te vermijden.

ZO GA JE NIET JANKEN BIJ HET SNIJDEN VAN UIEN
Nieuws

Zo ga je niet janken bij het snijden van uien

Ik ben zot van uien. Ze zijn werkelijk goud in de keuken. Ze geven diepgang en smaak aan zoveel gerechten. Er is één nadeel: ik kan ze niet “slachten” zonder emotioneel te worden. Je weet wel wat ik bedoel: stoer of niet, zodra je uien snijden gaat, sta je toch weer gauw te janken boven je keukenblad … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Thaise kreeft met noedels

De beste hoofdgerechten voor de feestdagen

Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer

Makkelijk hapje milkshake met paling

De lekkerste hapjes voor de feestdagen

Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer

Nobashi garnalen met vitelotte aardappel en truffel mayonaise

De lekkerste voorgerechten voor de feestdagen

Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer

Goed nieuws: Mama's kookboek komt maandag aan!

Bestel Mijn Mama’s Kookboek nu als kerstcadeau voor het te laat is!

Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer

Kun je diabetes vermijden?

Kun je diabetes vermijden?

14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer