Vandaag en de komende dagen vieren ze in de Ajoinenstad carnaval. Waarom staat de ajuin symbool voor de carnavalsstad? Blijkbaar hebben de Aalstenaars die naam gekregen toen in de 19de eeuw de moeilijke hopteelt werd vervangen door de makkelijkere uienteelt. Misschien was het oorspronkelijk een spotnaam, maar vandaag is het wat mij betreft een eretitel. Want carnaval heeft zijn keizer, maar de keuken heeft met de schone ajuin en haar schitterende rokken een prachtige keizerin.
De ajuin is gewoon onmisbaar in de keuken. Je moet maar eens een uitje snipperen en lekker fruiten in een beetje goeie boter, je hele huis gaat fantastisch geuren. Iedereen krijgt honger en goesting als hij gestoofde ui ruikt. Het is een bindmiddel voor de smaak. Zoet en pittig. Zeker als de ui rauw gegeten wordt. Ook ontzettend lekker, in een slaatje, of tussen de boterham.
Maar wat meer is: de ui is erg gezond. Neefje look scoort dan misschien nog net iets hoger op de gezondheidsladder, maar de ui moet nauwelijks onderdoen. Voor zoveel kwaaltjes is de ui een prima gezond medicijn. De ui is prima om verkoudheden te voorkomen. Heb je keelpijn of een verstopte neus, dan kun je de ui rauw eten, en dat helpt echt om de pijn te verzachten of je neus open te krijgen. De ui bevat veel vitamine C, en dat is super gezond, maar daarnaast ook polyfenolen, die kanker tegengaan. Uien zijn goed voor hart en bloedvaten, want ze gaan bloedklontering tegen. Verder zijn de uien goed voor de botdichtheid, voor je bindweefsel, en ze gaan artritis tegen. En tenslotte worden uien al sinds jaar en dag gebruikt als een natuurlijk antibioticum. Ze gaan dus bacteriële infecties tegen. Niks dan voordelen dus, met deze fantastisch gezonde groente.
Niks dan voordelen aan uien? Vind ik wel. Toegegeven, van het eten van heel veel uien kun je wat last krijgen van onaangename winderigheid. Da’s waar. Er zitten namelijk producten in ajuinen die net iets moeilijker verteren en wat gasvorming veroorzaken in de darmen. En die gas moet er uit, en daar zit soms een geurtje aan. En af en toe kom ik eens iemand tegen die allergisch is aan ajuinen. Mijn fijne copain Kürt Rogiers is zo iemand. En dat heeft niks te maken met het feit dat hij van Dendermonde is. Hij kan gewoon geen uien verdragen. In geen enkele vorm, in geen enkel gerecht. Vervelend voor hem, want hij vindt het wel lekker.
En nog één vervelend kantje van de ajuin, je moet er van janken. En dus niet enkel bij de popverbranding in Aalst, maar ook bij het snijden van de ui. Maar ik geef je hieronder enkele tips mee die echt helpen om tranen te vermijden.
Ik ben zot van uien. Ze zijn werkelijk goud in de keuken. Ze geven diepgang en smaak aan zoveel gerechten. Er is één nadeel: ik kan ze niet “slachten” zonder emotioneel te worden. Je weet wel wat ik bedoel: stoer of niet, zodra je uien snijden gaat, sta je toch weer gauw te janken boven je keukenblad … Lees meerNieuws
Zo ga je niet janken bij het snijden van uien
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer