Die van Oilsjt hebben gelijk: den ajoin is top!
Nieuws

Die van Oilsjt hebben gelijk: den ajoin is top!

Vandaag en de komende dagen vieren ze in de Ajoinenstad carnaval. Waarom staat de ajuin symbool voor de carnavalsstad? Blijkbaar hebben de Aalstenaars die naam gekregen toen in de 19de eeuw de moeilijke hopteelt werd vervangen door de makkelijkere uienteelt. Misschien was het oorspronkelijk een spotnaam, maar vandaag is het wat mij betreft een eretitel. Want carnaval heeft zijn keizer, maar de keuken heeft met de schone ajuin en haar schitterende rokken een prachtige keizerin.

De ajuin is gewoon onmisbaar in de keuken. Je moet maar eens een uitje snipperen en lekker fruiten in een beetje goeie boter, je hele huis gaat fantastisch geuren. Iedereen krijgt honger en goesting als hij gestoofde ui ruikt. Het is een bindmiddel voor de smaak. Zoet en pittig. Zeker als de ui rauw gegeten wordt. Ook ontzettend lekker, in een slaatje, of tussen de boterham.

Maar wat meer is: de ui is erg gezond. Neefje look scoort dan misschien nog net iets hoger op de gezondheidsladder, maar de ui moet nauwelijks onderdoen. Voor zoveel kwaaltjes is de ui een prima gezond medicijn. De ui is prima om verkoudheden te voorkomen. Heb je keelpijn of een verstopte neus, dan kun je de ui rauw eten, en dat helpt echt om de pijn te verzachten of je neus open te krijgen. De ui bevat veel vitamine C, en dat is super gezond, maar daarnaast ook polyfenolen, die kanker tegengaan. Uien zijn goed voor hart en bloedvaten, want ze gaan bloedklontering tegen. Verder zijn de uien goed voor de botdichtheid, voor je bindweefsel, en ze gaan artritis tegen. En tenslotte worden uien al sinds jaar en dag gebruikt als een natuurlijk antibioticum. Ze gaan dus bacteriële infecties tegen. Niks dan voordelen dus, met deze fantastisch gezonde groente.

Niks dan voordelen aan uien? Vind ik wel. Toegegeven, van het eten van heel veel uien kun je wat last krijgen van onaangename winderigheid. Da’s waar. Er zitten namelijk producten in ajuinen die net iets moeilijker verteren en wat gasvorming veroorzaken in de darmen. En die gas moet er uit, en daar zit soms een geurtje aan. En af en toe kom ik eens iemand tegen die allergisch is aan ajuinen. Mijn fijne copain Kürt Rogiers is zo iemand. En dat heeft niks te maken met het feit dat hij van Dendermonde is. Hij kan gewoon geen uien verdragen. In geen enkele vorm, in geen enkel gerecht. Vervelend voor hem, want hij vindt het wel lekker.

En nog één vervelend kantje van de ajuin, je moet er van janken. En dus niet enkel bij de popverbranding in Aalst, maar ook bij het snijden van de ui. Maar ik geef je hieronder enkele tips mee die echt helpen om tranen te vermijden.

ZO GA JE NIET JANKEN BIJ HET SNIJDEN VAN UIEN
Nieuws

Zo ga je niet janken bij het snijden van uien

Ik ben zot van uien. Ze zijn werkelijk goud in de keuken. Ze geven diepgang en smaak aan zoveel gerechten. Er is één nadeel: ik kan ze niet “slachten” zonder emotioneel te worden. Je weet wel wat ik bedoel: stoer of niet, zodra je uien snijden gaat, sta je toch weer gauw te janken boven je keukenblad … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

AI0A2942

Publiciteit: Win een citytrip naar Barcelona met Caractère

Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer