Zalige nieuwe Michelinster: La Barra!

In België heb ik serieus gefaald in mijn voorspellingen van de nieuwe sterren in de Michelingids, dat geef ik grif toe. Maar vanavond werden in Lissabon de nieuwe sterren voor Spanje en Portugal voorgesteld, en wat Barcelona betreft was er fantastisch nieuws. Twee restaurants waar ik veel van hou, en waar ik van dacht dat ze wel eens flink zouden kunnen scoren, hebben hun eerste ster in de wacht kunnen slepen.

Oria, de brasserie van Martín Berasategui in het Moments hotel, het kleine broertje van Lasarte (3 sterren) heeft een eerste ster gekregen. Ik heb er al vaak en erg lekker gegeten. Mooie klasse in een fraai interieur. Bekijk hier mijn verslag van een paar maanden geleden.

Nog blijer word ik van de ster voor La Barra van Carles Abellan. Carles is een geweldige chef die met Comerç 24 vroeger al een prachtige ster had in mijn favoriete stad. En toen Xavi, de directeur van Tickets van Albert Adria, mij een jaartje geleden naar dit nieuwe restaurant van Carles Abellan stuurde, was ik meteen gigantisch in de wolken.

In Barceloneta, aan de haven, toch best een plek met veel tourist traps, zo’n prachtig culinair restaurant maken was best een gewaagde gok. Maar ik ging er voor het eerst eten samen met mijn culinaire boezemvriend Roger van Damme en we waren het roerend eens: het eten was meteen top, en ook de sommelier schonk prachtige wijnen. Maar eerlijk: ik was een beetje bezorgd. Het restaurant zat lang niet altijd vol, en her en der werd er gefluisterd dat het restaurant daardoor wel wat onder druk stond. Ik ben in elk geval geregeld blijven gaan, ik heb veel lezers van m’n blog naar daar gestuurd, en toen ik er zondag nog ging lunchen, zat het restaurant bomvol. Een goed teken: kwaliteit scoort uiteindelijk altijd. En gisteren is daar dus een eerste ster bij gekomen!

Ik ben dolblij voor Carles, z’n zoon Tomas, en het ganse team. Lees hier het verslag van m’n bezoek, en probeer La Barra vooral zelf ook uit als je binnenkort nog eens naar Barcelona gaat.