De drie chefs van Disfrutar, het vijfde beste restaurant in de wereld, en the place to be in Barcelona, hebben vandaag een foto geplaatst. Samen kijken ze uit over de stad. Maar vooral hun boodschap is opvallend. Ze schrijven “Glad to see Barcelona recover its living essence, tourism and the whole calender of activities that we wanted to relive.”
Datzelfde sentiment merk ik bij iedereen in de horeca in Barcelona deze week. Het is ook weer een stuk minder evident om een tafeltje te scoren in de goede restaurants. De straten en de winkels lopen vol. En als je naar een museum wil gaan moet je er rekening mee houden dat er lange rijen staan aan te schuiven. Barcelona is eindelijk weer een bruisende, en ja ook toeristische stad aan het worden. Voor het eerst in twee jaar voel je een erg groot optimisme.
De regering heeft ook aangekondigd dat de mondkapjes in binnenruimtes binnenkort niet meer verplicht zullen zijn. Net als in België, waar we vermoedelijk snel naar code geel zullen evolueren. Kortom, in Barcelona zijn ze bijzonder hoopvol: voor het toerisme ziet de toekomst er weer meer dan goed uit na die lange lastige periode vol angst en onzekerheid. Ik voel het ook aan de vele vragen die ik krijg van mensen die een citytrip of langere zomervakantie hebben gepland. Mijn lijst met favoriete restaurants in Barcelona wordt super vaak bekeken hier op Would Be Chef. In principe enkel goed nieuws hier.
(Er is één grote maar natuurlijk: wat gaan de gevolgen zijn van de Russische oorlog in Oekraïne? Uit de haven is alvast één mega-jacht vertrokken naar “een veiliger haven” (lees: waar het wellicht niet kan aangeslagen worden), namelijk de boot van de Russische oligarch die onder andere eigenaar is van Lukoil. Het toerisme uit Rusland zal de komende tijd uiteraard ook stilliggen. En dan hebben we het nog niet gehad over de brandstofprijzen die nu door het dak gaan, en de veiligheidsdreiging. Hopelijk zal dat het grote optimisme dat nu leeft in de Spaanse toeristische sector niet doodslaan. Maar dat is uiteraard een bezorgdheid waar de hele wereld nu mee te maken krijgt. Maar het welzijn, de veiligheid en de vrijheid van de mensen in Oekraïne verdient nu natuurlijk de belangrijkste focus.)
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer
Crêpe Suzette is misschien wel de chicste pannenkoek die je ooit zult eten. Deze heerlijke Franse klassieker bestaat uit flinterdunne crêpes in een warme saus van boter, suiker, sinaasappelsap en sinaasappellikeur (vaak Grand Marnier of Cointreau) … Lees meer