Eindelijk eens goed nieuws uit Barcelona!

De drie chefs van Disfrutar, het vijfde beste restaurant in de wereld, en the place to be in Barcelona, hebben vandaag een foto geplaatst. Samen kijken ze uit over de stad. Maar vooral hun boodschap is opvallend. Ze schrijven “Glad to see Barcelona recover its living essence, tourism and the whole calender of activities that we wanted to relive.”

Datzelfde sentiment merk ik bij iedereen in de horeca in Barcelona deze week. Het is ook weer een stuk minder evident om een tafeltje te scoren in de goede restaurants. De straten en de winkels lopen vol. En als je naar een museum wil gaan moet je er rekening mee houden dat er lange rijen staan aan te schuiven. Barcelona is eindelijk weer een bruisende, en ja ook toeristische stad aan het worden. Voor het eerst in twee jaar voel je een erg groot optimisme.

De regering heeft ook aangekondigd dat de mondkapjes in binnenruimtes binnenkort niet meer verplicht zullen zijn. Net als in België, waar we vermoedelijk snel naar code geel zullen evolueren. Kortom, in Barcelona zijn ze bijzonder hoopvol: voor het toerisme ziet de toekomst er weer meer dan goed uit na die lange lastige periode vol angst en onzekerheid. Ik voel het ook aan de vele vragen die ik krijg van mensen die een citytrip of langere zomervakantie hebben gepland. Mijn lijst met favoriete restaurants in Barcelona wordt super vaak bekeken hier op Would Be Chef. In principe enkel goed nieuws hier.

(Er is één grote maar natuurlijk: wat gaan de gevolgen zijn van de Russische oorlog in Oekraïne? Uit de haven is alvast één mega-jacht vertrokken naar “een veiliger haven” (lees: waar het wellicht niet kan aangeslagen worden), namelijk de boot van de Russische oligarch die onder andere eigenaar is van Lukoil. Het toerisme uit Rusland zal de komende tijd uiteraard ook stilliggen. En dan hebben we het nog niet gehad over de brandstofprijzen die nu door het dak gaan, en de veiligheidsdreiging. Hopelijk zal dat het grote optimisme dat nu leeft in de Spaanse toeristische sector niet doodslaan. Maar dat is uiteraard een bezorgdheid waar de hele wereld nu mee te maken krijgt. Maar het welzijn, de veiligheid en de vrijheid van de mensen in Oekraïne verdient nu natuurlijk de belangrijkste focus.)