Wow. Soms wordt een mens eens even stil. Ik krijg elke dag wel mailtjes en berichtjes van volgers van deze blog. Ik probeer in de mate van het mogelijke ook altijd netjes een antwoord op de vragen en opmerkingen te sturen. Soms zie ik er in de drukte eens eentje over het hoofd. Daar wil ik mij toch even voor excuseren. Het is nooit slecht bedoeld, het heeft soms met de drukte te maken.
Hou je dus niet in om je vraag nog eens opnieuw te stellen als het net iets te lang duurt voor je een antwoord krijgt, want meestal is de reden dat je berichtje wat ondergesneeuwd is geraakt op een drukke dag. En als je dan nog een tweede keer stuurt komt het weer bovenaan te zitten in de mailbox.
Zo vond ik net een zalig lief mailtje terug van Yves Vansteenkiste van deze zomer. Yves heeft me echt een van de mooiste complimentjes gegeven die je als hobbykok kunt krijgen. Yves schreef me namelijk deze keilieve boodschap…
Dag Sven, Ik heb zo een boekje waarin ik receptjes schrijf die ik haalbaar vind en links of rechts oppik op TV of in een tijdschrift. Er staan receptjes in van Rick Stein, Nigellla Lawson, Jamie Olivier,Wout Bru, Peter Goossens, Jeroen Meus, Michel Blanc en nog vele anderen. Sinds kort staat er ook een ideetje van Sven Ornelis. De gemarineerde gamba’s op de BBQ. Ik wil maar zeggen Sven, je staat daar mooi tussen die grote mensen. Gefeliciteerd, Yves.
Oh wow, Yves, ik bloos. Want de namen van de mensen die jij daar hebt vernoemd zijn stuk voor stuk voorbeelden voor me. Mensen die fantastisch kunnen koken, elk op hun manier. En vooral: culinaire professionals. Terwijl ik tot op vandaag maar een simpele “Would Be” ben, hooguit een gepassioneerde hobbykok. Merci om mijn recept daar zomaar tussen die van de grote chefs te zetten. Ik deel het recept hieronder nog eens opnieuw, voor alle andere mensen die het ook eens willen proberen. Hoe dan ook, merci voor je mailtje Yves, en vooral: sorry voor het late antwoord…
Gamba’s op de barbecue zijn altijd een feest. Met een simpele zelfgemaakte marinade geef je ze meteen dat beetje extra pit. En veel werk hoeft dat echt niet te zijn. Maar het geeft wel iets extra feestelijk. Ik ken een winkel waar mooie kwaliteit gamba’s diepgevroren, halfgepeld te koop zijn. De kop hangt er nog aan, en het puntje van de staart, de rest van de schaal is verwijderd, maar je kunt dat uiteraard ook zelf doen … Lees meer
Recept
Zalig op de bbq: gemarineerde gamba’s
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer