ZALIG OP DE BBQ: GEMARINEERDE GAMBA’S

Het is vandaag nog heel even hoogzomer en dus gaat de barbecue nog eens aan. Ik beken: ik heb een gasbarbecue, en dat maakt het natuurlijk veel makkelijker. Ook al heb ik uiteraard veel respect voor “echte vuurstokende kerels” die er van houden om met een biertje in de hand soms als echte stuurlui aan wal samen de kolen aan te wakkeren, toch ben ik blij met mijn gasbarbecue. In geen tijd staat die heet, en dat maakt dat ik de barbecue gewoon als een buitenkeuken beschouw. Dus bij zonnige dagen gebruik ik hem ten pas en ten onpas.

Gamba’s op de barbecue zijn altijd een feest. Met een simpele zelfgemaakte marinade geef je ze meteen dat beetje extra pit. En veel werk hoeft dat echt niet te zijn. Maar het geeft wel iets extra feestelijk. Ik ken een winkel waar mooie kwaliteit gamba’s diepgevroren, halfgepeld te koop zijn. De kop hangt er nog aan, en het puntje van de staart, de rest van de schaal is verwijderd, maar je kunt dat uiteraard ook zelf doen. Even ontdooien, een uurtje marineren, en dan kort grillen op een hele hete barbecue, en je hebt een feestmaaltijd. Met een gemengd slaatje of een couscous-salade bij en een lekker koud glas witte wijn.

 

  1. Meng 2 el verse lookpasta met 2 kl chilipuree.
  2. Kan uiteraard ook vers gehakte chili en geperste look zijn.
  3. Meng met het sap van één limoen en 5 el olijfolie.
  4. Doe er de gepelde gamba’s in en laat een uurtje marineren.
  5. Haal de gamba’s uit de marinade, doe er peper over en grof zeezout
  6. Bak op een hele hete barbecue
  7. Serveren met een partje limoen of citroen bij en fijngehakte koriander