Er is één smaak die ik echt niet lust!
Nieuws

Er is één smaak die ik echt niet lust!

Als mensen mij vragen of ik alles lust, dan zeg ik altijd: ja hoor. Ik ben echt een alles-eter. Als kind was ik niet gek op rode kool, en het is nog steeds niet mijn favoriete groente, maar ik eet het intussen wel. Er staat nu zelfs een lekker recept met rode kool op Would Be Chef. Maar eigenlijk ben ik van het principe dat je (bijna) alles moet proeven voor je echt weet of je het lust of niet. En ik lust dan echt de meeste dingen wel hoor.

Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik geen grote fan ben van bitters. Een pompelmoes zul je me niet zien eten. Een bittere gin? Niet mijn ding. Met Martini en Vermouth, wat zeer populair is in Spanje, kun je me geen groot plezier doen. Het is mij te hard, te scherp, het komt een beetje onvriendelijk bij me binnen. Ik zal het allemaal wel naar binnen spelen als het mij wordt voorgeschoteld, en zeker in een restaurant in een menu of zo, maar blij word ik er niet van.

Daarom vond ik het zo ontzettend fijn en slim ook dat in het fantastische restaurant Disfrutar in Barcelona (twee sterren en het negende beste restaurant ter wereld) ze mij vorige week niet enkel vroegen: “zijn er zaken waar je allergisch aan bent?” maar ook “zijn er smaken die je niet zo lekker vindt?”. Dat is eigenlijk best bijzonder. Dat de keuken zich aanpast aan allergieën is nog logisch, maar dat ze zelfs rekening houden met je smaak is bij mijn weten uniek. Ze geven zichzelf daardoor enkel extra werk natuurlijk.

Maar goed, ze vroegen ge wel, dus ik zei zonder verpinken “ik ben niet gek van te sterke bitters”. En weet je wat? Enkele hapjes en gerechtjes die ik kreeg waren anders dan die van mijn wederhelft, bij wie de bitters wel in de smaak vallen. OK, in Disfrutar krijg je een heleboel piepkleine gerechtjes, allemaal uniek en bijzonder, en niet elke tafel krijgt ze in dezelfde volgorde, dus ze hebben wel wat mogelijkheden om dingen aan te passen, maar dat ze zelfs rekening houden met een aversie voor bitters vind ik fantastisch en slim. Het zorgt voor meer organisatie in de keuken, maar het zorgt er vooral voor dat je als klant met een nog beter gevoel de tafel verlaat, want je vond alles lekker.

Of alle restaurateurs zich nu moeten aanpassen en niet enkel naar allergieën vragen, maar ook naar goestingskes, ik denk het niet. Is waarschijnlijk voor de meeste ook gewoon niet te doen en te complex om met iedereen zijn smaakvoorkeur rekening te houden, en zeker niet in een uitgebreid menu. Anderzijds: als het een restaurateur wel lukt, dan biedt hij zijn klanten een super goede service en zorgt hij voor de ultieme eetervaring. Dus als het binnen je concept en je organisatie past, beste chef, waarom dan toch niet proberen?

Gerelateerde nieuwsberichten

AI0A2942

Publiciteit: Win een citytrip naar Barcelona met Caractère

Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer